Ούτε αυτή τη φορά… Ακυρώθηκε ξανά η προγραμματισμένη εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Starliner [video]

NASA Boeing Crew Flight Test mission Starliner spacecraft, on a United Launch Alliance Atlas V rocket, is docked on the Space Launch Complex-41 as the launch was scrubbed minutes before the liftoff, in Cape Canaveral Space Force Station in Florida, USA, 01 June 2024. The flight test serves as an end-to-end demonstration of Boeing’s crew transportation system and will carry NASA astronauts Butch Wilmore and Suni Williams to and from the International Space Station. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Στο παρά πέντε ακυρώθηκε η προγραμματισμένη εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Starliner της Boeing, λόγω τεχνικού προβλήματος που δεν ήταν σαφές άμεσα.

Την ανακοίνωση έφεραν στο «φως» της δημοσιότητας οι σχολιαστές κατά τη διάρκεια της απευθείας μετάδοσης εικόνας βίντεο της NASA.

Το νέο διαστημικό σκάφος αναμενόταν να απογειωθεί στην κορυφή ενός πυραύλου Atlas V στις 12:25 μ.μ. ώρα Ελλάδας από τον διαστημικό σταθμό Cape Canaveral στη Φλόριντα, με τους βετεράνους αστροναύτες της NASA Butch Wilmore και Suni Williams.

Απώλεια δεδομένων από τις βαλβίδες εδάφους

Γύρω στις 10 π.μ. ώρα Ελλάδας, οι ομάδες αποστολής ανέφεραν απώλεια δεδομένων από τις βαλβίδες εδάφους που ήταν υπεύθυνες για την αναπλήρωση του υγρού οξυγόνου και υδρογόνου στο δεύτερο ή ανώτερο στάδιο του πυραύλου Atlas V.

Μετά την αξιολόγηση του προβλήματος, το οποίο εμπόδιζε την καταπακτή να κλείσει μετά την είσοδο των αστροναυτών στην κάψουλα πληρώματος για περίπου 45 λεπτά, οι ομάδες αποστολής πέρασαν σε ένα εφεδρικό σύστημα για τα δεδομένα της βαλβίδας.

Στη συνέχεια, οι ομάδες συνέχισαν την αναπλήρωση υγρού υδρογόνου και οξυγόνου.

Ευτυχώς, οι ομάδες αποστολής ήταν μπροστά από το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα και η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση συνεχίστηκε, σύμφωνα με τη ζωντανή μετάδοση της NASA.

Το πρόβλημα με τη βαλβίδα δεν προκάλεσε ανησυχίες για την ασφάλεια του πληρώματος και η καταπακτή του Starliner έκλεισε γύρω στις 11:20 π.μ. ώρα Ελλάδας.

Η αποστολή, που ονομάζεται Crew Flight Test, αποτελεί το αποκορύφωμα των προσπαθειών της Boeing να αναπτύξει ένα διαστημόπλοιο που θα ανταγωνιστεί την κάψουλα Crew Dragon της SpaceX και θα διευρύνει τις επιλογές των ΗΠΑ για τη μεταφορά αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό στο πλαίσιο του προγράμματος εμπορικού πληρώματος της NASA.

Η πρωτοβουλία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας έχει ως στόχο την προώθηση της συνεργασίας με εταίρους της ιδιωτικής βιομηχανίας.

Δεύτερη αναβολή

Είναι η δεύτερη αναβολή της εκτόξευσης σε λιγότερο από ένα μήνα γι’ αυτήν την αποστολή, η οποία θα επιτρέψει στο Starliner να μεταφέρει για πρώτη φορά αστροναύτες της NASA προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Με πληροφορίες από CNN

«Κλωνοποίησαν» με επιτυχία 80% τις φωνές Σούνακ, Τραμπ, Μπάιντεν και Μακρόν: Απειλή για τις εκλογές, λέει το Κέντρο Καταπολέμησης του Ψηφιακού Μίσους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: