Ποιος κοροϊδεύει ποιον με τις κυρώσεις; Οι αγωγοί της Ρωσίας δουλεύουν κανονικά – Ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Μάιο

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου. EPA, Stefan Sauer




Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης από τη Ρωσία ξεπέρασαν τις προμήθειες από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια τον Μάιο, παρά τις προσπάθειες της περιοχής να αποδεσμευτεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι Shotaro Tani, Alice Hancock σε άρθρο τους στους Financial Times παραθέτουν σχετικά στοιχεία. Αν και μεμονωμένοι παράγοντες οδήγησαν την αντιστροφή, το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη δυσκολία περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να εξακολουθούν να βασίζονται στις εισαγωγές από τη γειτονική τους χώρα.

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε το μερίδιο αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου και του [υγροποιημένου φυσικού αερίου] να είναι υψηλότερα στην Ευρώπη μετά από όλα όσα έχουμε περάσει και όλες τις προσπάθειες που έγιναν για την αποσύνδεση και την απομάκρυνση του κινδύνου του ενεργειακού εφοδιασμού», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής. της ανάλυσης αερίων στην εταιρεία συμβούλων ICIS.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η περιοχή αύξησε τις εισαγωγές LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου), το οποίο αποστέλλεται σε εξειδικευμένα πλοία με τις ΗΠΑ ως κύριο πάροχο.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η εφημερίδα, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Ρωσία ως προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2022 και από το 2023 αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο της προμήθειας της περιοχής.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, οι αποστολές αερίου και LNG με ρωσικούς αγωγούς αντιπροσώπευαν το 15% της συνολικής προσφοράς στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με στοιχεία του ICIS.

Από την άλλη μεριά, το LNG από τις ΗΠΑ αποτελούσε το 14% τοις εκατό της προσφοράς στην περιοχή, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2022, έδειξαν τα στοιχεία του ICIS.

Financial Times [Russia overtook US as gas supplier to Europe in May]

Ο ρωσικός κίνδυνος είναι δίπλα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, το Ισραήλ και άλλες μεσογειακές χώρες: Ολοκληρώθηκαν οι γενικές εργασίες της πρώτης μονάδας του Άκκιουγιου, στην Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: