Πολύ δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους, μάχη για τον έλεγχο της φωτιάς: Συγκρατημένη αισιοδοξία για πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου εκφράζει ο υπουργός Χαρτσιώτης




Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχτούν καλύτερα σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που μαίνεται στην επαρχία Πάφου, εξέφρασε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης.

Σε δηλώσεις του από το Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί στον Άγιο Δημητριανό όπου μετέβη, ο Μάριος Χαρτσιώτης έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα, προσθέτοντας πως παρ’ όλα αυτά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχθούν καλύτερα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει απόλυτος έλεγχος, όμως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι ήταν το απόγευμα» σημείωσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι όπως ενημερώθηκε από τον επί καθήκοντι Αντιπύραρχο, θα επιχειρήσουν νωρίς το πρωί, πτητικά μέσα, όχι μόνο αυτά που είναι αυτή τη στιγμή στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και άλλα από την Ελλάδα και την Ιορδανία.

«Τα πτητικά μέσα θα επιχειρήσουν πολύ νωρίς το πρωί, με το πρώτο φως σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί απόλυτος έλεγχος της πυρκαγιάς» τόνισε.

  • Οργισμένοι οι κάτοικοι

Κάτοικοι των πληγέντων κοινοτήτων εμφανίστηκαν οργισμένοι καταγγέλλοντας ολιγωρία των αρμοδίων αρχών και κακό συντονισμό.

Έκαναν λόγο για καθυστερημένη εμπλοκή των πτητικών μέσων στις προσπάθειες κατάσβεσης και για ενδιαφέρον κάποιων να προστατεύσουν πρώτα τα φωτοβολτατικά πάρκα της περιοχής, αντί τις κατοικίες των ανθρώπων.

  • Ζητήθηκε συνδρομή από Ιορδανία, Ελλάδα και Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που πραγματοποιούσε χθες επίσημη επίσκεψη στο Αμμάν, ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την σοβαρότητα της κατάστασης στην Πάφο και επίσπευσε την αναχώρηση του από την Ιορδανία.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε άμεσα το θέμα στον Βασιλιά της Ιορδανίας ζητώντας την συνδρομή πτητικών μέσων για αντιμετώπιση της κατάστασης, αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε αμέσως ο Ιορδανός μονάρχης δίνοντας τις σχετικές διαταγές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε επαφές και με τον ευρωπαικό μηχανισμό αρωγής, όπως επίσης και με κράτη όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ για συνδρομή στις προσπάθειες ελέγχου της κατάστασης. Όπως έχει γίνει γνωστό, σήμερα θα φθάσουν στην Κύπρο και δύο Canadair από την Ελλάδα για να συνδράμουν τις προσπάθειες πλήρους κατάσβεσης.

Ό Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο και μετέβη άμεσα στο ΚΣΕΔ για ενημέρωσή του για όλα όσα συνέβησαν και για συντονισμό των επόμενων κινήσεων.

  • ΕΔΕΚ: Συμπαράσταση στους κατοίκους των κοινοτήτων της Πάφου, που πλήττονται από την πυρκαγιά

Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους κατοίκους των κοινοτήτων της Πάφου που πλήττονται από την πυρκαγιά και στα μέλη των υπηρεσιών πυρόσβεσης που μάχονται με τις φλόγες.

Ευχόμαστε, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες τους σύντομα να καταλήξουν στον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι το κράτος θα προχωρήσει αμέσως στην καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν κάτοικοι των κοινοτήτων που πλήγηκαν και καλούμε την κυβέρνηση να μεριμνήσει σύντομα για να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια στους πληγέντες.

Καλούμε τέλος τις διωκτικές αρχές, αν η φωτιά προκλήθηκε είτε από ανθρώπινη αμέλεια, είτε κακόβουλα, να εντοπίσουν τους υπαίτιους ή τους δράστες, οι οποίοι επιβάλλεται να υποστούν αυστηρή τιμωρία από τη δικαιοσύνη.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην Πάφο: «Από παράνομο σκυβαλότοπο η πυρκαγιά, προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών» λέει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: