Πυρκαγιά κατέστρεψε την ιστορική εκκλησία της Αγίας Άννας στο Τορόντο: Στις φλόγες ο βυζαντινός τρούλος και σπάνιες τοιχογραφίες [videos]

Συνεργεία της πυροσβεστικής προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που ξέσπασε στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Άννας στο Τορόντο. Photo screen shot via youtube, CBC News: The National




Πυρκαγιά σε εκκλησία του Τορόντο κατέστρεψε έναν ιστορικό χώρο και σπάνιες τοιχογραφίες από αναγνωρισμένη ομάδα Καναδών καλλιτεχνών.

Τα συνεργεία της πυροσβεστικής έσπευσαν την Κυριακή να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αγγλικανική εκκλησία της Αγίας Άννας, μια εθνική ιστορική τοποθεσία στη γειτονιά της Μικρής Πορτογαλίας στην καναδική πόλη.

«Το κτίριο έχει καταστραφεί ολοσχερώς όπως και όλα τα έργα τέχνης» είπε στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Τζιμ Τζέσοπ, αναπληρωτής αρχηγός της πυροσβεστικής, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» για να προσδιοριστεί η αιτία της πυρκαγιάς.

Ανάμεσα στα έργα στο εσωτερικό της εκκλησίας υπήρχαν 20 που απεικόνιζαν τη ζωή του Ιησού και δημιουργήθηκαν από την Ομάδα των Επτά, αναγνωρισμένο όμιλο Καναδών ιμπρεσιονιστών ζωγράφων.

Στην ομάδα οφείλεται η δραματική αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι Καναδοί κατανόησαν και αντιλήφθηκαν την τεράστια άγρια φύση της χώρας. Τις τελευταίες δεκαετίες τα έργα των μελών της έχουν γίνει από τα πιο περιζήτητα στη χώρα. Η ομάδα των Επτά έφτασε στο δημιουργικό της ζενίθ τη δεκαετία του 1920.

Η Σάρα Μπάσνετ, καθηγήτρια ιστορίας τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο είπε ότι οι τοιχογραφίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο ενός είδους κίνησης ενάντια στη μαζική παραγωγή και υπέρ του μοναδικού, του όμορφου, του χειροποίητου που ενσωματώθηκε σε αυτή τη συγκεκριμένη εκκλησία στο Τορόντο.

Ο χαρακτηριστικός κεντρικός τρούλος της εκκλησίας βυζαντινού ρυθμού που χτίστηκε στις αρχές του 1900 έχει πλέον εξαφανιστεί, το εσωτερικό της φαίνεται να έχει καεί και οι τοίχοι από τούβλα είναι κατεστραμμένοι αλλά παραμένουν όρθιοι.

Ο Πίτερ Κόφμαν, ιστορικός αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Κάρλτον χαρακτήρισε την εκκλησία της Αγίας Άννας «ένα ένδοξο αποστάτη» σε άρθρο του.

«Ήταν όμορφη, ναι – εξαιρετική. Ήταν όμως και επαναστάτρια. Ήταν βυζαντινή, όταν οι Αγγλικανικές εκκλησίες υποτίθεται ότι ήταν γοτθικές. Διακοσμήθηκε από καλλιτέχνες χωρίς εμπειρία στη λειτουργική τέχνη» έγραψε ο Κόφμαν σε ανάρτηση στον ιστότοπο του πανεπιστημίου.

«Όταν ολοκληρώθηκε πλήρως, ήταν σίγουρα η πιο περίεργη Αγγλικανική εκκλησία στο Τορόντο, και πιθανώς στη χώρα» σημείωσε τονίζοντας ότι θα είναι «αδύνατο» να ανακατασκευαστεί το κτίριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Πέθανε η μούσα της Γαλλίας, Φρανσουάζ Αρντί: Σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη υπέρ της νομοθέτησης της ευθανασίας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: