Σημαντική ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στα μέλη του Εβραϊκού Λόμπι: Συμμετέχει στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, μίλησε και σε “δεξαμενή σκέψης” (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος απευθύνεται στο συνέδριο του American Jewish Committee, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Φωτογραφία Hellas Journal via video from AJC




Τις επαφές του στην Ουάσινγκτον άρχισε από χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) αλλά και παρουσιάζοντας σε δεξαμενή σκέψης τις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής.

Σε δηλώσεις του στην Ουάσινγκτον ο κ. Κόμπος είπε ότι ξεκίνησε τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δεξαμενή σκέψης, ενώ ακολούθως συμμετείχε ως ομιλητής στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής.

Εκεί, όπως εξήγησε, είχε την ευκαιρία να τονίσει τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ εκπροσώπων των δύο μερών προς όφελος της προώθησης των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως σήμερα ξεκινούν οι εκδηλώσεις της ΠΣΕΚΑ. Σκοπός, όπως σημείωσε, είναι να αναδειχθεί η επέτειος των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και επίσης να ενισχυθεί η αντίληψη, η εικόνα, η οποία υπάρχει σε σχέση με την εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

Σήμερα ο Κύπριος υπουργός εγκαινίασε έκθεση φωτογραφιών από τις ημέρες της άνανδρης εισβολής. Τόνισε τα εξής:

Αγαπητές κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Φίλοι της Κύπρου,

Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι εδώ, μαζί σας, σήμερα.

Θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία της ΠΣΕΚΑ για την ευγενική πρόσκληση, και για την ευκαιρία να μιλήσω στο 39ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ.

Σε 39 ημέρες η Κύπρος, ο λαός της, η διασπορά θα θρηνούν καθώς η παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο θα συμπληρώσει τα 50 χρόνια της.

Δεν Ξεχνάμε. Έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε.

Η Έκθεση Φωτογραφίας, που έχω την τιμή να ανοίξω σήμερα, μας ταξιδεύει σε εκείνο το τραγικό καλοκαίρι του 1974.

Οι εικόνες έχουν ταξιδέψει από τα αρχεία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στη Λευκωσία. Αποτελούν το μωσαϊκό της συλλογικής μνήμης της καταστροφής, των δεινών του λαού μας.

Λειτουργούν επίσης ως υπενθύμιση της τουρκικής βαρβαρότητας, της επιθετικότητας και της συνεχιζόμενης παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Πρέπει να υπενθυμιστεί στη Διεθνή Κοινότητα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η Ουάσιγκτον DC είναι ο πρώτος σταθμός αυτής της φωτογραφικής έκθεσης. Θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, μέσω του δικτύου των Διπλωματικών μας Αποστολών.

Μπροστά μας, έχουμε μια συλλογή με περισσότερες από 100 φωτογραφίες, μερικές από τις οποίες είδαμε για πρώτη φορά.

Κυριαρχούνται από τα πρόσωπα του καλοκαιριού του 1974. Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, όπου κι αν βρισκόμαστε, παραμένουν το ακλόνητο σημείο αναφοράς για κάθε Κύπριο, για κάθε Έλληνα.

Είναι χαραγμένα στον συλλογικό μας ψυχισμό, σφραγισμένα στο μυαλό μας, αγκυροβολημένα στη μνήμη μας.

50 χρόνια μετά, αυτές οι εικόνες αποτελούν μια ανάμνηση του παρελθόντος, ενώ παραμένουν παρούσες και σύγχρονες.

Γιατί η Κύπρος και ο λαός της συνεχίζουν να βιώνουν κατοχή και διχασμό, κατά παράβαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Σε πλήρη περιφρόνηση του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και ενάντια σε κάθε έννοια των αξιών που καθοδηγούν τη Διεθνή Κοινότητα.

Σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Κύπρου εξακολουθεί να είναι εκτοπισμένος εντός της χώρας του. Όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην τουρκοκρατούμενη περιοχή, βιώνουν συνεχή εκφοβισμό και περιορισμούς. Μόλις πρόσφατα οι τουρκικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο σχολείο στο Ριζοκάρπασο για να ελέγξουν τα βιβλία των παιδιών. Αυτή είναι η ζωή στο κατεχόμενο έδαφος.

Επιπλέον, η τύχη σχεδόν 800 αγνοουμένων παραμένει αδιευκρίνιστη.

Πολιτιστικοί και θρησκευτικοί χώροι έχουν υποστεί καταστροφές και λεηλασίες.

Υπάρχει ενεργή πολιτική παράνομης εγκατάστασης στα κατεχόμενα και εκποίησης των ακινήτων μας σε συενχή κλίμακα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλώ να περιηγηθείτε και να δείτε αυτές τις φωτογραφίες.

Και καθώς σταματάμε και στοχαζόμαστε, πρέπει επίσης να πούμε, με τους πιο ξεκάθαρους και απόλυτους όρους, ότι τα πενήντα χρόνια είναι πάρα πολλά.

Πενήντα χρόνια Τουρκοκρατίας είναι αρκετά. Και πρέπει να τελειώσει η κατοχή.

Σταθερός μας στόχος παραμένει η επανένωση της Κύπρου.

Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης και διαρκούς λύσης, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.

Οτιδήποτε άλλο ανήκει στη σφαίρα της παρανομίας και θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της.

Για το σκοπό αυτό, υποστηρίζουμε πλήρως την αποστολή της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Και σας διαβεβαιώνω ότι, τόσο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσο και εγώ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και με απόλυτα εποικοδομητικό τρόπο, για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Σε αυτή την προσπάθεια, η συμβολή σας ήταν ζωτικής σημασίας.

Αποτελείτε το σημείο επαφής με την αμερικανική κοινωνία και την αμερικανική διοίκηση. Με την πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο.

Είστε ο πιο πολύτιμος συνεργάτης και υποστηρικτής στις προσπάθειές μας. Εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανεκτίμητη συμβολή σας τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Από πολλές απόψεις, η ακλόνητη υποστήριξή σας αποτελεί το θεμέλιο των ελπίδων μας και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τις ακούραστες προσπάθειές μας,

Για να τελειώσει η κατοχή.

Για να επουλωθούν οι πληγές.

Να ζήσουν ειρηνικά.

«Πάνω από όλα η Κύπρος μας και βεβαίως η Ευρώπη»: Μηνύματα ενότητας από τους αρχηγούς μετά την ανακήρυξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: