Παρατείνει το Ισραήλ την απαγόρευση σε βάρος του καταριανού δικτύου Αλ Τζαζίρα: Πρώην όμηρος θα παραστεί στην κηδεία το πατέρα του

FILE PHOTO: epa11391526 Israel’s minister of Jerusalem affairs and heritage, Meir Porush (L), sits next to Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) during a cabinet meeting held at the Bible Lands Museum in Jerusalem, 05 June 2024. EPA, GIL COHEN-MAGEN, POOL




Η απαγόρευση που επιβλήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera προκειμένου να εκπέμπει στο Ισραήλ παρατάθηκε για επιπλέον 45 ημέρες από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της χώρας, αφότου το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε πως η λειτουργία του συνιστά απειλή για την ασφάλεια.

Ένα δικαστήριο του Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα επικύρωσε μια αρχική απαγόρευση διάρκειας 35 ημερών στη λειτουργία του Αλ Τζαζίρα στο Ισραήλ, την οποία επέβαλε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας, ένα μέτρο που έληξε χθες.

Σε μια ξεχωριστή απόφαση σχετικά με ένα αίτημα του Αλ Τζαζίρα κατά του κλεισίματός του, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απεφάνθη ότι το μέτρο σε βάρος του τηλεοπτικού δικτύου «δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο» και έδωσε διορία στην ισραηλινή κυβέρνηση έως την 8η Αυγούστου να καταθέσει επιχειρήματα για «ποιον λόγο δεν θα πρέπει να καθοριστεί ότι ο Νόμος για την Αποτροπή ενός ξένου Τηλεοπτικού Δικτύου να πλήξει την Εθνική Ασφάλεια» είναι άκυρος.

Το Al Jazeera υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν υποκινεί τη βία ή την τρομοκρατία και ότι η απαγόρευση είναι δυσανάλογη, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Το δίκτυο, το οποίο επέκρινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά.

Οι καλωδιακές και δορυφορικές μεταδόσεις του δικτύου και η πρόσβαση στους ιστοτόπους του θα παραμείνουν αποκλεισμένες, ανέφερε το υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα να εκπέμπει από το Ισραήλ και να θέτει σε κίνδυνο τους μαχητές μας», δήλωσε ο Σλόμο Κάρχι, προσθέτοντας πως ο νόμος τον εξουσιοδοτεί, από τη θέση του υπουργού Επικοινωνιών, να λάβει τέτοιου είδους δράση σε βάρος ξένων τηλεοπτικών δικτύων.

«Δεδομένης της σοβαρότητας του πλήγματος σε βάρος της κρατικής ασφάλειας, είμαι πεπεισμένος ότι οι εντολές για το κλείσιμο επίσης θα παραταθούν στο μέλλον», τόνισε.

Μετά από 8 μήνες ομηρείας θα παραστεί στην κηδεία του πατέρα του

Παράλληλα, ο πρώην όμηρος Αλμόγκ Μέιρ Ζον, που παρέμεινε κρατούμενος στη Γάζα για 8 μήνες, θα παραστεί στην κηδεία του πατέρα του, την επομένη της απελευθέρωσής του, ανακοίνωσε το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων.

«Ο Αλμόγκ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τη συμπαράσταση και αγάπη που έχει δεχθεί, όμως ζητά να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά του προκειμένου να πενθήσει», έγραψε ο οργανισμός σε ένα δελτίο τύπου, προσθέτοντας πως η τελετή δεν είναι ανοικτή ούτε στο κοινό ούτε στα ΜΜΕ.

Η Ντίνα Ζον, η αδελφή του πατέρα του πρώην ομήρου, ανακοίνωσε τον θάνατο του Γιόσι Ζον την παραμονή της απελευθέρωσης του γιου του.

«Ο αδελφός μου πέθανε από θλίψη και δεν μπόρεσε να δει τον γιο του να επιστρέφει», είπε σήμερα η ίδια στο ισραηλινό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο Kan.

«Το βράδυ, πριν από την επιστροφή του Αλμόγκ, ο αδελφός του υπέστη καρδιακή ανακοπή», είπε η Ντίνα Ζον, εξηγώντας πως η ίδια βρήκε τον αδελφό της χωρίς τις αισθήσεις του, στο σπίτι του, ενώ πήγαινε να του ανακοινώσει τα καλά νέα.

«Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι για την επιστροφή του Αλμόγκ, έχουμε μείνει άφωνοι και το μυαλό δεν μπορεί να το κατανοήσει αυτό», τόνισε.

Ο Αλμόγκ Μέιρ Ζον, ηλικίας 22 ετών, απελευθερώθηκε χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μαζί με τη Νόα Αργκαμάνι, 26 ετών, τον Αντρέι Κοζλόφ, 27 ετών και τον Σλόμι Ζιβ, 41 ετών. Τους είχαν απαγάγει μέλη της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου από το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Νόβα.

Τουλάχιστον 274 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης χθες, η οποία επέτρεψε την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Γάζας.

Με πληροφορίες Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Σιδερόφρακτο το καθεστώς των μουλάδων στο Ιράν απέκλεισε από τις προεδρικές εκλογές μετριοπαθείς υποψηφίους-Στις κάλπες του 2021 συμμετείχε μόνο το 49% των εκλογέων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: