Περισσότερες από 80 προβολές στο 18ο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Λος Άντζελες: Τα βραβεία και οι πρωταγωνιστές

Στιγμιότυπο από τις βραβεύσεις στο 18ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες Πηγή εικονας Vanessa Skopeo. UrbaniteLA




Το 18ο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες (LAGFF) έκανε την πρεμιέρα του με την προβολή της ταινίας Animal στο Harmony Gold Theater του Χόλιγουντ.

Η ταινία είχε προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και είχε κερδίσει τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 2023. Η σκηνοθέτης Σοφία Εξάρχου και η ηθοποιός Φλομαρια Παπαδάκη παραβρεθήκαν στην πρεμιέρα και απάντησαν σε ερωτήσεις των θεατών μετά την προβολή.

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από την ζωή μιας ομάδας ανιματέρ που παρουσιάζει κάθε βράδυ το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα στους μικρομεσαίους παραθεριστές του ξενοδοχείου Mirage στην Χερσόνησο της Κρήτης.

Η ταινία είναι μια διεθνής παραγωγή και όπως είπε η Εξάρχου πήρε αρκετά χρονιά για να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα για την ολοκλήρωση της. Επικεφαλής της ομάδας των ανιματερ είναι η Κάλια η οποία εργάζεται ήδη στο ξενοδοχείο για πολλά χρονιά και έχει αρχίσει να αισθάνεται εγκλωβισμένη σε ένα επάγγελμα χωρίς προοπτική προόδου.

Τον ρόλο της Καλιας υποδύεται η υπέροχη Δήμητρα Βλαγκοπουλου που βραβεύτηκε για τον ρόλο της στο φεστιβάλ του Locarno το 2023. Στην δυναμική ερμηνεία της Βλαγκοπουλου απεικονίζονται η απόγνωση, η κατάθλιψη, η συναισθηματική απομόνωση αλλά και οι πρόσκαιρες στιγμές απόλαυσης στις βράδυνες εξόδους της μετά τις παραστάσεις.

Αποκάλυψη της ταινίας είναι η Φλομαρια Παπαδάκη στο ρόλο της Εύας, της καινούργιας ανιαρότερα στην ομάδα. Μιλώντας για την Εύα η Παπαδάκη είπε ότι ‘’Η Εύα είχε μια μακριά ιστορία, περίπλοκη, αντιφατική, θλιβερή γεμάτη ελπίδα και επιθυμία. Η μοναδική μου έννοια ήταν να την αφηγηθώ με ειλικρίνεια.’’

Ήταν η πρώτη συμμετοχή της Παπαδάκη σε ταινία μεγάλης παράγωγης και όταν ξεκίνησε την οντισιόν ήταν ακόμα φοιτήτρια της Δραματικής Άχολης του Εθνικοί Θεάτρου! Η Παπαδάκη επίσης τραγούδησε στην ταινία το όμορφο τραγούδι της Alla Pugacheva ‘’A million of scarlet roses’’.’

Σε συνομιλία μας η Εξάρχου είπε ότι «Το κίνητρο για να γυρίσω την ταινία ήταν οι πολλές αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμοί όχι μόνο στους εργαζόμενους άλλα και στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό συνολο. Η πρόθεση μου ήταν πάντα η ταινία να μην λάβει μέρος σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας άλλα σε ξενοδοχείο που η πελατεία του ήταν τουρίστες μικρομεσαίας τάξης από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και γιαυτό και αρκετοί από τους καλλιτέχνες ήταν από τις ίδιες χώρες. Οι συνθήκες εργασίας των εποχιακών υπάλληλων στον τουρισμό δεν είναι καλές και η ταινία θέλει να ρίξει φως στους υπεύθυνους».

Το φεστιβάλ έκλεισε με την προβολή της υπολαμβανόμενης ταινίας «Η Φόνισσα» που είχε πολύ μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην Ελλάδα. Η βραβευμένη ενδυματολόγος Εύα Ναθενα είναι για πρώτη φορά στην καρεκλά του σκηνοθέτη και η Κατερίνα Μπέη είναι η σεναριογράφος γνωστή και από την ταινία «Ευτυχία».

Στιγμιότυπο από τη βράβευση της Καριοφυλλιάς Καραμπέτη στο φεστιβάλ του Λος Άντζελες
Πηγή εικόνας Vanessa Skopeo. UrbaniteLA

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη και ήταν μια ριψοκίνδυνη αποστολή μιας και αυτή η νουβέλα του Παπαδιαμάντη θεωρείται από τα καλύτερα του έργα.

Στο επίκεντρο της ταινίας είναι ο νόμος της προίκας και η πολύτεκνη χήρα Χαδουλα επίσης γνωστή ως Φραγκογιαννού. Τον εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο της Χαδουλας αναλαμβάνει μια από τις ποιο ταλαντούχους ηθοποιούς της Ελλάδας, η Καρυοφιλλιά Καραμπέτη.

Η Χαδουλα είναι μια πολύτεκνη χήρα η οποία μεγάλωσε σε μια οικογένεια με απίστευτες δυσκολίες και ψυχολογικές πιέσεις μέσα σε μια αυταρχική πατριαρχική κοινωνία. Ο θεσμός της προίκας ήταν εξουθενωτικός για τις οικογένειες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να δώσουν προίκα με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι γονείς να θέλουν τα κορίτσια τους νεκρά! Η Χαδουλα που έβλεπε την κοινωνική αδικία αποφάσισε ότι θα έπρεπε αυτή να απαλλάξει τα μικρά κορίτσια από μια μαρτυρική ζωή και αρχίζει μια σειρά από φόνους βρεφών, μεταξύ των οποίων την εγγονή της, αλλά και πεντάχρονων κοριτσιών.

Τα εγκλήματα είναι φυσικά αποτρόπαια και οι σκηνές ανατριχιαστικές άλλα η συγκλονιστική ερμηνεία της Καραμπέτη καταφέρνει να εκφράσει την εσωτερική ψυχική διαταραχή που νοιώθει η γυναικά αυτή που αν και είναι πεισμένη ότι οι φόνοι που διαπράττει είναι η μονή σωτήρια λύση, νοιώθει τύψεις και αναζητά επιβεβαίωση από μια ανώτερη δύναμη.

Σε συνομιλία μου με την Καραμπέτη και την Ναθενα τόνισαν ότι η ταινία είναι και μια καταγγελία για τους ηθικούς αυτουργούς που δημιούργησαν τις μαρτυρικές συνθήκες που ζούσαν οι γυναίκες εκείνη την εποχή που οδήγησαν την Χαδουλα να μετατραπεί από θύμα σε θύτη.

Ο αναχρονιστικός θεσμός της προίκας καταργήθηκε δια νόμου από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου και είναι η πρώτη φορά που έγινε ένα βήμα εξίσωσης της γυναίκας με τον άνδρα σε νομικό πλαίσιο.

Υπάρχουν όμως αρκετά άλλα εμπόδια στον δρόμο της κοινωνικής ισότητας της γυναίκας τα οποία αξίζουν να προωθηθούν.

Περισσότερες από 80 ταινίες

Το LAGFF 2024 πρόβαλε περισσότερες από 80 ταινίες κατά τη διάρκεια το φεστιβάλ. Μια από αυτές τις ταινίες ήταν η “Mary, Marianna, Maria, the Unsung Greek Years of Maria Callas” μια συμπαραγωγή της Ελληνικής Εθνικής Όπερας.

Το ντοκυμαντέρ εξετάζει την εξέλιξη της Κάλλας στα πρώτα χρονιά της καριέρας της,τα δύσκολα χρονιά της Κατοχής και του Εμφυλίου και τα εμπόδια που συνάντησε και ξεπέρασε για να γίνει η παγκοσμίου φήμης σοπράνο. Είναι ένα από τα καλύτερα που έχω δει τα τελευταία χρονιά.

Μια άλλη πολύ αξιόλογη ταινία ήταν ‘’Ο Καπετάν Μιχάλης’’ σε σκηνοθεσία και σενάριο του Κώστα Χαραλάμπους βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη με πρωταγωνιστές τον έξοχο Αιμίλιο Χειλακη στο ρόλο του Καπετάν Μιχάλη, την Τζένη Καζακου σε μια υπεροχη ερμηνεία της χειραγωγημένης ερωμένης Εμινε και τον Αλέκο Συσσοβιτη στον ρόλο του αδελφοποιητού Νουρημπεη.

Η ταινία μάς μεταφέρει στην εποχή της τουρκοκρατούμενης Κρήτης του 1889 και ο Χειλακης δεξιοτεχνικά μας εκφράζει την φλογερή επιθυμία του Καπετάν Μιχάλη να δει την πατρίδα του ελεύθερη άλλα και τη σύγκρουση συναισθημάτων του όταν ερωτεύεται την σύντροφο του αδελφοποιητού του.

Στιγμιότυπο από την παρουσία του ERTflix στο 18ο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Λος Άντζελες Πηγή εικόνας Vanessa Skopeo. UrbaniteLA

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσία του ERTFLIX International που φέτος συμμετείχε ως χορηγός του LAGFF. Τα τελευταία 4 χρονιά το ERTFLIX είχε μια φοβερή ανοδική πορεία και είναι η Νο1 ελληνική πλατφόρμα της ΕΡΤ και τώρα είναι διαθέσιμη στους Ελληνες ομογενείς όλου του κόσμου να απολαύσουν την ποικιλία προγραμμάτων της ΕΡΤ.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ το ERTFLIX International πραγματοποίησε ειδική παρουσίαση σε επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, και την ίδια μέρα σε συνεργασία με το φεστιβάλ και το Ελληνικό Προξενείο του Λος Άντζελες πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την τηλεοπτική παράγωγη με συμμετοχή παραγωγών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Ιωάννης Γρηγοράς από τη διεύθυνση Αποδήμου Ελληνισμού της ΕΡΤ που παραβρέθηκε στο LAGFF είπε για την εμπειρία του: «Αυτή ήταν η πρώτη συμμετοχή μου στο LAGFF και ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική εμπειρία. Συνάντησα πολλοίς ανθρώπους ελληνικής καταγωγής που όχι μόνο διατηρούν τον πολιτισμό μας ζωντανό, άλλα και προωθούν ενεργά την ελληνική κληρονομιά οποί και αν βρισκονται. Το ειλικρινές ενδιαφέρον για τα ελληνικά έργα και παράγωγες από τους επισκέπτες του φεστιβάλ συμπεριλαμβανομένων ηθοποιών, παράγωγων και σκηνοθετών ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Συγχαρητήρια σε κάθε μέλος του LAGFF και ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στην Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Λος Άντζελες κ. Χριστίνα Βαλασσοπουλου για την συμβολή της στις κοινές μας προσπάθειες να υποστηρίζουμε τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό».

Οικοδέσποινα της τελετής λήξης, The Orpheus Awards, ήταν η κωμικός Αριαννα Παπαλεξοπουλος και παρουσιάστρια των βραβείων για ταινίες μικροί μήκους ήταν η δημοφιλής ηθοποιός και παράγωγος Μαρία Κορινθιου.

Πριν την άφιξη της στο Λος Άντζελες για να παραβρεθεί στο Ελλάνικο Φεστιβάλ Κινηματογράφου η Κορινθίου είχε πάει στην Βοστόνη προσκεκλημένη του Maliotis Cultural Center of the Hellenic College Holy Cross.

Η Κορινθίου μίλησε με θέμα την Διάσωση και Διάδοση της Ελληνικής γλωσσάς στην ομογένεια. Η ηθοποιός που έχει σπουδάσει στην Αμερική ήταν εντυπωσιασμένη από την αγάπη της ομογένειας για την Ελλαδα.

Στην κατηγορία των ταινιών μικροί μήκους που παρουσίασε η κυρία Κορινθίου, νικητής ήταν η ταινία του Φοίβου Ημελλου ‘Wings’.

Βραβείο καλύτερης γυναικιας ηθοποιοί στην Δήμητρα Βλαγκοπουλου για τον ρόλο της στο ‘Animal’.

Η ταινία ‘Animal’ πήρε και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Special Jury Award παρέλαβαν η Καρυοφιλλια Καραμπέτη για τον ρόλο της στη «Φόνισσα» και η Εύα Νάθενα για την σκηνοθεσία της στην ταινία.

Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη παρέλαβε ο Αντώνης Φλοριδης για την ταινία του ‘Africa Star’.

Ραντεβού πάλι του χρόνου!

Βασίλης Παπουτσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: