Πορτοκαλί προειδοποίηση για τον καύσωνα στην Κύπρο: Διακοπή υπαίθριων εργασιών και συμβουλές για μέτρα στα σχολεία

Μία γυναίκα κάθεται δίπλα σε συντριβάνι κατά τη διάρκεια καύσωνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Τη διακοπή υπαίθριων εργασιών μεταξύ των ωρών 12:00-16:00 σήμερα ανακοίνωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, ενόψει της πορτοκαλί προειδοποίησης για εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι απαιτείται να διακοπούν μεταξύ των ωρών 12:00-16:00, εφόσον βρίσκεται σε ισχύ η προειδοποίηση, όλες οι υπαίθριες βαριές και μέτριες εργασίες, και οι εργασίες μεταφοράς προϊόντων ή/και παράδοσης προϊόντων με τη χρήση δίκυκλων οχημάτων (π.χ μοτοσικλέτας, μοτοποδηλάτου, ποδηλάτου) ή συσκευών προσωπικής κινητικότητας (scooters, e-scooters), όπως η μεταφορά ή/και παράδοση προϊόντων/φαγητού/αλληλογραφίας ή/και άλλων δραστηριοτήτων.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η προειδοποίηση σε πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας και η διακοπή εργασιών αφορά στο εσωτερικό (περιοχές με υψόμετρο κάτω από 300 μέτρα, που απέχουν πέραν των 10 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή) και στα ψηλότερα ορεινά (ορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1150 μέτρα).

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προσθέτει ότι για κάθε άλλη περίπτωση (ελαφριές εργασίες και σε περιοχές που δεν ισχύει το πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας ) πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας των εργαζομένων, με βάση τις πρόνοιες των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Κώδικας Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων) Διαταγμάτων του 2014, 2020 και 2023 (Κ.Δ.Π. 291/2014, Κ.Δ.Π. 206/2020 και Κ.Δ.Π.231/2023).

Υπενθυμίζει ότι οι εργοδότες όσο και τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα πρέπει να μετρούν, στους χώρους όπου διεξάγονται εργασίες, τις παραμέτρους (θερμοκρασία και σχετική υγρασία) που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο. Σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας αέρα (υπό σκιά) και σχετικής υγρασίας, πρέπει να ρυθμίζουν ανάλογα τις εργασίες τους και εφαρμόζουν αλλαγή της κάθε εργασίας ή ανάπαυση ή διακοπή των εργασιών, ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης εργασίας, καθώς και άλλα κατάλληλα και επαρκή μέτρα (οργανωτικά και τεχνικά) για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης.

Συγκεκριμένα σημειώνει την ανάγκη για οργάνωση συχνών μικρών διαλειμμάτων για ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος ή κατάλληλα κλιματιζόμενο χώρο ή σε χώρο όπου γίνεται χρήση ανεμιστήρων όπου αυτό είναι εφικτό, τη διαμόρφωση σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών όπου τούτο είναι δυνατόν, την εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας, την αποφυγή, όπου είναι εφικτό, των επίπονων εργασιών στην ύπαιθρο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας, τη διάθεση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (θερμοκρασίας 10 – 15οC).

Επίσης, τη χορήγηση για χρήση από τους εργαζομένους κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, τη χρήση από τους εργαζομένους ελαφρών, χαλαρών ειδών ένδυσης που αναπνέουν όπως ειδών από βαμβάκι και τη χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου, την αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων ή ζαχαρούχων τροφίμων ή κατάποσης οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών.

 Το υπουργείο Υγείας

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών καταγράφονται στην Κύπρο οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, συνιστούν μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται εντός των σχολικών μονάδων, για προστασία από τον καύσωνα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, οι χώροι διδασκαλίας θα πρέπει να διαθέτουν ανεμιστήρες, και σε κάθε περίπτωση, φυσικό αερισμό των χώρων. Εάν υπάρχουν κλιματιστικά, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Συνιστά αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα μικρά παιδιά. Η συνεχής έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων ηλιακά εγκαύματα.

Επίσης χρήση αντιηλιακής κρέμας με ψηλό δείκτη προστασίας, παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφυγή συνωστισμού, ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα, χρήση καπέλου όταν οι μαθητές βρίσκονται εκτός των χώρων διδασκαλίας, αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους και ακύρωση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες 11:00 μέχρι τις 13.30 όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα.

Το Υπουργείο Υγείας προτρέπει σε αποφυγή φυσικής άσκησης και παιχνιδιών κάτω από τον ήλιο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα, φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών)

Σε περίπτωση εκδρομής, να διασφαλίζεται χώρος σκίασης για τους/τις μαθητές/μαθήτριες και το προσωπικό.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίνεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υγρασίας.

Παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους, για να λαμβάνουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή της υγείας τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής, εάν χρειάζεται

Για άτομα στον σχολικό χώρο που παρουσιάζουν αδιαθεσία, ζάλη, κεφαλαλγία, εμετό ή άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να ζητείται ιατρική συμβουλή.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Μαυροβουνίου στην Κύπρο για διμερείς σχέσεις, Κυπριακό και διεθνεις εξελίξεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: