Συνάντηση Μπάιντεν με Ζελένσκι στο Παρίσι για το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας: «Η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ήπειρος ειρήνης» λέει ο Ουκρανός Πρόεδρος

French President Emmanuel Macron (R), his wife Brigitte Macron (L), Ukrainian President Volodymyr Zelensky (2-R) and his wife Olena Zelenska (2-L) attend a commemorative ceremony with dozens of heads of States and more than 200 veterans for the 80th anniversary of D-Day landings in Normandy at Omaha Beach, Saint-Laurent-sur-Mer, France, 06 June 2024. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON




Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων, στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 80 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία.

Αυτές θα είναι οι πρώτες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που θα έχουν οι δύο άνδρες από τον Δεκέμβριο που ο Ζελένσκι επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον όταν είχαν αντιμετωπίσει την εναντίωση των Ρεπουμπλικανών για την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν εκ νέου στην σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία με στόχο την παροχή βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο καθώς οι πλούσιες χώρες συζητούν για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που πάγωσαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι δυτικές χώρες αργούν υπερβολικά να αποφασίσουν για τη βοήθεια.

Σε χθεσινές δηλώσεις του από τη Νορμανδία ο Μπάιντεν έκανε παραλληλισμό μεταξύ του αγώνα κατά της τυραννίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και του πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ουκρανία αποκαλώντας “δικτάτορα” τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το νέο πακέτο ύψους 225 εκατομυρίων δολαρίων σε οπλισμό περιλαμβάνει βλήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικά συστήματα αναχαίτισης, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πηγές.

Η Ουκρανία αγωνίζεται να υπερασπιστεί την περιφέρεια του Χαρκόβου μετά την επίθεση εκεί της Μόσχας στις 10 Μαΐου και την κατάληψη χωριών στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν άλλαξε στάση και αποφάσισε ότι η Ουκρανία μπορεί να επιτεθεί με αμερικανικά όπλα σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, οι οποίοι υποστηρίζουν την επίθεση στο Χάρκοβο.

  Ζελένσκι: «Η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ήπειρος ειρήνης»

«Η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ήπειρος ειρήνης» μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον των γάλλων βουλευτών χαρακτηρίζοντας τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «κοινό εχθρό» τόσο της χώρας του όσο και της Ευρώπης.

«Ζούμε σε μία εποχή που η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ήπειρος ειρήνης», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «επανέφερε τον ναζισμό και πάλι στην Ευρώπη».

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Συγγνώμη από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας που έφυγε νωρίς από τις επετειακές εκδηλώσεις στη Νορμανδία: «Ηταν λάθος που δεν έμεινα περισσότερο»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: