Σύλληψη επιφανούς Ναυάρχου ε.α. στις ΗΠΑ για δωροδοκία: Κινδυνεύει μέχρι και με 30 χρόνια φυλακή αν καταδικαστεί [video]

Ο Ρόμπερτ Μπερκ επέβλεψε τις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, τη Ρωσία και την Αφρική το 2020-22 Πηγή Photo: Screenshot via YouTube




Αίσθηση έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η σύλληψη ενός απόστρατου Ναυάρχου (4 αστέρων), No2 στην ιεραρχία του Ναυτικού, του Ρόμπερτ Μπερκ, για δωροδοκία.

Ο Ναύαρχος, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής της Αμερικανικής Ναυτικής Διοίκησης Ευρώπης και Αφρικής μεταξύ 2020-2022, κατηγορείται ότι κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του προώθησε να δoθεί συμβόλαιο σε μια αμερικανική εταιρεία, την Next Jump, η οποία παρείχε υπηρεσίες εκπαίδευσης στο Ναυτικό.

Η εταιρεία είχε ένα τέτοιο συμβόλαιο από το 2018 έως το 2019, όταν και τερματίστηκε από πλευράς Ναυτικού. Στη συνέχεια οι δύο συνδιευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας, οι οποίοι επίσης έχουν συλληφθεί, ήρθαν σε επαφή με τον Μπερκ και αυτός συμφώνησε να πιέσει για να πάρουν νέα συμβόλαια, ανάμεσα τους και ένα πολύ μεγάλης αξίας, όπως περιγράφεται στην σχετική ανακοίνωση της Εισαγγελίας της Περιφέρειας της Κολούμπια, με αντάλλαγμα, όταν αποστρατευθεί, να προσληφθεί εκεί με υψηλό μισθό.

Ο Ναύαρχος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο πράγματι πέτυχε να πάρει η εταιρεία ένα μικρό συμβόλαιο το 2021 αξίας 355.000 δολαρίων και πίεσε συναδέλφους του, να δώσουν κι άλλα, υποβάλλοντας ψευδείς δηλώσεις στην υπηρεσία του.

  • Ο ίδιος όταν αποστρατεύτηκε, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 να εργάζεται στην Next Jump, με ετήσιο μισθό 500.000 δολάρια, ενώ πήρε και ένα διόλου ευκαταφρόνητο μπόνους.

Εφόσον υπάρξουν καταδίκες ο Ναύαρχος κινδυνεύει με έως 30 χρόνια φυλάκιση, και οι δύο επιχειρηματίες με 20 χρόνια.

Την έρευνα εναντίον του ανέλαβε η ειδική υπηρεσία ερευνών του Αμερικανικού Ναυτικού, η NCIS, η υπηρεσία εγκληματολογικών ερευνών του Πενταγώνου, DCIS, όπως και το FBI. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, «ο νόμος δεν κάνει εξαιρέσεις για Ναυάρχους ή διευθύνοντες συμβούλους. Όσοι δίνουν και όσοι αποδέχονται δωροδοκίες πρέπει να λογοδοτήσουν».

Με πληροφορίες από BBC

Ο Άντονι Μπλίνκεν προσπαθεί να πείσει τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα: Τηλεφώνησε στον Γιοάβ Γκάλαντ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: