Συμφωνία για δανεισμό μαμούθ 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία συνήψαν οι ηγέτες της G7: Και 10ετή συμφωνία ασφαλείας συνυπογράφουν Μπάιντεν και Ζελένσκι

epa11407493 (L-R) European Council President Charles Michel, German Chancellor Olaf Scholz, Canadian Prime Minister Justin Trudeau, French President Emmanuel Macron, Italy’s Prime Minister Giorgia Meloni, US President Joe Biden, Japanese Prime Minister Fumio Kishida, British Prime Minister Rishi Sunak, European Commission President Ursula von der Leyen attend a round table meeting at the G7 summit in Borgo Egnazia, southern Italy, 13 June 2024. The 50th G7 summit will bring together the Group of Seven member states leaders in Borgo Egnazia resort in southern Italy from 13 to 15 June 2024. EPA/DONATO FASANO




Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που συναντώνται στην Ιταλία κατέληξαν σήμερα σε “πολιτική συμφωνία” σχετικά με τη χρήση των τόκων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να αποδεσμευθούν 50 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η πολιτική συμφωνία ήταν στο επίκεντρο της ημέρας έναρξης της ετήσιας συνόδου κορυφής των ηγετών της G7, στη νότια Ιταλία, στην οποία παρευρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα, σήμερα, ο Ουκρανός ηγέτης θα υπογράψει μια νέα, μακροπρόθεσμη συμφωνία ασφαλείας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς και μια συμφωνία με την Ιαπωνία, μέλος της G7.

  • “Έχουμε μια πολιτική συμφωνία στο υψηλότερο επίπεδο (…) και είναι 50 δισ. δολάρια που θα αφιερωθούν στην Ουκρανία”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αυτό το δάνειο ύψους 50 δισ.δολαρίων για το Κίεβο θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι “διατεθειμένες να δανείσουν έως και 50 δισ. προκειμένου να διασφαλίσουν πως ο σκοπός των 50 δισ. θα επιτευχθεί, όμως υπάρχουν και άλλοι δανειστές, κάτι που σημαίνει πως το πραγματικό ποσό είναι πιο χαμηλό”, πρόσθεσε.

  • “Πρόκειται για ένα αλληλέγγυο δάνειο”, υπογράμμισε. Θα μοιραστούμε τον κίνδυνο, επειδή μοιραζόμαστε τη δέσμευση ότι αυτό θα γίνει”.

Το μερίδιο κάθε χώρας στο δάνειο αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό. “Δεν θέλω να μιλήσω για τις άλλες αντιπροσωπείες, εναπόκειται σε εκείνες να πουν αν θα συμβάλουν”, πρόσθεσε.

Αφού τάχθηκαν αρχικά υπέρ της απλής κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που ενέχει νομικούς κινδύνους, οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάχθηκαν στη συνέχεια με τη θέση των Ευρωπαίων να χρησιμοποιηθούν μόνο οι τόκοι που δημιουργούνται από αυτά τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση: περίπου 185 δισ. ευρώ έχουν παγώσει από τη Euroclear, μια διεθνή οργάνωση φύλαξης περιουσιακών στοιχείων στο Βέλγιο. Αυτό δίνει έναν κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και την Ελβετία.

Το Κίεβο έχει υπογράψει 15 διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με άλλες χώρες από το 2022 που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στα εδάφη της. μεταξύ άλλων με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Η συμφωνία ασφαλείας  ΗΠΑ – Ουκρανίας δεν απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου και θα μπορούσε να αναιρεθεί από μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ (αν προκύψει τέτοια μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου). Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν έχει πει στο πρόσφατο παρτελθόν ότι οι εγγυήσεις για την Ουκρανία θα είναι ισοδύναμες με εκείνες προς το Ισραήλ, καλύπτοντας οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, καθώς και τη δυνατότητα κοινής παραγωγής όπλων.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μπάρι, Italy

Η πιό αμήχανη σύνοδος G7 στην ιστορία: Υπό προθεσμία και χαμένοι ηγέτες με οικοδέσποινα την μόνη… άνετη Μελόνι – «Κερασάκι» ο Ερντογάν, ο Μιλέι και οι αμβλώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: