Πέντε φέρετρα στον Πύργο του Άϊφελ: Τυλιγμένα στη γαλλική σημαία και με έντονη ρωσική «οσμή» * Προειδοποίηση προς Μακρόν και Ουκρανία; [photos, videos]

FILE PHOTO: Μερική άποψη του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι. EPA/MOHAMMED BADRA




Η γαλλική αστυνομία διερευνά εάν η τοποθέτηση πέντε φέρετρων καλυμμένων με την γαλλική τρίχρωμη σημαία στην βάση του  Πύργου του Άιφελ το Σαββατοκύριακο,  είναι άλλη μια πράξη ρωσικής παρέμβασης στην πολιτική ζωή της Γαλλίας και ευρύτερα της Ευρώπης.

Αξιωματούχοι των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών θεωρούν ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από αυτό το “κόλπο” κατά το οποίο τα πέντε φέρετρα καλυμμένα με τη γαλλική σημαία και την επιγραφή «Γάλλοι στρατιώτες της Ουκρανίας» εθεάθησαν τοποθετημένα μπροστά στο μνημείο – εθνικό έμβλημα της Γαλλίας στο Παρίσι.

Τρεις άνδρες τέθηκαν επίσημα υπό έρευνα σήμερα Δευτέρα  σε σχέση με τα φέρετρα.

 

Η επιγραφή πιστεύεται ότι παραπέμπει στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου , Εμμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία – μια θέση που προκάλεσε την οργή της Ρωσίας η οποία την αποκάλεσε «επικίνδυνη».

Το περιστατικό επίσης ήρθε σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Ουκρανίας, πριν από μια εβδομάδα,  στις οποίες συζητήθηκε το ενδεχόμενο η Γαλλία να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Γάλλοι ντετέκτιβ ερευνούν τις σχέσεις μεταξύ ενός από τους υπόπτους και του βανδαλισμού στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι πριν από μια εβδομάδα. Τότε, 35 κόκκινα χέρια ήταν ζωγραφισμένα στο μνημείο, το οποίο τιμά άτομα που έσωσαν τους Εβραίους από τις διώξεις των ναζί κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Γαλλίας το 1940-44.

  • Το Σάββατο, σε κάμερες ασφαλείας βιντεοσκοπήθηκε ένα λευκό βαν με βουλγαρικές πινακίδες να σταματάει κοντά στον Πύργο του Άιφελ και δύο άνδρες να βγάζουν τα φέρετρα από το όχημα.

Ο οδηγός, ένας 34χρονος Βούλγαρος υπήκοος, συνελήφθη στη συνέχεια και είπε στην αστυνομία ότι είχε πληρωθεί για να μεταφέρει τα φέρετρα στη γαλλική πρωτεύουσα. Είπε ότι έφτασε στο Παρίσι από τη Βουλγαρία το προηγούμενο βράδυ και συναντήθηκε με τους δύο άλλους υπόπτους – έναν Γερμανό και έναν Ουκρανό – που είχαν ταξιδέψει στη Γαλλία ξεχωριστά. Αργότερα συνελήφθησαν σε τερματικό σταθμό λεωφορείων στο Παρίσι, καθώς ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε λεωφορείο για το Βερολίνο.

Και οι τρεις ισχυρίστηκαν ότι είχαν πληρωθεί 400 ευρώ για να εναποθέσουν τα φέρετρα και χρειάζονταν τα χρήματα καθώς ήταν άνεργοι.

Ο οδηγός και ο Γερμανός υπόκεινται επίσης σε διαταγή απέλασης από τη Γαλλία, ανέφερε η εφημερίδα  Le Parisien. Η εφημερίδα ανέφερε ότι αστυνομικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ένας από τους άνδρες που εμπλέκονταν στο περιστατικό του Σαββάτου παρακολουθούνταν σε σχέση με τα γκράφιτι με τα κόκκινα χέρια.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ντετέκτιβ ανέφεραν ότι εντόπισαν τρεις υπόπτους για τον βανδαλισμό του μνημείου οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στο Παρίσι από τη Βουλγαρία.

Εξέταζαν επίσης εάν υπάρχει σύνδεση με ένα άλλο περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο όταν ένα ζευγάρι Μολδαβών συνελήφθη μετά τα 250 γκράφιτι με τα αστέρια του Δαβίδ που είχαν εντοπιστεί σε πολλούς τοίχους στη γαλλική πρωτεύουσα, έξω από κατοικίες και επιχειρήσεις Εβραίων. Το ζευγάρι των Μολδαβών  είπε στην αστυνομία ότι τους είχε ανατεθεί η αποστολή από έναν ρωσόφιλο πρώην πολιτικό από πατρίδα τους.

 

 

Ένα σημείωμα της γαλλικής εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών, DGSE, έδειξε ότι η επιχείρηση συντονίστηκε από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB, ανέφερε η Le Monde .

Με πληροφορίες από The Guardian/ BBC

 

Η Le Monde αποκαλύπτει το ρόλο και της λειτουργία του Pravfond: Το διακριτικό μαύρο ταμείο των Ρώσων κατασκόπων που καταπολεμά τη… ρωσοφοβία σε όλο τον κόσμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: