Σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Σύνταγμα αλλά θα χρησιμοποιεί και το «Μακεδονία» επιμένει ο Μίτσκοσκι: Ελαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

FILE PHOTO North Macedonia’s President Gordana Siljanovska-Davkova (R) hands over the mandate to form a new government to leader of the VMRO-DPMNE party Hristijan Mickoski (L), in Skopje, Republic of North Macedonia, 06 June 2024. EPA/GEORGI LICOVSKI




Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος έλαβε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανέφερε ότι ως νέος πρωθυπουργός της χώρας θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς όπως είπε αυτή αποτελεί μέρος της έννομης τάξης της χώρας.

«Ως άτομο που θα ηγηθεί της κυβέρνησης, είμαι υποχρεωμένος να σέβομαι τους νόμους και το Σύνταγμα, και δεν έχω ούτε θα έχω καμία αμφιβολία επ΄αυτού, όσο αυτοί οι νόμοι και το Σύνταγμα ισχύουν. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος του μακεδονικού Συντάγματος και των μακεδονικών νόμων και όλοι όσοι είναι μέρος των θεσμών πρέπει να τους σέβονται Όσο ασκώ το αξίωμα του πρωθυπουργού θα σεβαστώ τους νόμους και τη συνταγματική τάξη. Από την άλλη πλευρά, περιμένω να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας που αρμόζουν στον 21ο αιώνα» ανέφερε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, μετά την ανάληψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο ίδιος, ωστόσο, “υπερασπίστηκε” του «βασικού ανθρώπινου δικαιώματος» του, όπως είπε, να αποκαλεί τη χώρα «Μακεδονία».

«Δεν θα ακούτε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον παπαγάλο τον προσδιορισμό (σ.σ. Βόρεια)… Χρησιμοποιούμε το Erga Omnes. Το άρθρο 7 και οι παράγραφοι 2 και 3 της Συμφωνίας είναι πολύ σαφείς όσον αφορά την αντίληψη της μίας και της άλλης πλευράς για την χρήση των όρων “Μακεδονία” και “Μακεδόνας”. Θα ήθελα να ζητήσω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εδώ στη Μακεδονία να δώσουν λίγη περισσότερη προσοχή στην ανάλυση στο τι έχει εφαρμόσει ο νότιος γείτονάς μας από τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μην επικεντρωθούμε στο δικαίωμά μου, το οποίο είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, να χρησιμοποιώ τον όρο Μακεδονία για τη χώρα όπου γεννήθηκα. Ας δούμε τι έχουν κάνει αυτοί (σ.σ. η Ελλάδα) τα τελευταία έξι χρόνια; Ας δούμε και τι έκαναν και στο παρελθόν» ανέφερε σχετικά ο Μίτσκοσκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ν.Φραγκόπουλος
Βόρεια Μακεδονία Σκόπια 

Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Με 182 ψήφους στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: