Συναγερμός μετά τις τρεις εξαφανίσεις τουριστών στα ελληνικά νησιά: Οι επισκέπτες στην Ελλάδα δεν είναι σωστά ενήμεροι για τους κινδύνους, προειδοποιεί η Guardian [videos]

A woman sits on a bench holding an umbrella for protection from the sun amid heatwave in Thessaloniki, Greece, 12 June 2024. EPA/ACHILLEAS CHIRAS




Προειδοποίηση προς τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα εν μέσω ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών απευθύνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, επισημαίνοντας ότι οι ξένοι επισκέπτες της χώρας «δεν γνωρίζουν ή δεν ενημερώνονται σωστά» για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική σωματική καταπόνηση υπό συνθήκες ακραίας ζέστης.

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Ελλάδα, Έλενα Σμιθ, υπογραμμίζει σε ρεπορτάζ της ότι την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τουρίστες οι οποίοι αγνοούνται σε περιπτώσεις περιηγήσεων σε απομακρυσμένα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του τραγικού περιστατικού του δημοφιλούς τηλεπαρουσιαστή του BBC Μάικλ Μόσλεϊ που βρέθηκε νεκρός στη Σύμη.

«Η ακραία ζέστη πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον θάνατο του Μόσλεϊ» σημειώνει η ανταπόκριση και προσθέτει ότι τις τελευταίες ημέρες σήμανε συναγερμός και σε δύο άλλα «απομακρυσμένα νησιά» της Ελλάδας, τη Σάμο και την Αμοργό, για την αναζήτηση του 74χρονου Ολλανδού και ενός Αμερικανού οι οποίοι εξαφανίστηκαν σε πεζοπορικά μονοπάτια.




Στη Σάμο, οι έρευνες για τον 74χρονο σταμάτησαν την Πέμπτη, μετά από 5 ημέρες αναζήτησης, ενώ στην Αμοργό συνεχίζονται για τον 59χρονο αστυνομικό συνεχίζονται για τέταρτο 24ωρο σήμερα.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας διάσωσης στη Σάμο, Δημήτρη Καϊτατζή, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι αποστολές διάσωσης συχνά γίνονται πιο δύσκολες επειδή οι τουρίστες, που συχνά δεν γνωρίζουν τους κινδύνους, παρεκκλίνουν από το διαδρομή για να δουν τις τοποθεσίες και στη συνέχεια χάνονται. «Χθες είδαμε ένα ζευγάρι (αλλοδαπών) να περπατάει σε ένα μονοπάτι στους 41 βαθμούς Κελσίου χωρίς καπέλα. Είναι πέρα από τη λογική», δήλωσε.




Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα πλήττεται από την κλιματική κρίση και αντιμετωπίζει όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες με ρεκόρ 48 βαθμών κελσίου να καταγράφεται το περασμένο καλοκαίρι. Επισημαίνει δε ότι ήδη σημειώνονται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή ενώ στα Χανιά ο υδράργυρος έφτασε τους 44,5 βαθμούς Κελσίου.

Εκκλήσεις για καλύτερη σήμανση μονοπατιών

Το δημοσίευμα αναφέρει, μάλιστα, ότι η ακραία ζέστη και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί έχουν προκαλέσει αιτήματα για καλύτερη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών στην Ελλάδα. «Θα ήθελα να δω περισσότερες κάμερες παρακολούθησης και τον φωτισμό αυτών των μονοπατιών» δήλωσε στον Guardian ο δήμαρχος Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας. «Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την τραγωδία του θανάτου του Μόσλεϊ είναι ότι αυτά τα μονοπάτια πρέπει να φροντίζονται καλύτερα, ώστε να μην χάνονται οι άνθρωποι» συμπλήρωσε.

Ακόμη επισημαίνεται ότι τοπικοί αξιωματούχοι ζητούν καλύτερη ενημέρωση των τουριστών. Μάλιστα, ένας δημοτικός σύμβουλος της Χίου ανέφερε ότι οι πεζοπορικοί σύλλογοι σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν την τεχνογνωσία και την ικανότητα να βελτιώνουν τα μονοπάτια θα πρέπει να υποστηρίζονται καλύτερα οικονομικά και τεχνολογικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μονοπάτια είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επικίνδυνα.

Με πληροφορίες από Guardian

Μετά τα 40άρια, ισχυροί άνεμοι και καταιγίδες σε Μακεδονία και Θράκη: Ανάσα δροσιάς το Σαββατοκύριακο* Νέα άνοδος της θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: