Μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα: Καίγονται σπίτια * Πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι * Επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα, αεροσκάφη και ελικόπτερα [videos]

Εικόνα από βίντεο της ΕΡΤ από την μεγάλη φωτιά στην Κερατέα. Via Glomex




Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση στη περιοχή Πλάκα στη Κερατέα.

Είναι η τρίτη φωτιά που εκδηλώνεται στην περιοχή μέσα σε 10 ημέρες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά είναι κοντά σε σπίτια ενώ στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Στο σημείο επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις 8 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Λαυρεωτικής Αθανάσιο Μακροδημήτριο έχουν ήδη καεί σπίτια στην περιοχή.

Βίντεο δείχνουν σπίτια να βρίσκονται μέσα στις φλόγες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι καίγονται κτίρια πίσω από το νεκροταφείο της Πλάκας. Η φωτιά κινείται προς το Μαρκάτι, ενώ ξέσπασε και νέα εστία πάνω από την Πλάκα, όπου υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια και αυτοκίνητα.




Μήνυμα 112

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη άρχισαν να στέλνονται διαδοχικά μηνύματα, με το πρώτο στις 12:35, από το 112 το οποίο αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στους οικισμούς Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα στη Κερατέα να απομακρυνθούν μέσω της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών- Λαυρίου προς το Λαύριο.

Επίσης, στις 14:22 εστάλη μήνυμα που ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή ‘Αγιος Κωνσταντίνος Λαυρίου απομακρυνθείτε μέσω Καμάριζας Λαυρίου προς Λαύριο».

  • Παράλληλα, ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 39 οχήματα, 9 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η συντονιστική σύσκεψη για την πυρκαγιά που συγκάλεσε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας , των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Τέλος, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία σε εφαρμογή τέθηκαν επιπλέον εκτροπές κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Λαυρίου και παλαιά λεωφόρο Λαυρίου.

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας από την πλευρά Τογάνι

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας από την είσοδο για Μαρκάτι




Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα καταστροφές από τη φωτιά στην περιοχή της Πλάκας Κερατέας, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί το μέτωπο και μην προχωρήσει προς τον δρυμό και το Σούνιο.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, δεν έχουν κοπάσει και οι εστίες είναι πολλές», δήλωσε αρχικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουκάς και στη συνέχεια, τόνισε: «Δίνουμε μεγάλη μάχη. Έχουν καεί σπίτια, αυτό είναι σίγουρο, όμως επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και από αέρος και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει και να μην περάσει η φωτιά προς τον δρυμό. Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός και δημιουργεί συνεχώς εστίες».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής τόνισε πως η αεροπορική βάση «την έχει γλιτώσει και δεν κινδυνεύει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πρόσκρουση επιβατικού πλοίου στο φανάρι του λιμανιού της Φολεγάνδρου την ώρα που έδενε: Έπνεαν άνεμοι έως 8 μποφόρ * 5 τραυματίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: