Ποια ονόματα έπεσαν στο τραπέζι του δείπνου των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε.; Η μεσολάβηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τουσκ στοχεύει να σπάσει το αδιέξοδο

Η αίθουσα συνεδριάσεων των ηγετών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Copyright: European Union




Χωρίς συμφωνία έληξε η άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ούτε σε άτυπο επίπεδο όπως αναμενόταν, σύμφωνα με τα όσα είπε μετά την ολοκλήρωση του δείπνου αργά το βράδυ της Δευτέρας ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Τόνισε πως τα πολιτικά κόμματα είχαν ρόλο, και πως η συζήτηση ήταν ένα χρήσιμο βήμα, χωρίς πάντως να διαψεύδει τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επικρατέστερα ονόματα παραμένουν αυτά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Κομισιόν, του Αντόνιο Κόστα για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και της Κάγια Κάλας για τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει πολιτική προκαταρκτική συμφωνία κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πλειοψηφία μεταξύ των ηγετών για τα ονόματα που συζητούνται, ο κ. Μισέλ περιορίστηκε να πει πως «θα ξεκαθαρίσει την επόμενη εβδομάδα», και πως η συζήτηση της Δευτέρας ήταν ένα «χρήσιμο βήμα για να προετοιμάσει το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Η άτυπη συνάντηση των ηγετών είχε ως στόχο να γίνει μια πρώτη συζήτηση, με την προοπτική να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την ηγεσία των θεσμών της ΕΕ, για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στην ατζέντα βρισκόταν και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών της 6ης με 9η Ιουνίου.

Στις δηλώσεις του με το τέλος της συνάντησης ο κ. Μισέλ ανέφερε πως η συζήτηση ξεκίνησε με την αποτίμηση των εκλογών, και πως στη συνέχεια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μοιράστηκε με τους ηγέτες τις σκέψεις της για το μέλλον της ΕΕ.

Το δείπνο, ανέφερε, «ήταν μια καλή ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών και να προετοιμαστούμε για την επίσημη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα».

Όπως είπε, επρόκειτο για μια καλή συζήτηση που «κινείται προς την σωστή κατεύθυνση» αλλά πως «δεν υπάρχει συμφωνία απόψε σε αυτό το στάδιο».

Αναφέρθηκε στον ρόλο που παίζουν οι πολιτικές ομάδες και τα κόμματα σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και πως κατέθεσαν προτάσεις, ενώ επέμεινε πως εντός του Ιουνίου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τόσο για την ηγεσία των θεσμών της ΕΕ, όσο και για την Στρατηγική Ατζέντα.

Τόνισε πως θεωρεί πως ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να εγγυηθεί την διαφάνεια και την συμπεριληπτικότητα της διαδικασίας, ώστε όλοι οι ηγέτες να έχουν το ίδιο επίπεδο πληροφόρησης, καθώς όπως είπε αν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των 27 μπορούν να λάβουν αποφάσεις.

Υπογράμμισε ακόμα πως θεωρεί συλλογικό καθήκον όλων να υπάρξει απόφαση μέχρι το τέλος του Ιουνίου, και πρόσθεσε πως «ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως δεν θα είχαμε απόφαση σήμερα».

Το δείπνο των ηγετών ολοκληρώθηκε γύρω στις 00:40 ώρα Κύπρου (23:40 τοπική ώρα), και διήρκησε περίπου δύο ώρες.

Από τις 19:00 ώρα Κύπρου (18:00 τοπική ώρα) είχαν γίνει διαδοχικές διαβουλεύσεις των ηγετών που είχαν οριστεί ως διαπραγματευτές των πολιτικών ομάδων – οι Πρωθυπουργοί της Πολωνιας Ντόναλντ Τουσκ και Κυριάκος Μητσοτάκης για το ΕΛΚ, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς για τους Σοσιαλδημοκράτες, και αρχικά οι Πρωθυπουργοί του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο και της Εσθονίας Κάγια Κάλας για το Renew, προτού αναλάβουν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Η καθυστέρηση που προκλήθηκε στην έναρξη της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν αρχικά πριν το δείπνο η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μότσελα προκλήθηκε από την πρόταση που κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως οι δύο θητείες (δυόμιση ετών η κάθε μια) της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μοιραστούν μεταξύ των Σοσιαλιστών και του ΕΛΚ.

  • Οι ευρωπαίοι ηγέτες «δεν είναι μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας λέει ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε δημοσιογράφους αργά χθες το βράδυ, μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι «μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ (σ.σ. την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με άλλα λόγια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης και 28ης Ιουνίου, ο κ. Μακρόν απάντησε «νομίζω πως θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά δεν είναι στόχος αυτό».

Σημείωσε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί ισορροπία αν προσφερόταν θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γαλλία.

ΚΥΠΕ Γιώργος Κακούρης
Βρυξέλλες, Βέλγιο

ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Μαρίας Αρώνη
Βρυξέλλες, Belgium

Αδιέξοδο και αλαλούμ στις Βρυξέλλες: Ο Μισέλ ομολόγησε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία» για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα, διαφωνεί ο Μακρόν!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: