Ότι νάναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Τώρα λέει ότι η μη χρήση του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία” δεν αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος, δεν θα προκαλέσει προβλήματα!

epa11407957 North Macedonia’s President Gordana Davkova Siljanovska (L) and Greek Foreign Minister Giorgos Gerapetritis (R) react after his arrival at the South-East European Cooperation Process (SEECP) Summit for heads of state and government in Skopje, North Macedonia, 13 June 2024. EPA, GEORGI LICOVSKI




Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ισχυρίστηκε ότι η μη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας από την ίδια δεν αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος και δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα στη χώρα της.

Δήλωσε σχετικά η Πρόεδρος των Σκοπίων:

«Να σας υπενθυμίσω ότι τα προσωπικά έγγραφα μου, το διαβατήριο η ταυτότητά μου, αλλά και όλα τα επίσημα έγγραφα που κυκλοφορούν από την προεδρία φέρουν το συνταγματικό όνομα. Είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Είναι αλήθεια ότι κάθε δήλωση πολιτικών προσώπων που κατέχουν κρατικό αξίωμα ερμηνεύεται σαν να είναι επίσημη πράξη, αλλά ο καθένας μας έχει, σαν το σύμβολο Γιν-Γιανγκ Γιανγκ, δύο πρόσωπα, ένα επίσημο και ένα άλλο.

Ως άνθρωπος έχω το δικαίωμα, επαναλαμβάνω από την εποχή του Σωκράτη μέχρι σήμερα, στα πλαίσια της ελευθερίας και της σκέψης, της ελεύθερης έκφρασης της σκέψης, να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι και δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί παραβίαση είτε του Συντάγματος είτε του διεθνούς δικαίου» ανέφερε ακόμη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις, το βράδυ της Πέμπτης (13/06), μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Διαβαλκανικής που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, εξέφρασε τη χαρά της που στη σύνοδο αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

«Καθίσαμε ο ένας δίπλα στον άλλο (με τον Γιώργο Γεραπετρίτη). Είμαι πολύ χαρούμενη που ήρθε. Επειδή καθυστέρησε η πτήση του αφήσαμε χώρο για να μιλήσει τελευταίος.

Τα μηνύματά του ήταν για την περιοχή, ότι πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, να οικοδομήσουμε το κράτος δικαίου, να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο, να συνεχίσουμε εκεί που υπήρξαν πολύ σαφείς προσδιορισμοί στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

Αυτές ήταν οι συζητήσεις. Νομίζω ότι το κλίμα ήταν ευχάριστο, φιλικό, ήταν στη σύνοδο και η υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, με τον οποία γνωριστήκαμε. Μου αρέσει που οι άνθρωποι από τα Βαλκάνια μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον όταν χρειάζεται» δήλωσε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Σκόπια – Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος, ΕΡΤ

Γεραπετρίτης από τα Σκόπια: Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: