Προβλέπεται δύσκολο βράδυ: Μεγάλη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στις φωτιές Κερατέας, Σταμάτας, Ριτσώνας και ανά την επικράτεια [Live ενημέρωση]

Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στη Σταμάτα Αττικής, Αθήνα, Κυριακή 30 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Δύσκολη η κατάσταση στην Κερατέα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, διότι η πυρκαγιά δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εστίες. Παράλληλα, ιδιαίτερη κρίσιμη είναι πυρκαγιά και στην Σταμάτα διότι καίει σε αστικό και δασικό ιστό αλλά και στην Ριτσώνα κοντά στο εργοστάσιο Παπουτσάνης, ενώ υπάρχουν και μικρές εστίες στον λόφο Φιλοπάππου.

Τελευταίες εξελίξεις

Σε εξέλιξη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στη περιοχή της Σταμάτας. Αυτή την ώρα σύμφωνα με την Πυροσβεστική το κύριο μέτωπο εντοπίζεται μεταξύ Σταμάτας και Ροδόπολης, ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 7 πεζοπόρα τμήματα και 41 οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ και από αέρος παρέχουν συνδρομή 12 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο συντονιστικά. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του 112 στάλθηκε μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων απο τις περιοχές της Αμυγδαλέζας, Σταμάτας, Ροδόπολης και Γαλήνης προς ασφαλή κατεύθυνση.

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε και στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί στην περιοχή της Κερατέας και για το λόγο αυτό αυξήθηκαν τα ενάερια μέσα και θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας από την περιοχή της Κερατέας παραμένουν σε ισχύ οι εξής εκτροπές κυκλοφορίας των οχημάτων:

1) Παλαιά Λ. Λαυρίου Και Κερατέας – Αναβύσσου,

2) Λ. Πλάκας Και Κυριακής,

3) Λ. Πλάκας Και Παλαιά Λ. Λαυρίου

4) Μεγάλο Πεύκο Συντερίνα.










Νωρίτερα, στην Κερατέα οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 140 πυροσβέστες) «δουλεύουν» και στις τέσσερις εστίες με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία. Αυτή την ώρα, σηκώνονται και 6 τράκτορες από Τατόι. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω των ισχυρών ανέμων (οι ριπές ξεπερνούν τα 9 μποφόρ), των διάσπαρτων οικιών μέσα σε χωράφια και της χαμηλής βλάστησης (ξερά χόρτα και στην πλειονότητά τους ακαθάριστα οικόπεδα). Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί με ασφάλεια 6 οικισμοί. Τέλος, τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδράμουν Αστυνομία, που φροντίζει για τις εκκενώσεις, ΟΤΑ και ο στρατός με μηχανήματα έργου.




Παράλληλα, πενήντα δύο απεγκλωβισμούς ατόμων έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της Κερατέας όπου μαίνεται η φωτιά, ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει σε δεκάδες εκκενώσεις σπιτιών.
Ειδικότερα, στην περιοχή της Κερατέας επιχειρούν: 6 ομάδες της ΟΠΚΕ, 8 Ομάδες Δίας, 5 περιπολικά της τροχαίας, 2 περιπολικά της ασφαλείας, 6 περιπολικά της Αμεσης Δράσης και 3 περιπολικά γειτονικών Αστυνομικών Τμημάτων.

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα καταστροφές από τη φωτιά στην περιοχή της Πλάκας Κερατέας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί το μέτωπο και μην προχωρήσει προς τον δρυμό και το Σούνιο.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές», δήλωσε αρχικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουκάς και στη συνέχεια, τόνισε: «Δίνουμε μεγάλη μάχη. Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής τόνισε πως η αεροπορική βάση «την έχει γλιτώσει και δεν κινδυνεύει».

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Κερατέα λόγω πυρκαγιάς

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίας που σε ισχύ λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Κερατέα είναι οι εξής:

-Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

-Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας

-Προφήτη Ηλία και Πάρνηθος (Λεγραινά)

-Διασταύρωση Μεγάλα Πεύκα (Συντερίνα)

-Καμαρίζας και Μαρωνείας (Αγ. Κωνσταντίνος)

-Λεωφόρος Αθηνών- Σουνίου και Αγίας Παρασκευής

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία Αττικής η κίνηση των οχημάτων από το Λαύριο προς Αθήνα διεξάγεται ως εξής:

-Μέσω της λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου προς Βάρκιζα

-Μέσω της λεωφόρου Λαυρίου προς Μαρκόπουλο

Το πύρινο μέτωπο στην Σταμάτα

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών στην Αττική και κυρίως για τη μεγάλη φωτιά στη Σταμάτα. Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική περιοχή στη Σταμάτα Αττικής. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η φωτιά έγινε αντιληπτή από drone της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που πετούσε πάνω από την περιοχή. Επί τόπου στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, καθώς στην περιοχή υπάρχουν αρκετά σπίτια.




Για την κατάσβεση του μετώπου έχουν κινητοποιηθεί 106 πυροσβέστες με 24 οχήματα, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις κάνουν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Παράλληλα, στην περιοχή βρίσκονται για να βοηθήσουν το έργο των πυροσβεστών και να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και χωματουργικά μηχανήματα, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Επίσης, λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές κυκλοφορίας των οχημάτων:
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είναι σε εφαρμογή στο Δήμο Διονύσου, λόγω της πυρκαγιάς στη Σταμάτα είναι οι εξής:

-Μακεδονίας και Μεγάλου ‘Αλεξάνδρου,

-Πλατεία Σταμάτας,

-Μαραθώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου,

-Δροσιάς Σταμάτας και Ροδοπόλεως,

-Έξοδος Αγίου Στεφάνου Κρυονέρι,

-Αγίου Ιωάννου και Γαλήνης,

-Πλατεία Δροσιάς,

-Χελμού και Μαραθώνος,

-Διονύσου από ‘Αγιο Πέτρο,

-Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παπαφλέσσα,

-Διονύσου και Καίρη,

-Διονύσου και Θησέως,

-Διονύσου και Ρόδων,

-Μητροπολίτου Κυδωνίων και Αγίου Ιωάννου,

-Διονύσου και Δημοκρατίας,

-Διονύσου και Ανατολής από Νέα Μάκρη.

Για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στη Σταμάτα μιλάει ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικής, Νίκος Λαβράνος. «Δίνεται μάχη να πέσει το μέτωπο πριν νυχτώσει» λέει (ΕΡΤ) προειδοποιώντας πως οι φλόγες είναι κοντά σε οικισμούς. Η πυρκαγιά καίει σε αστικό και δασικό ιστό γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» τόνισε. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυνατούς ανέμους, ισχυρές ριπές και συνεχής αλλαγές κατεύθυνσης του αέρα» αναφέρει ο κ. Λαβράνος.

Στους κατοίκους της περιοχής εστάλησαν και ειδοποιήσεις από το «112» του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
Το πρώτο μήνυμα, στις 16:30 αναφέρει ότι οι κάτοικοι της Σταμάτας θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.
Στο δεύτερο μήνυμα, λίγα λεπτά αργότερα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ζητά από τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή της Αμυγδαλέζας να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρου Σταμάτας προς την πλατεία του οικισμού.
Σε τρίτο μήνυμα του «112» η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους της περιοχής Γαλήνη Σταμάτας να απομακρυνθούν μέσω της λεωφόρο Σταμάτας προς την Δροσιά.
Σε νέο μήνυμα το «112» ζητά από τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Ροδόπολη Αττικής, να απομακρυνθούν προς Δροσιά, μέσω της λεωφόρου Σταμάτας.
Παράλληλα, από το «112» εστάλη και προειδοποιητικό μήνυμα για τους καπνούς από τη δασική πυρκαγιά. Όπως αναφέρει οι καπνοί κατευθύνονται προς την περιοχή του Διονύσου, καλώντας τους πολίτες να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.
Σημειώνεται, ότι εκκενώθηκε και κατασκήνωση του ΤΥΠΕΤ στο Διόνυσο για λόγους ασφαλείας, έπειτα από οδηγία της Πυροσβεστικής.

Φωτιά στην Ριτσώνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που έχει ξέσπασε στην περιοχή της Ριτσώνας κοντά στο εργοστάσιο Παπουτσάνης. Αυτή την στιγμή η φωτιά βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου όπου υπάρχουν ελαστικά και στρώματα. Στην πυροσβεστική έχει σημάνει συναγερμός έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χαλκίδας και συγκεντρώνονται δυνάμεις.




Παράλληλα, στη Λαμία για 3η μέρα φούντωσε η φωτιά 10 χιλιόμετρα Βόρεια της Λαμίας, αλλά με την επέμβαση των πυροσβεστών αλλά και των εναέριων μέσων έχουν περιορίσει την έκταση της και προσπαθούν να την ελέγξουν.

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο

«Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο» τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, Πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Όπως τόνισε «Οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δίνουν σκληρές μάχες με τις φλόγες σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Αττική, έχουν ξεσπάσει δύο μεγάλες και εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές.»

Αναφορικά με την φωτιά στη Πλάκα Κερατέας σημείωσε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε σχετικά στις 11 και 54, σήμερα το πρωί. Κατά την έναρξή της, δίπλα σε διάσπαρτες κατοικίες, έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, που η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 60 χιλιόμετρα την ώρα, είπε ο κ . Βαθρακογιάννης προσθέτοντας ότι η πυρκαγιά κινήθηκε πολύ γρήγορα, προς τις περιοχές, Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, ‘Αγιο Γεώργιο Θορικού και ‘Αγιο Κωνσταντίνο.

«Εξ αιτίας της επικίνδυνης αυτής κατάστασης, μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων, εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, για την απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών αυτών, προς ασφαλή κατεύθυνση» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος περιοδικά, 23 εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη πυρκαγιά στη Σταμάτα τονίζοντας ότι «την ώρα που οι δυνάμεις μας κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό αυτής της πυρκαγιάς, ξέσπασε δεύτερη, αυτή τη φορά στη βόρεια πλευρά του λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα, στις 4 και 17, εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση στη Σταμάτα Αττικής, και αυτή δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, η οποία επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που η ταχύτητά τους έφτανε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα».

Όπως είπε εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, τόσο για την ενημέρωση, όσο και για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές, Αμυγδαλέζα Σταμάτας, Ροδόπολη και Γαλήνη προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στη Σταμάτα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 εναέρια μέσα, 6 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη.

Ο κ. Βαθρακογιάννης σημείωσε ότι συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Κερατέα και στη Σταμάτα Αττικής, παρέχουν πλήθος εθελοντών και εθελοντικών οχημάτων, αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττική και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας.

Επιπλέον, όπως είπε, στις περιοχές των πυρκαγιών, έχουν αναπτυχθεί Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την διευκόλυνση της απομάκρυνσης των κατοίκων, αλλά και για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας αλλά και κλιμάκια της ΔΕΔΔΗΕ για την πιθανή αποκατάσταση βλαβών στην ηλεκτροδότηση.,

«Από αύριο, 1η Ιουλίου, μπαίνουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας. Οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή» κατέληξε.

Στην απόλυτη ετοιμότητα του μηχανισμού της Περιφέρειας, ώστε να συνδράμει άμεσα και αποτελεσματικά με όποιον τρόπο ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται στην Αττική, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε το απόγευμα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των πολλαπλών μετώπων.

Ετοιμότητα του μηχανισμού της Περιφέρειας, δηλώνει ο Χαρδαλίας

«Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης των πυρκαγιών, έχουμε διαθέσει 46 υδροφόρες και οκτώ χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία επικουρούν τις προσπάθειες των πυροσβεστών» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, στην περιοχή της Κερατέας διατέθηκαν 15 υδροφόρες και δύο μηχανήματα, στην Πάρνηθα 10 υδροφόρες και τρία μηχανήματα, στον Διόνυσο μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 10 υδροφόρες και ένα μηχάνημα, ενώ σε όλη την Περιφέρεια βρίσκονται σε αναμονή σε πυροσβεστικούς σταθμούς 11 υδροφόρες και δύο μηχανήματα. Το σύνολο του μηχανισμού μας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή για όσο διαρκούν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας στην Αττική. Είμαστε πανέτοιμοι, ώστε να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο και με κάθε διαθέσιμο μέσο σε ό,τι ζητηθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων στο πεδίο. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αλλά και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος».

Ο Περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να ακολουθήσουν οι πολίτες πιστά τις σχετικές οδηγίες των αρμόδιων αρχών: «Καλώ τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίνονται μέσω του 112, ιδίως σε ό,τι αφορά στις εντολές εκκένωσης περιοχών που εντοπίζεται κίνδυνος εγκλωβισμού. Η Περιφέρεια συνδράμει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, όπως της έχει ζητηθεί».

Επισημαίνεται ότι κατόπιν συνεννόησης του Περιφερειάρχη με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, έχουν ανοίξει οι χώροι του για να υποδεχτούν κατοίκους των περιοχών που μαίνονται πυρκαγιές, ενώ ήδη έχουν φτάσει εκεί λεωφορεία με παιδιά από κατασκηνώσεις στον Διόνυσο, που εκκενώθηκαν συντεταγμένα.


Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, ERTnews
Αθήνα, Ελλάδα

Μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα: Καίγονται σπίτια * Πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι * Επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα, αεροσκάφη και ελικόπτερα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: