Περί στρατιωτικών χτυπημάτων εντός του εδάφους της Ρωσίας: Ο Πούτιν γνωρίζει ότι οι συνέπειες για την ίδια τη Μόσχα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές…

epa11387255 A man walks near a display of t-shirts, including one depicting the ‘Z’ letter (C) and a portrait of Russian President Vladimir Putin (R), at a gift shop in Moscow, Russia, 03 June 2024. The letter ‘Z’ has become a symbol of support for Russia’s armed forces involved in the country’s military invasion in Ukraine. EPA, YURI KOCHETKOV




Η εφημερίδα Washington Post δημοσιεύει άρθρο γνώμης της συντακτικής της ομάδας σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία χρειάζεται την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για να επιβιώσει της καταστροφικής ρωσικής επίθεσης.

Αυτή τη φορά η στήριξη δεν έχει να κάνει με την αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας, αλλά με το αίτημα της Ουκρανίας να επιτραπεί η χρήση αυτής εναντίων στρατιωτικών στόχων, εντός ρωσικού εδάφους.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν (Biden), απαγόρευε κάτι τέτοιο προβάλλοντας τον κίνδυνο μιας απευθείας σύγκρουσης μεταξυ των ΗΠΑ και της ΡωσίαςΡωσίας. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο κίνδυνος αυτός είναι πραγματικός, όμως η σωστή απάντηση στο ουκρανικό αίτημα είναι «ναι», υπό όρους.

Ακολούθως το δημοσίευμα παραθέτει τις πρόσφατες θέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών υπέρ του ουκρανικού αιτήματος, όπως του Γενκού Γραμματέα. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ (Stoltenberg), του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (Macron), αλλά και αξιωματούχων χωρών όπως η Πολωνία και η Μεγάλη Βρετανία.

  • Όπως είναι γωστό, ο κ. Biden αποφάσισε να δώσει στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει εντός ρωσικού εδάφους, με αμερικανικά όπλα, γύρω από την πόλη του Χάρκοβο, μιας μεγάλης ουκρανικής πόλης η οποία δέχεται ρωσικά πυρά τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως σημειώνεται, η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις με βλήματα από βάσεις εντός των συνόρων της πλησίον της Ουκρανίας, οι οποίες είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν από την αεράμυνα.

Η Ουκρανία διαθέτει το αμερικανικής κατασκευής σύστημα βαλλιστικών πυραύλων ATACMS το οποίο διαθέτει το βεληνεκές να πλήξει στόχους εντός ρωσικού εδάφους, κάτι που μέχρι τώρα η Διοίκηση Biden δεν επέτρεπε λόγου του φόβου κλιμάκωσης της κρίσης και σχετικών απειλών από τη ρωσική πλευρά, όπως σημειώνεται.

Η στάση αυτή του κ. Biden προκάλεσε κριτική η οποία συνίστατο στο ότι στην ουσία ασκεί μια διαχειριστική αντιμετώπιση της κρίσης και αποδυναμώνει έτσι την ουκρανική προσπάθεια.

Το δημοσίευμα, ακολούθως, διαχωρίζει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας από τους στόχους που θα πρέπει να έχει η ουκρανική πλευρά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συμφώνησαν να προμηθεύουν το οπλοστάσιο της Ουκρανίας, να εκπαιδεύουν τα στρατεύματά της και να παρέχουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά να μην αναπτύξουν τις δικές τους δυνάμεις (σ.σ. στο έδαφος της Ουκρανίας). Αυτό πρέπει να παραμείνει ως έχει, σημειώνεται στο άρθρο.

Ο αμερικανικός λαός δεν θέλει να πολεμήσει άμεσα τη Ρωσία – ούτε θα έπρεπε. Η εισβολή της Ρωσίας είναι πρωτίστως πόλεμος της Ουκρανίας και τα στρατεύματά της τον έχουν διεξάγει με θάρρος.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) δεν έχει υλοποιήσει τις πιο επικίνδυνες απειλές του για κλιμάκωση, είτε για χρήση πυρηνικών όπλων είτε για επέκταση του πολέμου πέρα από την Ουκρανία.

  • Γνωρίζει ότι οι συνέπειες για την ίδια τη Μόσχα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, τονίζεται. Στο μεταξύ, η Ουκρανία έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και όπλα απέναντι στη Ρωσία και γι’ αυτό ο κ. Zelensky ζητά να πληγούν στόχοι και εντός Ρωσίας, με αμερικανικά όπλα.

Ο κ. Biden φαίνεται ότι πήρε τη σωστή, αν και με περιορισμούς, απόφαση να δώσει κάποια από τις άδειες που ζητά ο κ. Zelensky. Ο ρητός, αλλά όχι απαραίτητα δημοσιοποιημένος όρος, θα πρέπει να είναι ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο εναντίον στρατιωτικών στόχων. Τέτοιες κινήσεις αποτελούν υπολογισμένα ρίσκα.

Αξίζει όμως να τα αναλάβουμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει τη διασυνοριακή επιθετικότητα, να διατηρήσει τη με κόπο κερδισμένη εθνική κυριαρχία και να χαράξει το μέλλον της ως μια ευημερούσα Δημοκρατία, καταλήγει το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Washington Post – «Let Ukraine strike military targets inside Russia.But carefully»

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

«Όταν δεν ξέρεις την μυρωδιά της μητέρας, την αγκαλιά του πατέρα»: Τα παιδιά των αγνοουμένων της Κύπρου κουβαλούν ένα μεγάλο πόνο, αλλά επιμένουν να περιμένουν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: