Σε νέο χαμηλό ρεκόρ οι γεννήσεις στην Ιαπωνία: Θα καταφέρει το νέο κρατικό app εύρεσης γνωριμιών να αναστρέψει τον κατήφορο του δείκτη γονιμότητας; [video]

File Photo A young girl dressed in kimono plays with a balloon during a Shichi-Go-San, or Seven-Five-Three festival, at Meiji Shrine in Tokyo, Japan, 09 November 2014. The festival is a Japanese traditional rite of passage ceremony for three and seven-year-old girls and three and five-year-old boys. EPA/FRANCK ROBICHON




Σε άλλο ένα χαμηλό ρεκόρ έφτασε ο δείκτης γονιμότητας της Ιαπωνίας, ο οποίος σημειώνει κατακόρυφη πτώση εδώ και πολλά χρόνια, την ώρα που η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της να ενθαρρύνει τους νέους να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένειες – λανσάροντας μάλιστα τη δική της εφαρμογή γνωριμιών.

Η χώρα των 123,9 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε πέρυσι μόλις 727.277 γεννήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας την Παρασκευή. Το ποσοστό γονιμότητας -που ορίζεται ως ο συνολικός αριθμός γεννήσεων που πραγματοποιεί μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της- μειώθηκε από 1,26 σε 1,20.

Για να παραμείνει ένας πληθυσμός σταθερός, χρειάζεται ποσοστό γονιμότητας 2,1. Οτιδήποτε πάνω από αυτό σημαίνει διεύρυνση πληθυσμού, με μεγάλο ποσοστό παιδιών και νέων ενηλίκων, όπως παρατηρείται στην Ινδία και σε πολλά αφρικανικά έθνη.

Όμως στην Ιαπωνία, ο δείκτης γονιμότητας είναι πολύ κάτω από αυτό το σταθερό όριο του 2,1 εδώ και μισό αιώνα, λένε οι ειδικοί.

Η πτωτική τάση επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνά κάθε χρόνο τις γεννήσεις και να προκαλεί τη συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού – με εκτεταμένες συνέπειες για το εργατικό δυναμικό, την οικονομία, το σύστημα πρόνοιας και τον κοινωνικό ιστό της Ιαπωνίας.

Το 2023, η χώρα κατέγραψε 1,57 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας – υπερδιπλάσιος αριθμός από τον αριθμό των γεννήσεων.

Οι ειδικοί λένε ότι η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον αρκετές δεκαετίες και είναι σε κάποιο βαθμό μη αναστρέψιμη λόγω της πληθυσμιακής δομής της χώρας. Ακόμα και αν η Ιαπωνία αύριο αυξήσει το ποσοστό γονιμότητας, ο πληθυσμός της θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι να εξισορροπηθεί η στρεβλή αναλογία νέων ανθρώπων προς ηλικιωμένους ενήλικες.

Πρωτοβουλίες για να αναστραφεί η κατάσταση

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση τρέχει τώρα για να αμβλύνει τις επιπτώσεις, δρομολογώντας νέες κυβερνητικές υπηρεσίες που θα επικεντρωθούν ειδικά σε αυτό το πρόβλημα. Έχει δρομολογήσει πρωτοβουλίες όπως η επέκταση των εγκαταστάσεων παιδικής φροντίδας, η προσφορά επιδοτήσεων στέγασης στους γονείς και, σε ορισμένες πόλεις, ακόμη και η πληρωμή των ζευγαριών για να αποκτήσουν παιδιά.

Στην πρωτεύουσα Τόκιο, οι τοπικοί αξιωματούχοι δοκιμάζουν μια νέα προσέγγιση: εγκαινιάζουν μια κυβερνητική εφαρμογή γνωριμιών, η οποία βρίσκεται σε πρώιμα στάδια δοκιμών και θα είναι πλήρως λειτουργική μέσα στη χρονιά.

«Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την ως “το πρώτο βήμα” για να ξεκινήσετε το κυνήγι του γάμου», αναφέρει ο ιστότοπος της εφαρμογής, προσθέτοντας ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την εύρεση ταιριάσματος παρέχεται από τη μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο.

Οι χρήστες καλούνται να κάνουν ένα «διαγνωστικό τεστ αξιών», αλλά υπάρχει επίσης η δυνατότητα να βάλουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ενός μελλοντικού συντρόφου.

«Με βάση τις αξίες σας και τις αξίες που αναζητάτε σε έναν σύντροφο, οι οποίες μπορούν να προσδιοριστούν με τη διενέργεια ενός διαγνωστικού τεστ, η τεχνητή νοημοσύνη θα σας παρουσιάσει ένα συμβατό άτομο», αναφέρεται. “Αυτό που δεν μπορεί να μετρηθεί μόνο από την εμφάνιση ή τις συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητες συναντήσεις.

Η εφαρμογή τράβηξε μάλιστα το ενδιαφέρον του δισεκατομμυριούχου Έλον Μαση, ο οποίος έγραψε στο X, πρώην Twitter: “Χαίρομαι που η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναγνωρίζει τη σημασία αυτού του θέματος. Αν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα, η Ιαπωνία (και πολλές άλλες χώρες) θα εξαφανιστούν!”.

Οι ειδικοί δήλωσαν στο CNN ότι αυτό το σενάριο είναι απίθανο – ο δείκτης γονιμότητας αναμένεται να εξισορροπηθεί κάποια στιγμή και η χώρα θα προσαρμοστεί. Η Ιαπωνία μπορεί να μοιάζει πολύ διαφορετική σε εκείνο το σημείο, από τη δημογραφική της σύνθεση μέχρι την οικονομία και τις εσωτερικές πολιτικές της, αλλά δεν θα εξαφανιστεί απλώς.

Με πληροφορίες από CNN

Συγγνώμη από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας που έφυγε νωρίς από τις επετειακές εκδηλώσεις στη Νορμανδία: «Ηταν λάθος που δεν έμεινα περισσότερο»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: