«Σέρβις» Μελόνι σε Ερντογάν: Τον κάλεσε ως… παρατηρητή στη σύνοδο των G7 στην Ιταλία – Μια μέρα πριν, στην Ισπανία θα παζαρέψει Eurofighter, που όμως του αρνείται η Γερμανία

File Photo epa11092331 A handout photo made available by the Turkish President Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Italian Prime Minister Giorgia Meloni (L) shaking hands during their meeting in Istanbul, Turkey, 20 January 2024. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS




Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ισπανία στις 12-13 Ιουνίου και στις 14 Ιουνίου την Ιταλία, η οποία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της G7, θα είναι ειδικός προσκεκλημένος της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στη σύνοδο κορυφής της G7, στο Μπάρι της Ιταλίας, ο πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας. Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, ο πρωθυπουργός της Γερμανίας Όλαφ Σολτζ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και οι ηγέτες της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναμένεται να βρεθούν στο Μπάρι.

Το προηγούμενο 48ωρο, στις 12 και 13 Ιουνίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει επαφές στη Μαδρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στην ισπανική κυβέρνηση επειδή αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος τον περασμένο μήνα και ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποφάσισε να γίνει συμβαλλόμενο μέρος στην αγωγή που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.

Εκτός από το Παλαιστινιακό, στην ατζέντα της συνάντηση κορυφής μεταξύ Ερντογάν και Σάντσεθ θα βρεθούν επίσης οι διμερείς και περιφερειακές σχέσεις, ενώ η ‘Αγκυρα αναμένει από τη Μαδρίτη να εκφράσει για άλλη μια φορά την υποστήριξη της Ισπανίας στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Οικονομία, διμερές εμπόριο, επενδύσεις, τουρισμός, μεταφορές και αμυντική βιομηχανία είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν. Η Ισπανία συνέβαλε αποφασιστικά στην κατασκευή του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου Anadolu, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος εδώ και μήνες έχει προαναγγείλει την κατασκευή δεύτερου, μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου με τη συνεργασία πάλι της Ισπανίας. Πέρυσι, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών πλησίασε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ισπανία είναι η πέμπτη χώρα σε ξένες επενδύσεις στην Τουρκία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στις επαφές του Ταγίπ Ερντογάν στην Ισπανία και την Ιταλία δίνει η ‘Αγκυρα στο θέμα της αγοράς μαχητικών πέμπτης γενιάς Eurofighter, τα οποία παράγονται από ευρωπαϊκή κοινοπραξία με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας. Η πώληση των αεροσκαφών σε τρίτες χώρες απαιτεί την έγκριση και των τεσσάρων αυτών χωρών. Ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δώσει το πράσινο φως για την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία, η Γερμανία εμποδίζει την πώληση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιάννης Μανδαλίδης
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Η Μελόνι «ψήλωσε» ξαφνικά και αρχίζει να βάζει όρους: «Υπερβολικά νωρίς να ληφθεί απόφαση για μία δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: