Εντυπωσιακή εξέλιξη στη Γαλλία: Συμφωνία στην εφημερίδα Le Monde για την καταβολή του 25% των πνευματικών δικαιωμάτων στους δημοσιογράφους

FILE PHOTO: Τον περασμένο Μάρτιο η Le Monde έγινε η πρώτη εφημερίδα στη Γαλλία που σύναψε σχέση συνεργασίας με την αμερικανική εταιρεία OpenAI, δημιούργημα της οποίας είναι η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργίας περιεχομένου ChatGPT. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, βάσει της  οποίας διασφαλίζεται ότι το 25% των πνευματικών/συγγενικών δικαιωμάτων θα καταβληθεί στους δημοσιογράφους για τη χρήση του περιεχομένου τους από τους κολοσσούς του διαδικτύου και την OpenAI, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα και η διεύθυνση της εφημερίδας.

Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, που το 2019, με ευρωπαϊκή οδηγία, επεκτάθηκαν και στις ψηφιακές πλατφόρμες, δίνουν τη δυνατότητα στις εφημερίδες, τα περιοδικά ή τα πρακτορεία ειδήσεων να αποζημιώνονται όταν το περιεχόμενό τους επαναχρησιμοποιείται από εταιρείες κολοσσούς, όπως είναι η Google ή το Facebook.

Τα επόμενα χρόνια, με αρκετή δυσκολία, επιτεύχθηκαν συμφωνίες-πλαίσιο για την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων σε ενώσεις μέσων ενημέρωσης καθώς και σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως έγινε με τη Le Monde.

Τα συνδικάτα CFDT, SNJ και CGT χαιρέτισαν μια «ιστορική συμφωνία». Η διεύθυνση της εφημερίδας, στη δική της ανακοίνωση, εξέφρασε την ελπίδα οι όροι της συμφωνίας αυτής να εφαρμοστούν και από άλλες καθημερινές εφημερίδες, ώστε να διανεμηθούν τα πνευματικά δικαιώματα «δίκαια και με τον κατάλληλο τρόπο» όπως προβλέπει ο νόμος.

Τον περασμένο Μάρτιο η Le Monde έγινε η πρώτη εφημερίδα στη Γαλλία που σύναψε σχέση συνεργασίας με την αμερικανική εταιρεία OpenAI, δημιούργημα της οποίας είναι η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργίας περιεχομένου ChatGPT.

Οι χρήστες του ChatGPT έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της Monde και η εφαρμογή «εκπαιδεύεται» μέσω αυτού. «Διασφαλίσαμε ότι το μερίδιο αυτών των εσόδων για την ανάδειξη του περιεχομένου μας στις απαντήσεις (το αποκαλούμενο “Output” του ChatGPT), θα μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τα συγγενικά δικαιώματα», διευκρίνισε η διεύθυνση της εφημερίδας.

Η πρώτη καταβολή, για τα έτη 2019-23, θα γίνει τον Ιούλιο. Κάθε δημοσιογράφος πλήρους απασχόλησης που εργάστηκε καθ’ όλη αυτήν την περίοδο θα λάβει ένα ακαθάριστο ποσό που υπολογίζεται στα 1.988 ευρώ.

Το υπόλοιπο 75% των συγγενικών δικαιωμάτων θα επενδυθεί στην εφημερίδα «ώστε να επωφεληθούν όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες, ιδίως όσον αφορά τις αμοιβές», ανέφεραν τα συνδικάτα.

Δύο επαγγελματικές οργανώσεις του γαλλικού Τύπου, οι Apig και SEPM, κάλεσαν σήμερα τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης «να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις» ώστε να χρησιμοποιούν επί πληρωμή το περιεχόμενο των 800 εντύπων που εκπροσωπούν. «Δεν είναι αποδεκτό από τους εκδότες αυτά τα έντυπα που προστατεύονται από πνευματική ιδιοκτησία (…) να χρησιμοποιούνται χωρίς έγκριση, εκτός κάθε συμβατικού πλαισίου», ανέφεραν οι δύο ενώσεις στην κοινή ανακοίνωσή τους.

 

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Παρίσι, France

 

Τσιμτσιλή και Λιάγκας κέρδισαν την τηλεθέαση της πρωινής ζώνης την Πέμπτη 6η Ιουνίου: Mega στο δελτίο ειδήσεων, Τροχός της Τύχης το απόγευμα και Master Chef στο prime

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: