Ποιους θυσίαζαν οι Μάγια; Νέα ανάλυση σε αρχαίο DNA ανατρέπει όσα πιστεύαμε για τις ανθρωποθυσίες – Πολύτιμες πληροφορίες για τις δοξασίες της εποχής [video]

File Photo A handout photograph provided by National Institute of Anthropology and History (INAH) on 21 June 2014 shows an aerial view of Ancient Maya City of Calakmul, located at Campeche state in Mexico. EPA/INAH / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Η αρχαία πόλη Chichén Itzá των Μάγια στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού συνδέεται εδώ και καιρό με ανθρωποθυσίες, με εκατοντάδες οστά που έχουν ανακαλυφθεί κοντά σε ναούς, μια ιερή καταβόθρα και άλλα υπόγεια σπήλαια.

Μια μακροχρόνια λανθασμένη αντίληψη είναι ότι τα θύματα ήταν συχνά νεαρά κορίτσια -αντίληψη δύσκολο να διαγραφεί, παρότι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ανάμεσα στους θυσιασθέντες υπήρχαν τόσο άνδρες και γυναίκες όσο και παιδιά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature προσθέτει απροσδόκητες λεπτομέρειες σε αυτή την πιο σύνθετη εικόνα.

Η νέα ανάλυση, που βασίζεται σε αρχαίο DNA από τα λείψανα 64 ανθρώπων που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θυσιάστηκαν τελετουργικά και στη συνέχεια εναποτέθηκαν σε έναν υπόγειο θάλαμο, διαπίστωσε ότι τα θύματα ήταν όλα νεαρά αγόρια, πολλά από τα οποία συνδέονταν συγγενικά.

Δύο εκπλήξεις 

«Υπήρχαν δύο μεγάλες στιγμές έκπληξης εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Rodrigo Barquera, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία της Γερμανίας.

File Photo A handout photograph provided by National Institute of Anthropology and History (INAH) on 21 June 2014 shows the architectural area Cheyokolnahla of Ancient Maya City of Calakmul, located at Campeche state in Mexico. EPA/INAH / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

«Επηρεασμένοι από την παραδοσιακή αρχαιολογία, περιμέναμε να βρούμε ταφές που δεν θα είχε προδιάθεση για το φύλο ή κυρίως κορίτσια», είπε.

«Και η δεύτερη ήταν όταν ανακαλύψαμε ότι ορισμένα από αυτά ήταν συγγενείς και υπήρχαν δύο σετ διδύμων».

Το μυστήριο για το ποιους ακριβώς θυσίαζαν οι Μάγια ήταν δύσκολο να ξετυλιχτεί, επειδή είναι αδύνατο να προσδιοριστεί το φύλο ενός παιδικού σκελετού μόνο με την ανάλυση των οστών.

Ενώ η λεκάνη και μερικά άλλα οστά μπορούν να αποκαλύψουν αν ο σκελετός ήταν ενήλικος άνδρας ή γυναίκα, οι αποκαλυπτικές διαφορές εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας και, ακόμη και μεταξύ των ενηλίκων, η φυσική παραλλαγή μπορεί να κάνει δύσκολη την ακριβή ταυτοποίηση.

Η ανακάλυψη δύο ζευγών πανομοιότυπων διδύμων μεταξύ των υπολειμμάτων υποστηρίζει μια σύνδεση με τους μύθους καταγωγής των Μάγια στο Popol Vuh, όπου τα δίδυμα αδέρφια παίζουν κεντρικό ρόλο σε ιστορίες θυσιών και αναγέννησης. Η ταφή των διδύμων και των στενά συγγενών ζευγαριών πιθανότατα αντανακλά τελετουργίες που σχετίζονται με αυτούς τους μύθους.

Τα λεπτομερή γενετικά δεδομένα επέτρεψαν επίσης στους ερευνητές να εξετάσουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση των επιδημιών της αποικιακής εποχής στους αυτόχθονες πληθυσμούς. Σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα των Μάγια στο Tixcacaltuyub, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία θετικής γενετικής επιλογής σε γονίδια που σχετίζονται με την ανοσία, ιδιαίτερα κατά της σαλμονέλας. Αυτό ευθυγραμμίζεται με ιστορικά αρχεία καταστροφικών επιδημιών, όπως η επιδημία cocoliztli του 1545, που προκλήθηκε από Salmonella enterica.

File Photo A handout photograph provided by National Institute of Anthropology and History (INAH) on 21 June 2014 shows an aerial view of Ancient Maya City of Calakmul, located at Campeche state in Mexico. EPA/INAH / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Η María Ermila Moo-Mezeta, συν-συγγραφέας της μελέτης από τους Μάγια και καθηγήτρια έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Γιουκατάν, δήλωσε ότι η νέα ανάλυση ήταν σημαντική για την ίδια, ως καθηγήτρια ιθαγενικής καταγωγής, για τη διατήρηση της «ιστορικής μνήμης του λαού των Μάγια».

Ήταν συναρπαστικό να μάθουμε πώς τα δεινά του παρελθόντος είχαν αφήσει τη σφραγίδα τους στο ανοσοποιητικό σύστημα των σημερινών κοινοτήτων των Μάγια, πρόσθεσε η Tiesler. «Αυτή η μελέτη είναι αποφασιστικά νέα- ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω, πιο συγκεκριμένες έρευνες σχετικά με τη δαιδαλώδη πορεία των Μάγια», δήλωσε η ίδια.

Με πληροφορίες από CNN

Αιγυπτιακός πάπυρος σε πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη καταγράφει την παιδική ηλικία του Ιησού και περιγράφει θαύμα του σε ηλικία μόλις 5 ετών: Ζωντάνεψε πήλινα περιστέρια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: