Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δια στόματος της κ. Αριστοτέλους: Καθήκον προς τις οικογένειες των αγνοουμένων η διακρίβωση της τύχης τους

Σε πρώτο πλάνο, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους. Φωτογραφία: ΓΤΠ




Το μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων, συνεχίζεται ο αγώνας για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου, μετέφερε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννας Αριστοτέλους.

Εκφώνησε τον επικήδειο λόγο στην κηδεία του ήρωα του 1974, Έφεδρου Ανθυπασπιστή των Καταδρομών, Τούλη Ηλία, στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στον Μάραθο Ηράκλειου Κρήτης.

Η κ. Αριστοτέλους διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στηρίζει εμπράκτως και είναι δίπλα στις οικογένειες των ηρώων μας. «Αποτελεί δέσμευση, υποχρέωση και καθήκον μας απέναντι στους ήρωες μας και στους συγγενείς των ηρώων μας» η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, πρόσθεσε η ίδια.

Όπως ανέφερε κατά τον επικήδειο η κ. Αριστοτέλους, ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Τούλης Ηλίας του Αθανάσιου και της Μαρίας, από τον Μάραθο Ηρακλείου Κρήτης, έπεσε ηρωικά στις 22 Ιουλίου 1974, όταν ένα από τα μεταγωγικά αεροσκάφη Νοράτλας της επιχείρησης Νίκης, στο οποίο βρισκόταν, κτυπήθηκε από φίλια πυρά. Σημειώσε, ακόμα, ότι ο Τούλης Ηλία, γεννηθείς το 1953, είχε χάσει παππούς και θείους, οι οποίοι είχαν εκτελεστεί από τους Γερμανούς το 1944.

Η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι τα οστά του πεσόντα είχαν ταυτοποιηθεί το 2005 και το 2009 ταυτοποιήθηκαν και, μετά από συνεννόηση με την οικογένεια, η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεννόηση με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδος, προχώρησε στον επαναπατρισμό των οστών του ήρωα.

«Στις 30 Μαΐου 2024 αποδόθηκαν όλες οι πρέπουσες τιμές από την Πολιτεία στην παρουσία και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, τελέστηκε τρισάγιο στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα στην Κύπρο και την επομένη ημέρα τα οστά του ήρωα μας επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό αεροσκάφος», σημείωσε.

«Οι παρακαταθήκες του Τούλη Ηλία και των υπολοίπων ηρωικώς πεσόντων του 1974, προϋποθέτουν από όλους μας μια υπόσχεση. Πως η δική τους θυσία, αλλά κι ο πόνος μισού αιώνα των οικογενειών τους, δεν θα πάει χαμένος. Καλούμαστε να κρατήσουμε τη μνήμη του άσβεστη και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές το τεράστιο μέγεθος της θυσίας του. Οφείλουμε ως πολιτεία να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου των αγνοουμένων μας. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας», κατέληξε η κ. Αριστοτέλους.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Αυξήθηκαν στους 27 οι μετανάστες στη νεκρή ζώνη, με πολλά ασυνόδευτα παιδιά: Συνεχείς συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργείων της ΚΔ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: