Πέθανε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και συνδικαλιστής Μανώλης Μαθιουδάκης: Είχε διατελέσει πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

FILE PHOTO: O Μανώλης Μαθιουδάκης σε σύσκεψη με θέμα τη διαφάνεια στο δημοσιογραφικό χώρο. Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2004, στο Ζάππειο Μέγαρο ΑΠΕ, ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ




Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο δημοσιογράφος Μανώλης Μαθιουδάκης, ο οποίος υπήρξε και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Ο Μανώλης Μαθιουδάκης κατάγονταν από την Κοξαρέ Ρεθύμνου και είχε εργαστεί ως δημοσιογράφος σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης, όπως τα «Νέα», το «Βήμα», ο «Ταχυδρόμος», η «Ομάδα» και η ΕΡΤ. Ταυτόχρονα, διατήρησε μέχρι τέλους την ιδιαίτερη σχέση που είχε με τον «Ριζοσπάστη».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του δημοσιογράφου, σημειώνοντας πως: «Ο Μανώλης Μαθιουδάκης υπήρξε σταθερός συνοδοιπόρος του ΚΚΕ». Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Μανώλη Μαθιουδάκη, παλαίμαχο δημοσιογράφο και συνδικαλιστή, πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών.

Γεννημένος το 1933, ο Μανώλης Μαθιουδάκης κατάγονταν από την Κοξαρέ Ρεθύμνου, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Από μικρός ζυμώθηκε με τις αγωνιστικές παραδόσεις της οικογένειας και του τόπου του.

Πατέρας του ήταν ο καθηγητής Γιάννης Μαθιουδάκης, Γραμματέας του ΕΑΜ Ρεθύμνου, που σκοτώθηκε σε ενέδρα των Γερμανών ναζί την περίοδο της Κατοχής.

Σε ηλικία 9 χρονών συνελήφθη και ο ίδιος από τους Γερμανούς και κρατήθηκε μαζί με τη μητέρα στις φυλακές της Φορτέτζας, στο Ρέθυμνο.

Ο Μανώλης Μαθιουδάκης υπήρξε σταθερός συνοδοιπόρος του ΚΚΕ. Σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» για τα 100χρονα του Κόμματος το 2018, έλεγε: «Τιμή και περηφάνια σε όσους συμπορευόμαστε μαζί με το ΚΚΕ παλεύοντας για τις ίδιες αξίες, τα ιδανικά και τα οράματα του τιμημένου ΚΚΕ. Στον δεύτερο αιώνα ζωής του κρατάμε το ΚΚΕ φυλαχτό στον κόρφο μας. Γιορτάζουμε την κόκκινη αυγή που προσδοκούμε. Τιμή και δόξα στο ΚΚΕ».

Διακρίθηκε στη δημοσιογραφία και στην επαγγελματική σταδιοδρομία του εργάστηκε σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης, όπως τα «Νέα», το «Βήμα», ο «Ταχυδρόμος», η «Ομάδα» και η ΕΡΤ.

Διατήρησε μέχρι τέλους την ιδιαίτερη σχέση που είχε με τον «Ριζοσπάστη», τον οποίο διάβαζε σταθερά. Ήταν πάντα παρών στις μάχες των εργαζόμενων δημοσιογράφων και συνολικά του λαού.

Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο του Μαριάννα, στις κόρες του, τα εγγόνια του και όλους τους οικείους του».

Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά τον Μανώλη Μαθιουδάκη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του διακεκριμένου δημοσιογράφου και πρώην προέδρου της Ενώσεως Μανώλη Μαθιουδάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή χθες το απόγευμα ειρηνικά στην οικία του δίπλα στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Ο Μανώλης Μαθιουδάκης γεννήθηκε το 1933. Ήταν γιος του ήρωα της κρητικής αντίστασης Γιάννη και στην παιδική του ηλικία φυλακίστηκε μαζί με τη μητέρα του από τους Γερμανούς. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές γράφτηκε στην Πάντειο Σχολή, η δημοσιογραφία, όμως, τον κέρδισε για περισσότερα από σαράντα χρόνια.

Τη σταδιοδρομία του ξεκίνησε στην εφημερίδα «Το Βήμα» το 1958, στην αρχή ως αθλητικός συντάκτης και σύντομα ως αστυνομικός ρεπόρτερ. Στο αστυνομικό ρεπορτάζ αφιέρωσε όλη του τη δημοσιογραφική ζωή πραγματοποιώντας μεγάλες επιτυχίες που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού στην εφημερίδα «Τα Νέα» και το περιοδικό «Ταχυδρόμος».

Άνθρωπος εργατικός και υπεύθυνος, με πάθος για την έρευνα και την εξακρίβωση των γεγονότων, κατέγραψε στα ρεπορτάζ του, όλα όσα απασχόλησαν το ρεπορτάζ με θάρρος και αντικειμενικότητα. Με πρώτη ύλη το πλούσιο ρεπορτάζ αλλά και τις μικρές ιστορίες που δεν τυχαίνουν μεγάλης δημοσιότητας, έγραψε τα βιβλία: «Αετονύχηδες», «Κάτι να καίει» και «Ποινικό Μητρώο της Αθήνας», σε συνεργασία με τον αείμνηστο πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και για δεκαετίες συνεργάτη του Δημήτρη Μαθιόπουλο. Δούλεψε επίσης στην «ΕΡΤ» από το 1974 έως το 1990 και υπήρξε διευθυντής του γραφείου Αθηνών, του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Λόγος».

Ο Μανώλης Μαθιουδάκης, παράλληλα με τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία, ασχολήθηκε έντονα και με τον δημοσιογραφικό συνδικαλισμό. Μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ, Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, Ταμίας, Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και στο τέλος Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ενώσεως υπήρξε μια ηγετική φυσιογνωμία που άφησε έντονο αποτύπωμα στην Ένωση.

Άνθρωπος ανεξάρτητος, περήφανος και μαχητικός τίμησε τις αγωνιστικές περγαμηνές της οικογένειάς του. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συνδικάτου Τύπου. Έδωσε μεγάλες μάχες για τα δίκαια των συναδέλφων δίνοντας λαμπρή συνέχεια στους ιστορικούς αγώνες του κλάδου μας. Υπήρξε άτεγκτος σε θέματα αρχής και δεν συμβιβάστηκε ποτέ. Έδωσε τον αγώνα τον καλό με παρρησία και κρητική λεβεντιά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της Ενώσεως εκφράζοντας τα συναισθήματα όλου του δημοσιογραφικού κόσμου κλίνουν το γόνυ στον αξέχαστο πρόεδρο και τον αποχαιρετούν με μεγάλο σεβασμό και συγκίνηση. Θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο Μαριάννα, τις κόρες του Ελένη και Δήμητρα και τα εγγόνια του. Η κηδεία του Μανώλη Μαθιουδάκη θα τελεστεί την Τετάρτη, 5 Ιουνίου στις 11:00 π.μ. στο Κοιμητήριο Χολαργού».

Πηγή: ertnews

Παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά η διευθύντρια της Washington Post: Ηταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της εφημερίδας εδώ και 150 χρόνια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: