Σε καθεστώς σοκ η διεφθαρμένη Ευρώπη: Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου σκιαγραφούν τις προθέσεις τους για τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας (video)

epa11400827 Supporters of presidential party RE Renaissance watch French President Emmanuel Macron’s speech displayed on the screen at the electoral party after the announcement of the results in Paris, France, 09 June 2024, after the first results of the European Elections. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Τις πρώτες εκτιμήσεις για την μελλοντική σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχολίασαν από το βήμα της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες, που έχει μετατραπεί σε αίθουσα Τύπου για τις ευρωεκλογές, επικεφαλής και αξιωματούχοι των κύριων πολιτικών ομάδων.

Οι αξιωματούχοι έθεσαν τις προτεραιότητες τους για την επόμενη πενταετία, απαντώντας σε ερωτήσεις και για τους όρους που θέτουν ούτως ώστε να συμμετάσχουν σε μια συμμαχία που να υπερψηφίσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εφόσον προταθεί για την ηγεσία της Κομισιόν.

Ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, είπε πως η πρόταση του ΕΛΚ έπεισε τους ψηφοφόρους και πως η ομάδα καλεί τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους του Renew να δημιουργήσουν την πλειοψηφία που χρειάζεται. Αναφέρθηκε στο ότι για τρεις ευρωεκλογές το ΕΛΚ έχανε έδρες, όμως τώρα φαίνεται ξανά να ενισχύεται, και σημείωσε πως αναμένει το αποτέλεσμα να γίνει σεβαστό από όλους και οι 27 ηγέτες να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία.

Έστειλε το μήνυμα σε όσους θέλουν να καταστρέψουν τη δημοκρατία στην Ε.Ε. όπως είπε πως είναι εχθροί του ΕΛΚ, ενώ ερωτηθείς αν το ΕΛΚ είναι ανοιχτό σε συνεργασία με τους Πράσινους απάντησε πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο όπου αναμένεται από την γερμανική κυβέρνηση να ορίσει την κ. Φον ντερ Λάιεν ως εκπρόσωπο της Γερμανίας στην Κομισιόν και τον Εμανουέλ Μακρόν να δώσει τη στήριξή του.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ήταν θετικός στην προσχώρηση του νέου κεντροδεξιού κόμματος της Ουγγαρίας στο ΕΛΚ.

Ο αντιπρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) Πέντρο Μάρκες υπογράμμισε πως οι σοσιαλιστές παραμένουν η δεύτερη ομάδα, και πως οι ψηφοφόροι αναγνώρισαν τις λύσεις που δόθηκαν από την ΕΕ στην πανδημία και στην πράσινη μετάβαση. Αφού συνεχάρη το ΕΛΚ και την κ. Φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η ομάδα στηρίζει την αρχή που θέλει τον επικεφαλής υποψήφιο της πρώτης ομάδας να ηγείται της Κομισιόν.

Αφού υπογράμμισε πως τα αποτελέσματα δείχνουν την ανάγκη για μια πλειοψηφία υπέρ της δημοκρατίας, και απαντώντας σε ερώτηση τι θα ζητήσει το S&D από την κ. Φον ντερ Λάιεν για να την στηρίξει, ο κ. Μάρκες τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα πολιτικών για την επόμενη πενταετία, αλλά και πως οι σοσιαλιστές δεν θα συμμετέχουν σε συμμαχία με το ECR και την ακροδεξιά.

Πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση αν θα συνεργάζονταν με τους Πράσινους, πως οι σοσιαλιστές θέλουν μια πλειοψηφία για τα επόμενα πέντε χρόνια, και όχι μόνο για την εκλογή της Προέδρου της Κομισιόν, αλλά πως αν χρειαστεί επέκταση της συμμαχίας αυτή πρέπει να γίνει προς τα προοδευτικά κόμματα.

Μιλώντας εκ μέρους της φιλελεύθερης ομάδας των Renew, η αντιπρόεδρος της ομάδας Ίσκρα Μιχάηλοβα τόνισε πως η ομάδα παραμένει τρίτη σε μέγεθος και πως η πανευρωπαϊκή πλειοψηφία στην Ολομέλεια δεν είναι δυνατή χωρίς αυτή, και πως οι φιλελεύθεροι θα συνεχίζουν να εργάζονται για την προστασία των αξιών της δημοκρατίας, της ανταγωνιστικότητας και του κράτους δικαίου.

Ερωτηθείσα υπό ποιους όρους το Renew θα στηρίξει την κ. Φον ντερ Λάιεν, περιορίστηκε να πει πως ακόμα είναι νωρίς να μιλήσουμε για πρόσωπα, και πως η ομάδα των φιλελευθέρων θα συζητήσει τη στάση της το δεύτερο μισό του Ιουνίου. Απέφυγε να σχολιάσει την κατάσταση στη Γαλλία και την ήττα Μακρόν, αναφέροντας πως σε άλλες χώρες όπως η Σλοβακία οι φιλελεύθεροι έχουν αναδειχθεί σε κεντρική δύναμη.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρ, επεσήμανε πως πέντε χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές ακόμα χρειάζονται απαντήσεις για την προστασία του πλανήτη παρά τις αντιστάσεις από την άκρα δεξιά αλλά και από αλλού, και επεσήμανε πως η ανάγκη αυτή φαίνεται από την απουσία της πράσινης πολιτικής από την στρατηγική ατζέντα που ετοιμάζεται.

Τόνισε απευθυνόμενος προς το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και το Renew πως μπορεί να έχουν αυτή τη στιγμή πλειοψηφία, όμως η λύση δεν είναι να αγκαλιάσουν τις διαφορετικές αποχρώσεις της άκρας δεξιάς. Παρά το απογοητευτικό αποτέλεσμα, συνέχισε, οι Πράσινοι είναι έτοιμοι να κάνουν βήματα.

Ερωτηθείς πώς θα προσεγγίσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αν επαναδιοριστεί, είπε πως οι Πράσινοι δεν θα ακολουθήσουν πολιτική καμένης γης και δεν θα θέσουν τον πήχη τόσο ψηλά που δεν θα είναι εφικτός – τονίζοντας όμως ότι τον πήχη τον θέτει η ίδια η φύση.

Η αντιπρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) Ασίτα Κάνκο σημείωσε πως η άνοδος της ακροδεξιάς είναι αποτέλεσμα του ότι τα κόμματα αγνοούν τους πολίτες. Αυτό που χρειάζεται, τόνισε η κ. Κάνκο, είναι μια κεντροδεξιά προσέγγιση με λύσεις για θέματα άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης, καθώς οι ψηφοφόροι περιμένουν πραγματικές λύσεις.

Εξέφρασε την ελπίδα τα τελικά αποτελέσματα να δώσουν την ευκαιρία στο ECR να είναι μέρος της πλειοψηφίας που θα διαμορφώσει την επόμενη πενταετία. Ερωτηθείσα αν υπάρχει προοπτική για συνεργασία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εφόσον συνεχίσει στην ηγεσία της Κομισιόν για δεύτερη θητεία, είπε πως ακόμα αναμένονται τα αποτελέσματα, αλλά πως η ομάδα της έχει συνεργαστεί μαζί της καλά στο παρελθόν. Τόνισε πως η ομάδα έχει δείξει ποιοτική συμπεριφορά παρά το ότι δεν ήταν μεγάλη ομάδα.

Εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς ο ευρωβουλευτής Μαρκ Μποτένγκα σημείωσε πως η ομάδα του έχει κάνει βήματα μπροστά σε αρκετές χώρες, μεταξύ άλλων και στη Βουλγαρία, όμως παράλληλα είδαμε αυτές τις ημέρες πρόοδο και για την άκρα δεξιά. Αυτό, εκτίμησε είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των παραδοσιακών κομμάτων, καθώς ο θυμός των πολιτών εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Τόνισε πως η ακροδεξιά δεν έχει λύσεις για τους εργαζόμενους της Ευρώπης.

Ερωτηθείς πώς η ομάδα της Αριστεράς θα αντισταθεί στην πράξη στην ακροδεξιά, ο κ. Μποτένγκα σημείωσε πως το σημαντικό είναι να δοθεί μια εναλλακτική η οποία να ανταποκρίνεται στο θυμό των πολιτών. Όπως είπε χρειάζεται να υπάρξουν συμμαχίες στην Ολομέλεια, όμως η μάχη δίνεται επί του εδάφους στα κράτη μέλη.

ΚΥΠΕ Γιώργος Κακούρης
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ενθουσιώδεις πανηγυρισμοί στη Χειμάρρα για την εκλογή του φυλακισμένου Μπελέρη: “Ο Φρέντι είναι αισιόδοξος, αλλά αγχωμένος”, δηλώνει ο στενός κύκλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: