Πέθανε η μούσα της Γαλλίας, Φρανσουάζ Αρντί: Σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη υπέρ της νομοθέτησης της ευθανασίας [videos]

Η Φρανσουάζ Αρντί Πηγή φωτό: Screenshot via YouTube https://www.youtube.com/watch?v=l4Xgkr_iSEs




Ενας από τους μεγαλύτερους εθνικούς θησαυρούς της Γαλλίας, η Φρανσουάζ Αρντί, δεν υπάρχει πια. Η τραγουδίστρια και ηθοποιός που έγραψε μερικές από τις μεγαλύτερες ποπ επιτυχίες της χώρας της άφησε την τελευταία της πνοή, μετά από πολυετή μάχη με τον λεμφικό καρκίνο.

Η Φρανσουάζ Αρντί, η κομψότητα και η υπέροχη φωνή της οποίας την κατέστησαν μια από τις πιο επιτυχημένες ποπ σταρ της Γαλλίας, πέθανε σε ηλικία 80 ετών.

Ο θάνατός της έγινε γνωστός από τον γιο της, μουσικό Thomas Dutronc, ο οποίος έγραψε «Maman est partie,» («η μαμά έφυγε») στο Instagram μαζί με μια βρεφική φωτογραφία του ίδιου και της Αρντί.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thomas Dutronc (@thomas.dutronc)

Η Αρντί έπασχε από λεμφικό καρκίνο από το 2004 και είχε υποβληθεί σε πολυετή ακτινοθεραπεία και άλλες θεραπείες για την ασθένεια. Το 2015, τέθηκε για λίγο σε τεχνητό κώμα μετά την επιδείνωση της κατάστασής της, ενώ είχε προβλήματα με την ομιλία, την κατάποση και την αναπνοή τα χρόνια που ακολούθησαν. Το 2021 είχε ταχθεί υπέρ της ευθανασίας, λέγοντας ότι η Γαλλία είναι «απάνθρωπη» που δεν επιτρέπει τη διαδικασία.

Πριν από μερικούς μήνες, με αφορμή τα 80ά γενέθλιά της, κι ενώ βρισκόταν στο τελικό στάδιο του καρκίνου δήλωνε: «Όπως έχω ήδη πει, αν χρειαστεί να περάσω στην άλλη πλευρά το 2024, θα ήθελα, όπως και όλοι οι άλλοι, το τέλος να είναι γρήγορο και όσο γίνεται πιο ανώδυνο».

«Θέλω να πιστεύω ότι οι ισχυρότεροι δεσμοί διατηρούνται ό,τι κι αν συμβεί και όπου κι αν βρισκόμαστε», πρόσθεσε, δηλώνοντας επίσης ότι έχει σταματήσει τις έντονες θεραπείες που τη «διέλυσαν» αλλά και τα αντικαταθλιπτικά.

Έναν μήνα πριν, είχε κάνει αντίστοιχες δηλώσεις στο Paris Match, λέγοντας όταν ερωτήθηκε τι εύχεται για τα επικείμενα 80ά της γενέθλια: «Εύχομαι να φύγω για την άλλη διάσταση το συντομότερο δυνατόν με μια γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία».

Είχε δημοσιευτεί και η ανοιχτή επιστολή που είχε απευθύνει στον Πρόεδρο Μακρόν, εκλιπαρώντας τον «να δείξει εσυναίσθηση» και να κατοχυρώσει νομικά την ευθανασία ή την υποβοηθούμενη αυτοκτονία (δεν είναι ακριβώς συνώνυμοι οι όροι, αλλά συχνά χρησιμοποιούνται αδιακρίτως ως τέτοιοι) κι εκείνος υποσχέθηκε να το φροντίσει.

Μούσα και αντικείμενο λατρείας για καλλιτέχνες και σχεδιαστές

Έγινε μούσα για σχεδιαστές όπως ο Yves Saint Laurent και ο Paco Rabanne, ενώ αποτέλεσε επίσης συχνό θέμα για φωτογραφίες μόδας, τις οποίες τράβηξαν οι Richard Avedon, David Bailey και William Klein. Αργότερα, η σχεδιάστρια Rei Kawakubo θα ονόμαζε την εταιρεία της Comme des Garçons από έναν στίχο ενός τραγουδιού της Αρντί.

Η Αρντί αποτέλεσε αντικείμενο λατρείας για πολλούς άνδρες αστέρες της ποπ της δεκαετίας του ’60, συμπεριλαμβανομένων των Rolling Stones και του David Bowie. Ο Bob Dylan έγραψε ένα ποίημα γι’ αυτήν για τις σημειώσεις του άλμπουμ του 1964 Another Side of Bob Dylan, ξεκινώντας: «Για την Françoise Hardy, στην άκρη του Σηκουάνα, μια γιγάντια σκιά της Παναγίας των Παρισίων προσπαθεί να πιάσει το πόδι μου …».

Ο Μικ Τζάγκερ έχει πει γι’ αυτήν ότι είναι η «ιδανική γυναίκα».

Την φλέρταραν επίσης σκηνοθέτες, εμφανιζόμενη σε ταινίες των Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Ρότζερ Βαντίμ, Τζον Φρανκενχάιμερ και άλλων.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 επικεντρώθηκε κυρίως στην ανατροφή του γιου της Thomas με τον σύντροφό της, τον μουσικό και ηθοποιό Jacques Dutronc. Γνωρίστηκαν το 1967, παντρεύτηκαν το 1981, χώρισαν το 1988, παρέμειναν ωστόσο φίλοι. Εν μέσω πολλών διακοπών, δεν παρέλειπε να δημοσιεύει μουσικές δουλειές της μέχρι το 2018.

Με πληροφορίες από Lifo, Guardian

Ο άγνωστος Δημήτρης Μητροπάνος: Ανέκδοτες ιστορίες και συνεντεύξεις δικών του ανθρώπων φωτίζουν τη ζωή του μεγάλου ερμηνευτή μέσα από ένα βιβλίο

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: