Πέθανε ο αστροναύτης της NASA που μας έδειξε τη Γη όπως δεν την είχαμε ξαναδεί: Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα, στα 90 του, ο άνθρωπος πίσω από το «Earthrise» [videos]

File Photo A NASA handout photo dated 20 July 1969 showing Earthrise viewed from the Apollo 11 mission’s lunar orbit prior to landing. On 20 July 2009 the world marks forty years since the first human set foot on the moon. In 1961, US President John F. Kennedy had a challenge for NASA — to land a man on the moon before the end of the decade. The first Apollo missions were spent getting ready for the moon landing. Apollo 8 and Apollo 10 even flew all the way to the moon, around it, and back to Earth. EPA/NASA / HO EDITORIAL USE ONLY




Μας έδωσε μία από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του διαστήματος, μια άποψη της γης που δεν θα γνωρίζαμε ποτέ.

Ο αστροναύτης της Nasa, Μπιλ Αντερς, πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία 90 ετών, όπως του άρεσε να ζει: Μακριά από το έδαφος της Γης, πιλοτάροντας το αεροπλάνο του.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το μικρό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε έπεσε στη θάλασσα βόρεια του Σιάτλ στην Ουάσιγκτον.
Ο γιος του Άντερς, Γκρεγκ, επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του οδηγούσε το μικρό αεροπλάνο και ότι η σορός του ανασύρθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο αστροναύτης του Apollo 8, Μπιλ Άντερς Πηγή Photo: Screenshot via YouTube/nasa

«Η οικογένεια είναι συντετριμμένη. Ήταν ένας σπουδαίος πιλότος. Θα μας λείψει», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειας.

Ο Άντερς – ο οποίος ήταν ο πιλότος της σεληνάκατου στην αποστολή Apollo 8 – τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία Earthrise, μια από τις πιο χαρακτηριστικές και εντυπωσιακές εικόνες της Γης από το διάστημα.

Τραβηγμένη την παραμονή των Χριστουγέννων κατά τη διάρκεια της αποστολής του 1968, της πρώτης επανδρωμένης διαστημικής πτήσης που εγκατέλειψε τη Γη και έφτασε στη Σελήνη, η εικόνα δείχνει τον πλανήτη να ξεπροβάλλει πάνω από τον ορίζοντα της άγονης σεληνιακής επιφάνειας.

Ο Άντερς την περιέγραψε αργότερα ως την πιο σημαντική συνεισφορά του στο διαστημικό πρόγραμμα.

Αυτή η εικόνα θεωρείται ευρέως ότι αποτέλεσε κίνητρο για το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα και οδήγησε στη δημιουργία της Ημέρας της Γης, μιας ετήσιας εκδήλωσης για την προώθηση του ακτιβισμού και της ευαισθητοποίησης για τη φροντίδα του πλανήτη.
Μιλώντας για τη στιγμή αυτή, ο Anders δήλωσε: “Κάναμε τόσο δρόμο για να εξερευνήσουμε τη Σελήνη και το πιο σημαντικό πράγμα που ανακαλύψαμε ήταν η Γη”.

Περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης

Ο Γουίλιαμ Άντερς, που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1933 στο Χονγκ Κονγκ, αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών το 1955 και αφού κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, απέκτησε τα φτερά του πιλότου τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ.

Yπηρέτησε ως πιλότος μαχητικών της Διοίκησης Αεράμυνας στην Καλιφόρνια και την Ισλανδία, σύμφωνα με τη NASA και τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ.

Ενώ εργαζόταν στο Εργαστήριο Όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας στο Νέο Μεξικό, ο Άντερς ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση προγραμμάτων θωράκισης αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας και επιδράσεων ακτινοβολίας, αναφέρει το βιογραφικό του στη NASA.

«Κάναμε τόσο δρόμο για να εξερευνήσουμε το φεγγάρι, και το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι ανακαλύψαμε τη Γη»

Επιλέχθηκε το 1964 ως αστροναύτης από τη NASA και υπηρέτησε ως εφεδρικός πιλότος στην αποστολή Gemini 11 το 1966 και στην πτήση Apollo 11 το 1969. Ο Anders κατέγραψε περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης.

Με πληροφορίες από BBC, CNN

Ελευθέρωσαν λύκο στην Πάρνηθα και μέσω του Gps που φορούσε παρακολουθούν την πορεία και τη συμπεριφορά του: Βρίσκεται ήδη στον Παρνασσό, ψάχνοντας για νέους φίλους… [photo]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: