Παρ’ ολίγον εκτροχιασμός στην Σύνοδο της G-7: «Πλακώθηκαν» άσχημα Μακρόν και Μελόνι για το δικαίωμα στην άμβλωση και απείλησαν την ομοψυχία της Συνόδου

FILE PHOTO: Italy’s Prime Minister Giorgia Meloni (R) greets French President Emmanuel Macron (L) during a welcome ceremony for the G7 summit in Borgo Egnazia, southern Italy, 13 June 2024. The 50th G7 summit will bring together the Group of Seven member states leaders in Borgo Egnazia resort in southern Italy from 13 to 15 June 2024. EPA/ETTORE FERRARI




Η Ιταλία κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να αφαιρέσει την αναφορά στην «ασφαλή και νόμιμη άμβλωση» από το κείμενο της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά , προκαλώντας επίπληξη από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η εσωτερική πολιτική απειλεί να χαλάσει την επίδειξη ενότητας του μπλοκ που συνεδριάζει σε επίπεδο ηγετών στον νότο της Ιταλίας.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπερασπίστηκε τη θέση της συντηρητικής κυβέρνησής της και κατηγόρησε τον Μακρόν ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια, ελάχιστες μέρες αφότου προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία για αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Δεν υπάρχει λόγος να διαφωνούμε για θέματα στα οποία έχουμε ήδη συμφωνήσει εδώ και αρκετό καιρό. Πιστεύω ότι είναι βαθύτατα λάθος, σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές, να κάνουμε εκστρατεία χρησιμοποιώντας ένα πολύτιμο φόρουμ όπως το G7», είπε η Μελόνι στους δημοσιογράφους .

 Ο Μακρόν από πλευράς του δήλωσε ότι «λυπάται» για την προσπάθεια της Ιταλίας να αφαιρέσει την αναφορά, λέγοντας σε Ιταλό δημοσιογράφο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ότι η Γαλλία σκοπεύει να «υπερασπιστεί με δύναμη» το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Η Γαλλία μοιράζεται αυτό το όραμα της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δεν είναι ένα όραμα που συμμερίζεται όλο το πολιτικό φάσμα. Λυπαμαι, αλλά το σέβομαι γιατί ήταν η κυρίαρχη επιλογή του λαού σας», είπε.

Η διαμάχη έρχεται καθώς οι ηγέτες της G7 εργάζονται για να καταγράψουν την τελική διατύπωση της ανακοίνωσής τους, το κορυφαίο έγγραφο της φετινής συνόδου κορυφής στην Απουλία, το οποίο καθορίζει τις αξίες και την ατζέντα του μπλοκ για το επόμενο έτος.

Η G-7 χρησιμοποίησε τις δύο προηγούμενες συνόδους κορυφής κυρίως για να τονίσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή και να δείξει ότι παραμένει αδιαίρετη απέναντι στις αναζωπυρούμενες παγκόσμιες απειλές.

  • Όμως, αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές που είδαν ακροδεξιά κόμματα να σημειώνουν κέρδη σε πολλές χώρες – και ενόψει των προεδρικών εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών τον Νοέμβριο – τα εθνικά πολιτικά ζητήματα έχουν παρεισφρήσει σε αυτή τη σύνοδο κορυφής περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει καταστήσει την προστασία των δικαιωμάτων των αμβλώσεων κεντρικό στοιχείο της προσπάθειας επανεκλογής του, πίεσε να διατηρηθεί η αναφορά στο θέμα του δικαιώματος στην άμβλωση στο ανακοινωθέν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το ανακοινωθέν της G7 του 2023, που κυκλοφόρησε μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, ζητούσε «πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις και φροντίδα μετά την άμβλωση». Τα ανακοινωθέντα των προηγούμενων συνόδων κορυφής είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν τη λέξη «άμβλωση», ζητώντας αντί αυτού πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

«Ο πρόεδρος ένιωσε πολύ έντονα ότι πρέπει να έχουμε τουλάχιστον μια διατύπωση που να αναφέρεται σε αυτό που κάναμε στη Χιροσίμα για την υγεία των γυναικών και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «η γλώσσα στο φετινό ανακοινωθέν θα εγκρίνει τη διατύπωση» που χρησιμοποιείται στο κείμενο της Χιροσίμα, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν και η Μελόνι είναι απίθανο να συζητήσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ακριβή διατύπωση δείχνουν πόσο καυτό έχει γίνει το ζήτημα της άμβλωσης στις ΗΠΑ, από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε νομοθεσία του 2022, μια απόφαση που κατέστη δυνατή από μια σταθερή εξαμελή συντηρητική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων τριών διορισμένων δικαστών από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην Ιταλία, ωστόσο, η συντηρητική πλατφόρμα της Μελόνι βοήθησε να έρθει το κόμμα της, Αδέλφια της Ιταλίας,   στην εξουσία το 2022. Έκτοτε, έχει ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό τη γραμμή της G7 σε γεωπολιτικά ζητήματα, διατηρώντας την υποστήριξη της Ιταλίας για την Ουκρανία, ενώ προωθεί τις σκληρές δεξιές πολιτικές στο εσωτερικό.

  • Στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει την άμβλωση «τραγωδία», την παρένθετη μητρότητα «απάνθρωπη» και έχει αφαιρέσει τα ονόματα λεσβιών μητέρων από τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους.

Η διαμάχη μεταξύ Μελόνι και Μακρόν έρχεται αφού η Γαλλία τον Μάρτιο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχύρωσε τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο σύνταγμά της , το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε ως άμεση απάντηση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει τα δικαιώματα αμβλώσεων στην Αμερική.

«Η Γαλλία ενσωμάτωσε αυτό το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, την ελευθερία να έχει κανείς έλεγχο του σώματός του . Δεν μοιράζεστε την  ίδια ευαισθησία στη χώρα σας σήμερα», είπε ο Μακρόν σε Ιταλό δημοσιογράφο στη σύνοδο κορυφής.

Με πληροφορίες από CNN

 

Ανείπωτο έγκλημα: Ακροδεξιός τραυμάτισε σοβαρά 12χρονο παιδί σε εμπορικό κέντρο στη Φινλανδία-Στόχευε ένα ακόμη παιδί που γλύτωσε*Συνελήφθη από την αστυνομία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: