Πιθανότητες μια στο εκατομμύριο: Πρώτη φορά στα χρονικά επιστήμονες είδαν καρχαρία – τίγρη, τον γνωστό ανθρωποφάγο, να κάνει εμετό μια έχιδνα που μόλις κατασπάραξε [photo, videos]

Tiger shark via wikimedia.org




Θεωρείται ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται επαφή αυτού του είδους από επιστήμονες. Οι ίδιοι λένε πως οι πιθανότητες να το δει κανείς είναι “μια στο εκατομμύριο”.

Ενας καρχαρίας-τίγρης εντοπίστηκε – και φωτογραφήθηκε – να κάνει εμετό μια έχιδνα που μόλις είχε κατασπαράξει, στα ανοικτά των ακτών ενός αυστραλιανού νησιού.

Οι έχιδνες, θηλαστικά σε σχήμα θόλου που καλύπτονται από αγκάθια, είναι συνηθισμένες στην Αυστραλία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ στο Βόρειο Κουίνσλαντ παρατήρησαν το σπάνιο αυτό περιστατικό κατά την έρευνα της θαλάσσιας ζωής στο νησί Ορφέας τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Ήμασταν πολύ σοκαρισμένοι με αυτό που είδαμε. Πραγματικά δεν ξέραμε τι συνέβαινε», δήλωσε ο θαλάσσιος βιολόγος Nicolas Lubitz, ερευνητής στο Biopixel Oceans Foundation.

«Η θεωρία μου είναι ότι η έχιδνα κολυμπούσε από το ένα νησί στο άλλο [μέσω ενός στενού καναλιού], πιθανότατα έψαχνε για τροφή ή για συντρόφους, και απλώς στάθηκε άτυχη και την άρπαξε ένας μεγάλος καρχαρίας τίγρης», είπε ο Lubitz.

«Όταν το έφτυσε, το κοίταξα και προσπαθούσα να καταλάβω. «Τι στο διάολο είναι αυτό;». Κάποιος είπε να τραβήξω μια φωτογραφία, κι έτσι έσπευσα να πάρω το τηλέφωνό μου», συνέχισε, προσθέτοντας: «Κατάφερα να βγάλω μόνο μία φωτογραφία, αλλά μπορείτε να δείτε το περίγραμμα της έχιδνας στο νερό».

Η έχιδνα ήταν νεκρή και «εντελώς άθικτη» με «ολόκληρα τα αγκάθια και τα πόδια της» όταν την ξέρασε ένας  καρχαρίας μήκους τριών μέτρων, σύμφωνα με τον Lubitz .

Το γεγονός ότι η έχιδνα ήταν ακόμα άθικτη χωρίς σημάδια πέψης έδειξε ότι την είχε καταπιεί «ίσως μία ή δύο ώρες» νωρίτερα, είπε ο ερευνητής.

 

  • Ο επιστήμονας είπε ότι είναι «σπάνιο» οι καρχαρίες-τίγρεις να κάνουν εμετό την τροφή τους, αν και μπορεί να συμβεί όταν είναι αγχωμένοι. «Σε αυτή την περίπτωση, νομίζω ότι η έχιδνα πρέπει να ένιωθε λίγο αστεία όταν βρέθηκε στο λαιμό τoυ».

Ο καρχαρίας δεν τραυματίστηκε από τη συνάντηση και η ομάδα τον άφησε στο νερό αφού του τοποθετήθηκε ακουστικός ιχνηλάτης.

Ένας άλλος καρχαρίας που η ομάδα έπιασε και σημάδεψε έκανε επίσης μια παλινδρόμηση «έκπληξη», απορρίπτοντας μισό dugong. Το dugong είναι ένα φυτοφάγο θαλάσσιο ζώο που βρίσκεται πιο συχνά στην Αυστραλία.

  • «Εφτυσε ένα μεγάλο κομμάτι λάσπης και μετά μια πλήρη σπονδυλική στήλη», είπε ο Lubitz, πιστεύοντας ότι ανήκαν σε ένα dugong.

Οι καρχαρίες τίγρεις είναι λαίμαργοι, έχουν τη συνήθεια να σαρώνουν και έχουν τη φήμη ανθρωποφάγων  Τρώνε άλλους καρχαρίες, ψάρια, θαλάσσιες χελώνες και θαλάσσια πτηνά, και καταναλώνουν σκουπίδια, όπως άνθρακα, τενεκέδες, ρούχα και κόκαλα.

Eχει βρεθεί ακόμη και να καταπίνουν πινακίδες κυκλοφορίας, μικρές οθόνες τηλεόρασης και ελαστικά. «Έχω δει βίντεο να τρώνε μια πέτρα χωρίς λόγο», πρόσθεσε ο Lubitz.

Οι καρχαρίες τίγρης βρίσκονται σε θερμούς ωκεανούς σε όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2023, ένας άνδρας με καγιάκ που ψάρευε σε ρηχά νερά ανοιχτά στο Windward Oahu της Χαβάης, απαθανάτισε την τρομακτική στιγμή που το ζώο έπεσε πάνω στη βάρκα του. Δείτε το βίντεο:

 

 

Με πληροφορίες από cnn.com

Εκτοξεύτηκε, για την τέταρτη δοκιμαστική πτήση, ο πύραυλος Starship της SpaceX: Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος στον κόσμο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: