Προς καθαίρεση, από τη Συνοδική Επιτροπή, ο ηγούμενος Νεκτάριος της Μονής Αββακούμ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξέτασής του μέσα στις φυλακές

Η μονή Αββακούμ στην Κύπρο. Photo via YouTube, AlphaNews Live




Με την καθαίρεση στο χέρι βρίσκεται η Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, υπό την έννοια ότι έχει περατώσει το έργο της το οποίο δεν αφήνει άλλα περιθώρια από του να εισηγηθεί στο Συνοδικό Δικαστήριο την εσχάτη των ποινών για τον υπό κράτηση ηγούμενο της μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκτάριο και για τον τελούντα εν αργία αρχιμανδρίτη Πορφύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Ανακριτική Επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμα με την εισήγησή της καθαίρεσης την προσεχή Τρίτη 25 Ιουνίου.

Ακολούθως, το Συνοδικό Δικαστήριο θα μελετήσει τον φάκελο με το κατηγορητήριο και στη συνέχεια θα καλέσει τους δύο υπό κατηγορία μοναχούς σε απολογία.

Στους δύο μοναχούς θα δοθεί χρόνος προετοιμασίας, όπως προβλέπεται και από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο χρόνος προετοιμασίας της απολογίας αναμένεται να κυμαίνεται στις 10 μέρες, ίσως και λίγο περισσότερο.

Υπενθυμίζεται πως οι δικηγόροι των μοναχών είχαν εκφράσει τη θέση, πως αν παρ’ ελπίδα δεν απαλλάσσονταν οι πελάτες τους, τότε ενδείκνυται να τους δοθεί χρόνος περίπου τριών μηνών, κάτι το οποίο προφανώς δεν συζητείται.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», σε περίπτωση κατά την οποία δεν ολοκληρωθεί το έργο της Αστυνομίας και ο κ. Νεκτάριος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση, τότε το Συνοδικό Δικαστήριο θα ζητήσει άδεια να τον επισκεφθεί στο κελί.

Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και στο παρελθόν με άλλον κατηγορούμενο.

Τα πιο πάνω αφορούν μόνο τον τελούντα υπό κράτηση μοναχό, εκτός αν μέχρι τότε συλληφθούν και άλλοι.

Όπως είναι γνωστό, μετά την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι καταδικαστική, οι μοναχοί θα προσφύγουν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου καταχωρώντας έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με είδηση που αναρτήθηκε χθες στο philenews οι μοναχοί φαίνεται να είναι δεμένοι χειροπόδαρα και στο θέμα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και ήδη η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κατέληξε ότι προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

Τον ηγούμενο Νεκτάριο έκαψαν τεχνικοί εταιρειών που είχαν αναλάβει την εγκατάσταση καμερών καταγραφής, όχι μόνο εικόνας αλλά και ήχου.

Ως προς το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της πλευράς της μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, κάποιους μήνες μετά την εγκατάσταση των αρχικών καμερών, ο ηγούμενος της μονής φέρεται να απευθύνθηκε σε εταιρεία ζητώντας την εγκατάσταση καμερών, οι οποίες πέραν της εικόνας κατέγραφαν και ήχο.

Οι κάμερες αυτές φέρεται να αγοράστηκαν τοις μετρητοίς και εγκαταστάθηκαν στα σημεία που υπέδειξε ο ηγούμενος.

Συνολικά εγκαταστάθηκαν τρεις κάμερες, εκ των οποίων οι δύο εντός του γραφείου του ηγουμένου και η τρίτη εκτός.

Στο βαθμό που ευσταθεί η θέση που προβάλλει το περιβάλλον της μητρόπολης Ταμασού, εκεί που φαίνεται να την πάτησε ο ηγούμενος είναι στην πτυχή που αφορά το «ποιος είχε πρόσβαση στο περιεχόμενο των καμερών».

Όταν, λοιπόν, εγκαταστάθηκαν οι κάμερες, ο ηγούμενος δεν έδωσε οδηγίες να τερματιστεί η πρόσβαση σε αυτές και από τους άλλους δύο μοναχούς οι οποίοι είχαν πρόσβαση και στις αρχικές κάμερες οι οποίες ελάμβαναν γενικές εικόνες της μονής.

Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, κάποια στιγμή ο μοναχός Βαρνάβας, ο οποίος ελάμβανε το σήμα και από τις νέες κάμερες, είδε σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου και ενημέρωσε σχετικά τον μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, οπόταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να βγουν τα άπλυτα στη φόρα.

Επιμένουν οι δικηγόροι

Στο μεταξύ, χθες, οι δικηγόροι των μοναχών επανήλθαν για πολλοστή φορά και με ανακοίνωσή τους επανέφεραν το θέμα της σύνθεσης της Ανακριτικής Επιτροπής.

Επανέλαβαν, επίσης, τη θέση τους πως οι δύο κληρικοί που διεξάγουν παράνομες ανακρίσεις, αφού δεν είναι μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα πως «έχουν κλητευθεί να καταθέσουν επιφανείς μάρτυρες και συνεπώς, πριν καταθέσουν δεν μπορεί να συνταχθεί πόρισμα ούτε από τους Ανακριτές ούτε μετά από την Ανακριτική Επιτροπή, ούτε να λήξει το ανακριτικό έργο, έστω και αν αυτό είναι παράνομο».

Οι δικηγόροι των δύο ισχυρίζονται, επίσης, πως «το πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής, το οποίο στηρίζεται στο πόρισμα του Ανακριτή, πρέπει να είναι επίσης υποχρεωτικά απαλλακτικό για τους κατηγορουμένους –όποιοι τελικά είναι αυτοί– διότι το μεν οπτικοακουστικό υλικό, εκτός του ότι δεν στοιχειοθετεί κανένα σεξουαλικό παράπτωμα είναι και παράνομο αποδεικτικό μέσο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, οι δε μαρτυρικές καταθέσεις είναι παράνομες και για τον λόγο αυτό άκυρες».

Αναφέρουν, επίσης, ότι «ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων, είναι υποχρεωτική η απαλλαγή των μοναχών από κάθε κατηγορία», σημειώνοντας, ότι «στην περίπτωση αυτή στέλνει την υπόθεση στο Αρχείο (άρθρο 15 του Παραρτήματος του Καταστατικού Χάρτη) και όχι στην Ιερά Σύνοδο».

ΠΗΓΗ: philenews.com

Η λεκτική επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον της Κύπρου με ξεπερνάει: Αυτή ήταν η πληρωμένη απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ερώτηση της Hellas Journal

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: