Σήμερα η ενημέρωση Γκουτέρες από την Ολγκίν: Σε αντικειμενική θεώρηση της κατάστασης προσβλέπει η Λευκωσία, νέες ακραίες προκλήσεις από τον Τατάρ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κα María Ángela Holguín Cuellar. Πηγή Photo: Andreas Loucaides/PIO




Αντικειμενική ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό αναμένει η Λευκωσία από την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Η συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με την προσωπική του απεσταλμένη στο Κυπριακό έχει σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματιστεί για το τρέχον 24ωρο.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» η Λευκωσία ενημερώθηκε χθες για τη σημερινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την προσωπική του απεσταλμένη.

Εκείνο το οποίο την ενδιαφέρει δεν αυτή καθ’ αυτή η συνάντηση αλλά το περιεχόμενό της και κυρίως η εικόνα που θα μεταφέρει στον ΓΓ η Ολγκίν.

Αναμένει ότι η απεσταλμένη του ΓΓ θα του μεταφέρει την κατάσταση πραγμάτων ως έχει και κυρίως το ποιοι είναι οι λόγοι που δεν προχωρά η όλη προσπάθεια στο Κυπριακό.

Προσερχόμενος στο γεύμα που παράθεσε χθες ο πρέσβης του Βελγίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι θα υπάρξει κάποια κινητικότητα στη Νέα Υόρκη, για το Κυπριακό και ότι ο ΓΓ των ΗΕ θα συναντηθεί και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και ερωτηθείς αν θα του μεταφέρει κάποιο μήνυμα από τη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκράτες είπε ότι «σε σχέση με την Ελληνική Κυβέρνηση και την εκεί μετάβαση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, είμαστε σε συντονισμό, είναι πολύ συγκεκριμένα μηνύματα που θα μεταφερθούν. Δεν είναι κάτι κρυφό.

Δημόσια το λέμε για την ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση, για να δούμε αν υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως βάσει της συζήτησης θα δούμε και τα επόμενα βήματα. Άρα ναι, είναι μια σημαντική βδομάδα που μακάρι να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις. Είμαστε έτοιμοι από δικής μας πλευράς».

Κι ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίζεται έτοιμος για να καθίσει εκ νέου στο τραπέζει των διαπραγματεύσεων στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ ενδιαφέρεται μόνο για το πως θα ενισχύσει το ψευδοκράτος.

Ο Τατάρ βρέθηκε στην πόλη Σακάρια της Τουρκίας προκειμένου να μιλήσει σε διάλεξη με τίτλο «Τα διδάγματα που αντλούνται από το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου και την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο» – όπως αναφέρεται η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» ο Ερσίν Τατάρ (πηγή ΓΤΠ) στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι επικράτησε η ειρήνη στο νησί το 1974 και ότι οι Τουρκοκύπριοι αποκόμισαν πολύ μεγάλα κέρδη κατά τη διάρκεια του μισού αιώνα που πέρασε.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, χάρη στον επιτυχημένο αγώνα τους το νησί δεν έγινε ελληνικό, ιδρύθηκε ένα «ανεξάρτητο τουρκικό κράτος» σε αυτό και τώρα προσπαθούν για να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί αυτό το «κράτος», το οποίο έγινε μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και πήρε τη θέση του ως «ένα ισχυρό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ομιλία του στη διάλεξη, ο κ.Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος είναι ένα κομμάτι της Τουρκίας, ότι με τη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα συνδέθηκαν ακόμα πιο πολύ και ότι με την ηλεκτρική διασύνδεση με καλώδιο οι δεσμοί τους θα ενισχυθούν περισσότερο και κανείς δεν θα μπορεί να τους χωρίσει.

Εξάλλου, σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης Σακάρια, ο κ. Τατάρ υπενθύμισε ότι φέτος θα γιορτάσουν την 50η επέτειο της εισβολής και επανέλαβε ότι το νησί θα γινόταν ελληνικό αν δεν ερχόταν ο τουρκικός στρατός και δεν αγωνιζόταν μαζί με τους Τουρκοκύπριους αγωνιστές.

Ο Τατάρ είπε επίσης ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν το ψευδοκράτος μαζί με την Τουρκία και ότι το νησί είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι γι’ αυτό τον λόγο διεξάγουν έναν μεγάλο αγώνα, αποδίδουν σημασία στην αύξηση της ευημερίας του λαού και την οικονομική ανάπτυξη και διένυσαν πολύ δρόμο μαζί με την Τουρκία, ειδικά στον τουρισμό και την εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, στις εργασίες επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα των Βαρωσίων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Όσλο, συμμετείχαν οι Τουρκοκύπριοι «βουλευτές» Αρμαγάν Τζαντάν (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα) και Ογουζχάν Χασίπογλου (Κόμμα Εθνικής Ενότητας).

Σύμφωνα με το «πρακτορείο ειδήσεων», στη συνάντηση η τ/κ πλευρά παρουσίασε έκθεση για το Βαρώσι, την οποία κατέθεσε στη «βουλή» ο κ. Χασίπογλου, ο οποίος σημείωσε ότι το ζήτημα των Βαρωσίων είναι ένα ευαίσθητο θέμα που συζητήθηκε σε βάθος για πρώτη φορά στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ισχυρίστηκε επίσης, ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1984 είναι ξεπερασμένο και ανέφερε πως η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι ενεργή, καθιστώντας το ψήφισμα ανεπίκαιρο.

Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν απορρίψει όλες τις προτάσεις λύσης και υποστήριξε πως η έκθεση είναι άδικη.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Κινητοποιήθηκε η Λευκωσία για τον Ζελένσκι: Διαψεύδουν οι Τούρκοι ιδοκτήτες ότι του πούλησαν ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Κύπρο, το Κίεβο …”δείχνει” fake news της Μόσχας

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: