Πανελλαδικές 2024: Ιδιαίτερα απαιτητικά τα Μαθηματικά, για καλά προετοιμασμένους Βιολογία και Αρχαία – Απαντήσεις και σχολιασμός από ΟΕΦΕ

Μαθητές προσέρχονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε λύκειο της Αθήνας, Παρασκευή 31 Μαΐου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Με μαθήματα προσανατολισμού συνέχισαν κατά τη δεύτερη εβδομάδα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024 οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη 4 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάσθηκαν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών),τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Σχολιάζοντας τα θέματα η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών (ΟΕΦΕ) τα χαρακτήρισε διαβαθμισμένης δυσκολίας, για άρτια προετοιμασμένους μαθητές.

Αναλυτικότερα για τα Αρχαία Ελληνικά:
Α. Διδαγμένο κείμενο (Πλούταρχος Περί Ἀλεξάνδρου τύχης και ἀρετῆς, 6 329 A-D).
A1. Σαφής διατύπωση, καμία δυσκολίαΒ1. Απαιτεί καλή γνώση των ερμηνευτικών σχολίων του Φακέλου Υλικού και συνδυαστική σκέψη
Β2. Παράλληλο κείμενο (Μάρκος Αυρήλιος, Τά εἰς ἑαυτόν , 10,6 (Μτφρ. Γ. Αβραμίδης, εκδ. Θύραθεν, Θεσσαλονίκη, σ.σ. 193- 194). Απαιτεί συνδυαστική
και κριτική σκέψη
Β3. Καμία δυσκολία
Β4. Καμία δυσκολία

Β. Αδίδακτο κείμενο (Θουκυδίδης Ἱστορίαι, Θ. 81.1-2)
Γ1, Γ2: Πιθανόν να δυσχεράνει τη μετάφραση και την ερμηνευτική προσέγγιση ο μακροπερίοδος λόγος
Γ3, Γ4: Βατές παρατηρήσεις, που, ωστόσο, απαιτούν καλή γνώση της Γραμματικής και του Συντακτικού. Η ανάλυση μετοχής (Γ4.β.) δεν έχει ζητηθεί εδώ και πολλά χρόνια στις πανελλαδικές εξετάσεις.

  • Δείτε ΕΔΩ τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών 

Τα φετινά θέματα της Βιολογίας ήταν χωρίς ασάφειες, διαβαθμισμένης δυσκολίας που απαιτούσαν βαθιά κατανόηση και συνδυασμό της ύλης και γενικότερα τη δυνατότητα παρουσίασης και τεκμηρίωσης βιολογικών εννοιών, διαδικασιών, φαινομένων για την τελική αξιολόγηση όλων των δεδομένων και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, ήταν το σχόλιο της ΟΕΦΕ.
Ειδκότερα οσον αφορά το ΘΕΜΑ Α, δυσκολία παρουσιάζουν το Α2 και Α5.

Στο ΘΕΜΑ Β παρουσιάζει δυσκολία το Β3.

Στο ΘΕΜΑ Γ το ζήτημα Γ4 μπορεί να προβληματίσει τους μαθητές.

Το ΘΕΜΑ Δ είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας για καλά προετοιμασμένους μαθητές

  • Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις για τα θέματα της Βιολογίας

Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ τα φετινά θέματα των Μαθηματικών είναι πιο δύσκολα από τα περσινά και καλύπτουν όλο το φάσμα της ύλης. Είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και απευθύνονται σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές.Αναλυτικότερα:

Θέμα Α΄: εξετάζει μέρος της θεωρίας η οποία ήταν αναμενόμενη και διατυπωμένη με σαφήνεια.

Θέμα Β΄: εξετάζει βασικές γνώσεις, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Στο ερώτημα Β4 απαιτείται προσοχή και καλή γνώση της θεωρίας.

Θέμα Γ΄: τα ερωτήματα Γ1 και Γ2 χαρακτηρίζονται βατά. Το ερώτημα Γ3 απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και το ερώτημα Γ4 είναι για πολύ καλά διαβασμένους μαθητές.

Θέμα Δ΄: Τα ερωτήματα Δ1 και Δ2 θεωρούνται βατά. Το ερώτημα Δ3i παραπέμπει σε άσκηση του σχολικού βιβλίου. Το Δ3ii απαιτεί γνώσεις από προηγούμενες τάξεις. Τέλος, το ερώτημα Δ4 είναι για άριστα προετοιμασμένους μαθητές με καλή μαθηματική αντίληψη αφού απαιτείται παρατηρητικότητα από τα προηγούμενα ερωτήματα.

  • Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις για τα θέματα των Μαθηματικών

Την Πέμπτη

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Όσον αφορά τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, την Τετάρτη 5 Ιουνίου θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές και Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.

Η έναρξη των εξετάσεων έχει καθοριστεί να γίνεται στις 08:30 και έτσι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Σημειώνεται, ότι λόγω των Ευρωπαϊκών Εκλογών της 9ης Ιουνίου θα υπάρξει κενό εξετάσεων μεταξύ 7 και 11 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και μεταξύ 6 και 10 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.

Πηγή: ertnews

Εφοδος ελεγκτών της ΑΑΔΕ και 48ωρο λουκέτο σε γνωστό καφέ-εστιατόριο της Βάρκιζας: Δεν είχε διαβιβάσει 1.890 αποδείξεις αξίας 33.500 ευρώ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: