Σύγκρουση για δύο πολύ σοβαρές υποθέσεις που αφορούν το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ: Μοναχοί και δικηγόροι έγιναν μαλλιά-κουβάρια, εκμεταλλεύθηκαν ανάπηρο;

FILE PHOTO: Μοναχός της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ προσέρχεται για να καταθέσει στο Δικαστήριο. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Μπάχαλο και με τους δικηγόρους τους έγιναν οι υπό κατηγορία μοναχοί της Μονής Αββακούμ. Σε σημείο που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ρήξη και να αναλάβουν άλλοι δικηγόροι την υπεράσπισή τους.

Αιτία της ρήξης φαίνεται να είναι το γεγονός ότι η δικηγόρος Ανδριάνα Κλαϊδη εντόπισε ότι σε διάφορες πτυχές του σκανδάλου, που αφορούν οικονομικά θέματα, στην κατοχή της Αστυνομίας υπάρχουν στοιχεία και τεκμήρια για τα οποία δεν την είχαν ενημερώσει οι μοναχοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, ακόμη και αν η κ. Κλαϊδη και ο συνεργάτης της δικηγόρος Άθως Κανναουρίδης συνεχίζουν τελικά να εκπροσωπούν τους μοναχούς σε κάποιες από τις υποθέσεις στις οποίες αντιμετωπίζουν κατηγορίες, υπάρχουν μερικές στις οποίες δεν πρόκειται να παρουσιαστεί για να υπερασπιστεί τους μοναχούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μια τέτοια υπόθεση αφορά την κατηγορία την οποία αντιμετωπίζουν οι μοναχοί για εκμετάλλευση ανάπηρου. Μια δεύτερη υπόθεση αφορά την εκμετάλλευση πνευματικών αναγκών πιστών και τις εισφορές που έκαναν για κατασκευή εικόνων στη Μονή.

Πάντως, επί του παρόντος, η πλευρά των δικηγόρων δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι παραιτήθηκαν αλλά ότι έχει επέλθει ρήξη στις σχέσεις τους με τους μοναχούς και προβληματισμός, ο οποίος δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε πλήρη ρήξη. Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν εντός της ημέρας ή τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το κανάλι Omega, ρήξη στο στρατόπεδο των Μοναχών με τις πληροφορίες να θέλουν τη δικηγόρο Ανδριάνα Κλαϊδή να βρίσκεται από χθες το βράδυ σε διαμάχη με τους πελάτες της. Αν και η σχέση τους έφτασε κοντά στο τέλος δεν έχει λήξει τουλάχιστον προς ώρας. Ανοιχτό παραμένει όμως και το ενδεχόμενο ο φάκελος των Μοναχών τουλάχιστον για το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης να περάσει στα χέρια άλλων δικηγόρων.

Οι Πατέρες ζήτησαν από την κυρία Κλαϊδή τον φάκελο τους προκειμένου να ζητήσουν νομική συμβουλή και από άλλο δικηγόρο. Η κυρία Κλαϊδή τους ζήτησε ένα μεγάλο ποσό για να τον παραδώσει. Οι Μοναχοί θεωρούν ότι το ποσό δεν ανταποκρίνεται στη δουλειά που έκανε.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρήξη στις σχέσεις τους επήλθε από το γεγονός ότι ο πάτερ Νεκτάριος απέκρυψε ορισμένες πληροφορίες από τη δικηγόρο του για το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης για το οποίο και τελεί υπό 8ημερη κράτηση.

Η αντίστροφη μέτρηση για τους δύο τουλάχιστον εν Αργία Αρχιμανδρίτες της Μονής Οσίου Αββακούμ έχει ξεκινήσει. Η Ανακριτική Επιτροπή έχει ολοκληρώσει το έργο της και προχώρησε στη σύνταξη καταδικαστικού σύμφωνα με πληροφορίες – για τους Μοναχούς πορίσματος- με την εισήγηση για καθαίρεση να είναι δεδομένη.

«Μέχρι τις 25 Ιουνίου θα έχει ετοιμάσει η Ανακριτική Επιτροπή το πόρισμα. Το πόρισμα θα το δώσει στο συνοδικό δικαστήριο, θα ορίσει εισαγγελέα ένα κληρικό με νομικές γνώσεις ο οποίος θα μετατρέψει το πόρισμα σε κατηγορητήριο», δηλώνει ο Θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

Στη συνέχεια το Συνοδικό Δικαστήριο θα καλέσει τους δύο υπό κατηγορία μοναχούς σε απολογία. Ο χρόνος προετοιμασίας της απολογίας αναμένεται να κυμαίνεται στις 10 μέρες και στην περίπτωση που ο πάτερ Νεκτάριος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση, τότε το Συνοδικό Δικαστήριο θα ζητήσει άδεια να τον επισκεφθεί στο κελί.

Μετά την καταδικαστική απόφαση οι Μοναχοί έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στην Ιερά Σύνοδο καταχωρώντας έφεση κατά της απόφασης.

Παράταση στον σκανδαλισμό των πιστών δίνει η καθυστέρηση της τελικής και οριστικής απόφασης από το συνοδικό δικαστήριο. Με την απορία όλων να είναι το αν τελικά θα μπορούσε η εκκλησία να έχει ήδη καθαιρέσει τους εν αργία Αρχιμανδρίτες.

«Θα μπορούσε κάλλιστα το εκκλησιαστικό σκέλος να τελειώσει προ πολλού. Κάποια μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής θα ήθελαν να εξαντλήσουν την παρουσία όσο γίνεται περισσότερων μαρτύρων μπορούσαν», προσθέτει ο κ. Κυριακού.

Την ερχόμενη εβδομάδα η εκκλησιαστική πτυχή του σκανδάλου της Μονής Οσίου Αββακούμ μπαίνει στην τελική ευθεία και επίσημα.

Προς καθαίρεση, από τη Συνοδική Επιτροπή, ο ηγούμενος Νεκτάριος της Μονής Αββακούμ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξέτασής του μέσα στις φυλακές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: