Σήμερα η μεγάλη μέρα για την Ελλάδα, νέο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ: Ο Γεραπετρίτης στον Γκουτέρες παρουσία της κ. Ολγκίν που παραμένει στο Κυπριακό…

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Αντόνιο Γκουτέρες. Φωτογραφία Δημήτρης Πανάγος




Η Ελλάδα φιλοδοξεί από σήμερα να είναι ένα από νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Είναι μία θέση, την οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να κρατήσει με σθένος, για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σήμερα Πέμπτη 6 Ιουνίου και ώρα Ελλάδος 10 το πρωί (τοπική ώρα – 5:00 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης), ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026, στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα, είναι όμως παράλληλα και μεγάλη ευθύνη καθώς απαιτείται η τήρηση λεπτών ισορροπιών, συστηματικός προγραμματισμός, εγρήγορση και ανακλαστικά για την διαμόρφωση εθνικών θέσεων σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές θέσεις αλλά και τους συσχετισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα πρόκειται για την τρίτη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, μετά τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006.

Οι προτεραιότητες που συγκροτούν το πεδίο των επιδιώξεων της Ελλάδας είναι έξι και αφορούν στην ειρηνική επίλυση διαφορών, στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στην εφαρμογή της Ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», στην κλιματική αλλαγή και ασφάλεια, στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και στη θαλάσσια ασφάλεια.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι «έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσης της Αθήνας σε αυτές τις προτεραιότητες αποτελεί η αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αγώνα της Ουκρανίας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, καθώς και η ενεργή πολιτική της χώρας μας στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να περιορισθεί η ανθρωπιστική κρίση, να προστατευθούν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, να κατοχυρωθεί η ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας και βεβαίως να προωθηθεί η ειρήνευση. Με απόλυτη επίγνωση της σημασίας που θα έχει η ανάδειξη της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη διεθνή προβολή των ελληνικών θέσεων, και με συναίσθηση της υψηλής ευθύνης, την οποία συνεπάγεται η συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η επιδίωξη της Ελλάδας είναι να προωθήσει μία συναινετική και συμπεριληπτική προσέγγιση και, με πνεύμα διαβούλευσης, να προωθηθούν λύσεις για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ασφάλεια σε ασταθείς περιοχές».

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει 15 Μέλη. Τα πέντε από αυτά είναι Μόνιμα και έχουν δικαίωμα βέτο. Αυτά τα Μέλη είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία. Τα υπόλοιπα δέκα μη Μόνιμα Μέλη εκλέγονται κάθε δυο χρόνια (πέντε και πέντε) για διετή θητεία. Κάθε Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναλαμβάνει διαδοχικά, με αλφαβητική σειρά, την Προεδρία του οργάνου για έναν ημερολογιακό μήνα. Ο Πρόεδρος διευθύνει τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Μπορεί, δε, να συγκαλεί το Συμβούλιο όταν το κρίνει αναγκαίο ή κατόπιν αίτησης Μέλους του Συμβουλίου, του Γενικού Γραμματέα ή της Γενικής Συνέλευσης.

Επίσης, ο Πρόεδρος, με τη συναίνεση των Μελών, μπορεί να εκδίδει δηλώσεις, ανακοινώσεις τύπου και επιστολές εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τουλάχιστον 9 Μέλη πρέπει να υπερψηφίσουν μία απόφαση για να υιοθετηθεί συμπεριλαμβανομένων των 5 Μονίμων. Κάθε Μέλος μπορεί να υπερψηφίζει, να καταψηφίζει ή να απέχει από τη διαδικασία ψηφοφορίας. Τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν να συμμετέχουν με αντιπρόσωπό τους στις συζητήσεις και να εκφράζουν τις απόψεις τους επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Επιπλέον, τα Μέλη του Συμβουλίου συμμετέχουν στις «άτυπες συναντήσεις», οι οποίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Συνάντηση με τον Γκουτέρες

Το θέμα αυτό όπως και το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και ο πόλεμος στην Ουκρναία συζητήθηκαν την Τρίτη το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη συνομιλία των δύο ανδρών ήταν παρούσα και ο ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να τερματίσει την αποστολή της κ. Ολγκίν, φαίνεται ότι ο κ. Γκουτέρες επιθυμεί να συνεχίσει την προσπάθεια για να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο Έλληνας υπουργός απέκλεισε κάθε συζήτηση για τη διχοτομική λύση των δύο κρατών που απαιτεί η Τουρκία, ως προϋπόθεση για να προσέλθει στον διάλογο.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε τα εξής:

Συναντήθηκα, σήμερα, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, εκτενώς και σε βάθος, για τα μείζονα θέματα που αυτή τη στιγμή απασχολούν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Πρώτα απ’ όλα, συζητήσαμε για την εκλογή της Ελλάδας στη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια θέση την οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να κρατήσει με σθένος, για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας και όλων των κρατών που έχουν την ίδια κατανόηση.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα επιπλέον για τα κρίσιμα θέματα της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας, ιδιαιτέρως το ζήτημα της Μέσης Ανατολής και της πρότασης, η οποία έχει τεθεί για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Είναι μια πρόταση, η οποία θα πρέπει να γίνει δεκτή. Θα δουλέψουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή. Την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο, στο Αμμάν της Ιορδανίας, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα.

Η Ελλάδα πάντοτε προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς, στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών. Κάθε μορφής επιθετικότητα θα πρέπει να σταματήσει. Η ανθρωπιστική καταστροφή είναι πέρα από κάθε φαντασία. Δεν μπορούμε άλλο να καθυστερούμε την ειρήνη και την ευημερία στον κόσμο.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα και για το ζήτημα του Κυπριακού, παρουσία και της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα της κυρίας Holguin. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται σήμερα οι συζητήσεις.

Επαναλάβαμε τη βασική μας θέση ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουν με ειλικρίνεια και να συζητήσουν έτσι ώστε να μπορεί να χτιστεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Για να μπορέσει να επέλθει στην Κύπρο η κατάσταση, την οποία όλοι επιθυμούμε και η οποία είναι και μια διαχρονική απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Προσδοκούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για να μπορέσουμε να εκκινήσουμε τον διάλογο.

Με τον Γενικό Γραμματέα συμφωνήσαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε χαμένη και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών, συμμετείχε από κοινού με τους υπουργούς Εξωτερικών των συνυποψηφίων κρατών-μελών, της Δανίας, του Πακιστάν, του Παναμά και της Σομαλίας, σε κοινή εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου στην έδρα του ΟΗΕ.

Κρίσιμη για την Κύπρο η σημερινή μέρα: Θα “σφυρίξει” τη λήξη ο Γκουτέρες ή θα δώσει ακόμα μία ευκαιρία στο διάλογο; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: