Λίγο πρίν τις 9 το βράδυ της Κυριακής αναμένεται η πρώτη εκτίμηση του Υπουργείου Εσωτερικών: Υπό τον φόβο μεγάλης αποχής οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα (video)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλάει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Πάτρα, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, Παρασκευή 07 Ιουνίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ




Στις 7:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Ελλάδα για τους 9.796.330 εκλογείς που έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 19:00, ενώ αμέσως μετά θα μεταδοθεί το κοινό exit poll των καναλιών πανελλαδική εμβέλειας.

Οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές θα εκλεγούν, φέτος για πρώτη φορά, τόσο από τα εκλογικά τμήματα όσο και δια μέσω επιστολικής ψήφου, ενώ εκλογή διεκδικούν 31 κόμματα και συνασπισμοί που πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Περίπου στις 21:00 της Κυριακής αναμένεται η πρώτη εκτίμηση του Υπουργείου Εσωτερικών για το αποτέλεσμα, ενώ στις 23:00 αναμένεται να υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα.

Οι φετινές ευρωεκλογές, πάντως, αναμένεται να χαρακτηριστούν από μεγάλο ποσοστό αποχής με τους αναλυτές να κάνουν εκτιμήσεις που φτάνουν μέχρι και 60%. Με αυτά τα δεδομένα οι όποιες προβλέψεις, ειδικά για τα μικρά κόμματα, χαρακτηρίζονται παρακινδυνευμένες.

Το δικαίωμα του εκλέγειν σε αυτές τις εκλογές έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες από 17 ετών και πάνω, δηλαδή οι γεννηθέντες μέχρι το έτος 2007.

Μπορουν να ψηφίσουν επίσης και οι πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα, με προϋπόθεση την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας. Ο αριθμος τους σε αυτές τις εκλογές είναι 13.023.

Οι ετεροδημότες που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, αριθμούν 166.679.

  • Που θα ψηφίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της Κυριακής, γνωστοποίησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:00, στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 308ο εκλογικό τμήμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα για τις ευρωεκλογές στις 10:00 π.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης.

Στο Ηράκλειο Κρήτης και συγκεκριμένα στο 13ο Δημοτικό Σχολείο (εκλογικό τμήμα 164), θα ψηφίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος βρίσκεται από την Παρασκευή στην Κρήτη.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:00 στο 404ο εκλογικό τμήμα του δήμου Νέας Ιωνίας (2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας).

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:00, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος Θεσσαλονίκης.

  • Ο αριθμός των σταυρών

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς δίπλα από τους υποψηφίους της προτίμησής τους. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι από τέσσερις σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Την προτίμηση των ψηφοφόρων διεκδικούν συνολικά 1.168 υποψήφιοι ευρωβουλευτές που είναι ενταγμένοι στα ψηφοδέλτια 31 κομμάτων.

  • Τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία είναι τα εξής:

1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

3. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6. ΝΙΚΗ

7. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

8. Μέρα 25

9. ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

10. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ

11. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑ.Ο.Σ.

12. ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο

13. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)

14. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

15. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

16. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ

17. ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

18. ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα

19. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

20. ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)

21. Κίνημα 21

22. ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

23. Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)

24. Νέα Αριστερά

25. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ

26. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

27. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

28. Ελλήνων Συνέλευσις

29. Πράσινο κίνημα

30. Δημιουργία

Η ώρα της μεγάλης κρίσης για την Ελλάδα, την Κύπρο και όλη την Ευρώπη: Η υποστήριξη στους ακραίους ΔΕΝ αποτελεί ψήφο διαμαρτυρίας, να στηριχθούν οι άξιοι και οι ικανοί (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: