Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων ερευνά τις παρακολουθήσεις: Ποινική έρευνα σε κυπριακή εταιρεία που φέρεται να συνδέεται με το λογισμικό υποκλοπών Predator

Πηγή Photo: Pixabay




Ποινική διερεύνηση για εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία, η οποία φέρεται να διασυνδέεται με αμερικανικές κυρώσεις και το μεγάλο κεφάλαιο των παρακολουθήσεων άρχισε, το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου Αστυνομίας, όπως κάνει γνωστό σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Ο λόγος για την εταιρεία Santinomo Ltd. Η εν λόγω επιχειρηματική οντότητα τουλάχιστον μέχρι πρότινος ήταν συμφερόντων του Ελλαδίτη επιχειρηματία, Φέλιξ Μπίτζιου και διασυνδέεται με τον όμιλο Intellexa και ειδικότερα το λογισμικό υποκλοπών Predator. Εταιρείες του εν λόγω εταιρικού ομίλου στις 5 Μαρτίου έχουν περιληφθεί σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ.

Το ΤΑΕ Αρχηγείου αποφάσισε να διερευνήσει υπόθεση ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων από πλευράς Santinomo. Ήδη, μάλιστα, συγκεκριμένα στελέχη του εν λόγω Τμήματος της Αστυνομίας, έχουν προσεγγίσει πρόσωπα, τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν γεγονότα που περιβάλλουν την υπόθεση.

Ανακριτής της Αστυνομίας Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», φέρεται ήδη να επικοινώνησε με άτομο που διαμένει στο εξωτερικό, με στόχο να λάβει κατάθεση από αυτό. Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι το ΤΑΕ Αρχηγείου μπήκε στο παιχνίδι της διερεύνησης μετά από καταγγελία που τέθηκε ενώπιόν του από τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).

Τι τέθηκε ενώπιον ΜΟΚΑΣ

Στις 29 Μαρτίου η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), κατόπιν εξέτασης πληροφοριών που της διαβιβάστηκαν για τη Santinomo από επηρεαζόμενο πρόσωπο, αποφάσισε να προωθήσει την υπόθεση για ποινική διερεύνηση στην Αστυνομία Κύπρου και στο αρμόδιο Τμήμα της τελευταίας, που είναι η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Το εν λόγω πρόσωπο που φέρεται να είναι άμεσα επηρεαζόμενο από το έργο της Intellexa και τη χρήση του λογισμικού Predator, είχε ενημερώσει εντός Μαρτίου την ΜΟΚΑΣ για αξιοπερίεργες αλλαγές στον εταιρικό φάκελο της Santinomo που ενδεχομένως να εγείρουν ζητήματα νομιμότητας.

  • Συγκεκριμένα, το εν λόγω άτομο παρουσιάζεται να αποτάθηκε στη Μονάδα κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη «εικονική και/ή πλαστή μεταβίβαση μετοχών κυπριακών εταιρείας».

Το εν λόγω εγερθέν ζήτημα προέκυψε κατόπιν αλλαγών που έγιναν στον φάκελο της Santinomo στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, δυο μέρες μετά τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος εταιρειών του Ομίλου Intellexa. Υπήρξαν σχετικές αποκαλύψεις στην ιστοσελίδα διερευνητικής δημοσιογραφίας Inside Story και στην εφημερίδα «Πολίτης».

Πιο συγκεκριμένα, η Santinomo Limited (μέτοχος στην τιμωρημένη από τους Αμερικανούς Intellexa AE) στις 7 Μαρτίου 2024 ενημέρωσε τον Έφορο Εταιρειών Κύπρου με καθυστέρηση 39 μηνών, για αλλαγή που εμφανιζόταν να είχε γίνει στη διοικητική της δομή κατά τις 19 Δεκεμβρίου 2020.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο Φέλιξ Μπίτζιος εμφανιζόταν να ανέλαβε εκ νέου τη διεύθυνση της εταιρείας, διαδεχόμενος τον Αντρέα Γκαμπάτσι (ο τελευταίος μετέπειτα δήλωσε στο Inside Story πλήρη άγνοια για τη συμπερίληψή του στη διοικητική δομή της εταιρείας).

Η Santinomo εμφανιζόταν μέχρι πρότινος να διατηρεί το 35% της ελληνικής Intellexa ΑΕ, που με τη σειρά της συμπεριλαμβάνεται σε λίστες κυρώσεων των υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών των ΗΠΑ και λειτουργεί υπό τον όμιλο εταιρειών του Ταλ Ντίλιαν.

Ο Ντίλιαν, ως γνωστόν, μας απασχόλησε με την υπόθεση του μαύρου βαν, ενώ το όνομα του επανήλθε στη δημοσιότητα με αφορμή το λογισμικό Predator. Νομικά και φυσικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τον Ισραηλινό επιχειρηματία, έχουν συμπεριληφθεί μαζικά σε λίστες αμερικανικών κυρώσεων.

Ερωτήματα σε υπαλλήλους από το ΠΔΣ

Το θέμα απασχόλησε και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ). Συγκεκριμένα, η εταιρεία Finsol παρείχε διοικητικές υπηρεσίες στην ελεγχόμενη από την Αστυνομία, Santinomo. Η Finsol ελέγχεται από Ελλαδίτη δικηγόρο, ο οποίος είναι στο μητρώο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Με απλά λόγια, ο νομικός από την Ελλάδα, είναι εποπτευόμενος του επαγγελματικού σώματος των δικηγόρων στην Κύπρο. Γι’ αυτό και το θέμα κινητοποίησε τον ΠΔΣ, καθώς εμπίπτει στη δικαιοδοσία εποπτείας του.

Όπως απεκάλυψε ο «Φ» στις 9 του περασμένου Απρίλη, στελέχη του τμήματος εποπτείας και συμμόρφωσης του ΠΔΣ μετέβησαν στις κτηριακές εγκαταστάσεις στη Λευκωσία όπου στεγάζεται η υπό αναφορά οντότητα και υπέβαλαν ερωτήματα σε υπαλλήλους και αξιωματούχους της Finsol που βρίσκονταν στο σημείο. Δέσμευσαν αριθμό εγγράφων για εξέταση.

Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα της έρευνας, βάσει των ακολουθούμενων διαδικασιών, θεωρείται βέβαιο πως το τμήμα εποπτείας και συμμόρφωσης του επαγγελματικού σώματος των δικηγόρων έλεγξε κατά πόσον η Finsol είχε δηλώσει ότι η Santinomo ήταν στο πελατολόγιό της, αλλά και αν η παροχή υπηρεσιών προς την τελευταία ήταν με βάση τους κανόνες δέουσας επιμέλειας.

Με πληροφορίες από Philenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι ο εκπρόσωπος της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας: Εξελέγη με το ΑΚΕΛ και δεν εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών που τον ψήφισαν…

Ολγκίν και Γεραπετρίτης ενημέρωσαν τον Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση με Γκουτέρες: «Σημειώνουμε την προσήλωση του Γ.Γ. στην προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων», λέει ο Λετυμπιώτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: