Πώς εκτόνωσαν Λευκωσία και Βηρυτός την κρίση από τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ: Το 24ωρο παρασκήνιο * Τί αναφέρει μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι.. Photo via pio.gov. cy/Σταύρος Ιωαννίδης/ΚΥΠΕ




Λευκωσία και Βηρυτός εμφανίζονται αποφασισμένες όσο ποτέ να μην αφήσουν τίποτα να διαταράξει το καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την ένταση που προκάλεσαν οι απαράδεκτες απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα εναντίον της Κύπρου.

Και όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Λευκωσία, η ertnews.gr, ένα 24ωρο παρασκήνιο και οι διαβουλεύσεις απέδωσαν καρπούς.

θα πρέπει να σημειωθεί πως νωρίς σήμερα το βράδι, τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για τις δηλώσεις του έναντι των αντίστοιχων χθεσινών του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξέφρασε ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, σε γραπτό του μήνυμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μικάτι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την «εξαιρετική διπλωματική δήλωση» στην οποία προέβη χθες το βράδυ, απαντώντας σε προηγούμενη δήλωση του Χασάν Νασράλα, προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «σταμάτησε κάθε μη σημαντική αντιπαράθεση».

 Το 24ωρο παρασκήνιο

Το τελευταίο 24ωρο, όπως αναφέρει η ERTNews εκτυλίχθηκε ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες με επαφές των υπουργών Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και Μπου Χαμπίμπ με αποκλειστικό αντικείμενο τη θωράκιση της στενής σχέσης που ανέκαθεν διατηρούν οι δύο χώρες.

Απότοκο των επαφών αυτών ήταν η ανακοίνωση του λιβανικού ΥΠΕΞ στην οποία αναφέρεται ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών και Μεταναστών επαναλαμβάνει ότι οι Λιβανο-Κυπριακές σχέσεις βασίζονται σε μια πλούσια ιστορία διπλωματικής συνεργασίας».

Το ΥΠΕΞ στη Βηρυτό τόνισε επίσης «την αδιάκοπη και συνεχή επικοινωνία και διαβουλεύσεις στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των δύο χωρών για να συζητηθούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία αποκάλυψε απόψε στο ERTNews ότι γίνονται σκέψεις για την άμεση επίσκεψη του ΥΠΕΞ του Λιβάνου στη Λευκωσία, προκειμένου να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι Κύπρος και Λίβανος δεν προτίθενται να αφήσουν οτιδήποτε να διαταράξει τους μεταξύ τους ισχυρούς δεσμούς.

  • Την προσπάθεια συνέδραμε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Λιβάνου, Ελίας Μπου Σάαμπ, ο οποίος σήμερα πραγματοποίησε παρέμβαση δημόσια και διέψευσε ότι η κυπριακή πρεσβεία στον Λίβανο σταμάτησε να χορηγεί βίζες.

«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε όσα ειπώθηκαν για την αναστολή της χορήγησης βίζας από την Κυπριακή Πρεσβεία. Αυτό που συνέβη ήταν να σταματήσει να λαμβάνει βίζες για μία μόνο μέρα για διοικητικούς λόγους που σχετίζονται με την αναθεώρηση του τιμολογίου για τη χορήγηση βίζας και η πρεσβεία θα συνεχίσει να λαμβάνει αιτήσεις από αύριο», ανέφερε.

Μήνυμα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας «προς την Κυβέρνηση και τον αδελφό λαό της Κύπρου» εκφράζει σε μήνυμά του το Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις απειλές που διατυπώθηκαν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου Κ.Λετυμπιώτη

Aργά απόψε σε δηλώσεις για την κρίση με τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφέροντας:

Κύπρου μέσω των υποδομών της ή των περιοχών της στην περίπτωση  αντιπαράθεσης που σχετίζεται με τον Λίβανο, είναι παντελώς ανεδαφικοί. Η Κύπρος ποτέ δεν έχει παράσχει και ποτέ δεν θα παράσχει διευκολύνσεις για  οποιαδήποτε  επιθετική ενέργεια κατά της οποιασδήποτε χώρας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ένα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας και ένα αναγνωρισμένο περιφερειακό κέντρο για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, στη βάση των εξαίρετων σχέσεων της με όλα τα κράτη της περιοχής. Η εικόνα αυτή της Κύπρου βασίζεται στην αξιοπιστία και την προβλεψιμότητα της.

Μέσω των πολυεπίπεδων πρακτικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει, την έντονη δραστηριοποίηση της και την ενεργό διπλωματία, περιλαμβανομένου του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμβάλλει στην εδραίωση των απαραίτητων συνθηκών για επίτευξη περιφερειακής ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας. Η Κύπρος είναι σθεναρός υποστηρικτής της επίλυσης διενέξεων μέσω ειρηνικών μέσων και διαλόγου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον Λίβανο, οι εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλά γνωστές.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  έχει επισκεφθεί τη χώρα δύο φορές κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία ώστε να δοθεί πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την ΕΕ προς ενίσχυση της σταθερότητας στον Λίβανο.

Η Κύρος δεν είναι μέρος του προβλήματος Όπως είναι ευρέως αποδεκτό, το διπλωματικό της αποτύπωμα είναι μέρος της λύσης.

Με πληροφορίες από  ertnews.gr

 

Προσωπικό μήνυμα και ευχαριστίες του προέδρου του Λιβάνου στον Νίκο Χριστοδουλίδη: «Εξαιρετική διπλωματική η δήλωση σου» απέναντι στον Νασράλα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: