Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την εκλογική συντριβή: Στις 30 Ιουνίου οι νέες κάλπες μετά την απόλυτη ανατροπή

French President Emmanuel Macron. EPA, ANDRE COELHO




Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου, μετά την επικράτηση της παράταξης της Μαρίν Λεπέν.

«Δεν θα μπορέσω, λοιπόν, στο τέλος αυτής της ημέρας να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε ένας πυρετός που έχει καταλάβει τη
δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε από τα Ηλύσια.

«Γι’ αυτό, αφού διενήργησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος ψηφίζοντας», πρόσθεσε.

«Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο», πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Είμαστε έτοιμοι» δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν. Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της, ο Ζορντάν Μπαρντελά ζήτησε αμέσως μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα τη διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού κόμματος Ραφαέλ Γκλικσμάν που αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στο χώρο της γαλλικής Αριστεράς ανέφερε ότι ο Μακρόν υπέκυψε στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς και ότι το παιχνίδι που παίζει είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας θα δώσουν τη μάχη τους, διευκρινίζοντας ωστόσο πως εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μακρόν καλώς διέλυσε την Εθνοσυνέλευση στο βαθμό που δεν είχε πλέον καμία νομιμοποίηση να συνεχίζει να εφαρμόζει τις πολιτικές του επιλογές. Τέλος από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ ανακοίνωσε πως η παράταξη Μακρόν δεν θα κατεβάσει υποψήφιους στις εκλογικές περιφέρειες που θα κατέλθουν εκ νέου υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μανώλης Σπινθουράκης
Παρίσι, Γαλλία

Πρώτο το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 32,4% στη Γαλλία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις: Ακολουθούν η παράταξη Μακρόν με 15,2 % και οι σοσιαλιστές με 14,3%

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: