Ώρα αποφάσεων για την Αννίτα, καυτές οι μετεκλογικές εκκρεμότητες για την ηγεσία του ΔΗΣΥ: Αποτίμηση και κριτική για τις εκλογές

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, στις Βρυξέλλες. Φωτογραφία Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Η πρωτιά στις ευρωεκλογές και συγκράτηση, μέσα στο γενικότερο ναυάγιο, των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, έδωσε πολλές ανάσες στην ηγεσία της Πινδάρου, η οποία θα μπορούσε να ήταν από την ίδια νύκτα των εκλογών με την πλάτη στον τοίχο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έλυσε δια μαγείας και όλα τα καυτά ζητήματα που κατά καιρούς πάνε και έρχονται στο κόμμα.

Η ηγεσία του κόμματος, όπως γράφει ο Φιλελεύθερος (Φρίξος Δαλίτης), επέλεγε να τα αφήνει να για παρακάτω και η χρονική συγκυρία των εκλογών, βοηθούσε σε αυτό. Άλλωστε θα ήταν δύσκολο εκ των πραγμάτων να άνοιγαν κεφάλαια που πονούσαν και έξυναν τις πληγές πού άφησαν οι προεδρικές εκλογές.

Η διπλή εκλογική αναμέτρηση τώρα έχει περάσει και πλέον η ηγεσία του ΔΗΣΥ και η Αννίτα Δημητρίου, βρίσκεται ξανά ενώπιον καυτών ζητημάτων για τα οποία καλείται να πάρει οριστικές αποφάσεις, εάν θέλει να τα κλείσει μια για πάντα.

Πρώτον: Υπουργοί της Κυβέρνησης οι οποίοι είναι και μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σύμφωνα με πληροφορίες μας μια αναφορά στο θέμα έγινε και σε συνέδρια του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος την περασμένη βδομάδα. Αυτό το οποίο εγείρεται ως ζήτημα κατά καιρούς είναι το κατά πόσο άτομα που μετέχουν σε μία Κυβέρνηση της οποίας ο ΔΗΣΥ είναι αντιπολίτευση, μπορούν να θεωρούνται μέλη του κόμματος.

Στο παρελθόν εξάλλου είναι γνωστό ότι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και μέλη του κόμματος, μετείχαν και στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ. Ασφαλώς και η απόφαση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για την Πινδάρου. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να κάνει ωσάν να μην υπάρχει το συγκεκριμένο ζήτημα για το οποίο η ηγεσία του κόμματος δέχεται κατά καιρούς έντονη κριτική.

Δεύτερον: Η συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδης στον ΕΛΚ και η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ Προεδρικού και Πινδάρου. Τον περασμένο Μάιο, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου όταν ρωτήθηκε σχετικά για την παρουσία του Προέδρου σε συνέδρια άλλων κομμάτων, είχε αφήσει να νοηθεί ότι θα δει το θέμα μετεκλογικά.

«Είναι πολιτικό οξύμωρο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μετέχει στο ΕΛΚ και να παρουσιάζεται σε άλλες πολιτικές ομάδες. Πρέπει να ρωτηθεί ο ίδιος για το τι πρεσβεύει και πού ανήκει», είχε δηλώσει.

Είχε πει μάλιστα, πως ο ΔΗΣΥ ανήκει στο ΕΛΚ εδώ και πολλές δεκαετίες, και την συμμετοχή του την έχει κερδίσει επάξια. «Εμείς είμαστε καθαροί που ανήκουμε. Είμαστε το ευρωπαϊκό κόμμα της Κύπρου, ανήκουμε στο ΕΛΚ και θα αναμέναμε από τον Πρόεδρο σε αυτή τη δύσκολη προεκλογική περίοδος να παραμείνει ανεξάρτητος θεσμικά ως αρμόζει και στον ρόλο του», είχε δηλώσει.

Οι δύο τους, Νίκος Χριστοδουλίδης και Αννίτα Δημητρίου βρέθηκαν στο πρώτο μετεκλογικό συνέδριο του ΕΛΚ την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες. Όπως φάνηκε εκ των πραγμάτων, δεν υπήρχε κανένας συντονισμός μεταξύ τους, αφού είναι γνωστός εξάλλου ότι δεν διάγουν και τις καλύτερες σχέσεις. Κάτι το οποίο δεν περνά απαρατήρητο και από την ηγεσία του ΕΛΚ.

Παρόλα αυτά, δεν είναι εύκολο για την Πινδάρου να θέσει θέμα για την συμμετοχή Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ. Η παρουσία του εξάλλου του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ουσιαστικά έγινε κατόπιν επιθυμίας του ΕΛΚ για ενίσχυση της παρουσίας του στους ηγέτες κρατών μελών.

Ο διορισμός του Ευρωπαίου Επιτρόπου είναι επίσης ένα ζήτημα το οποίο θα επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις σχέσεις των δύο πλευρών. Σε βάρος της ευθύνης, σε κάθε περίπτωση, πέφτει πάνω στους ώμους της ηγεσίας του κόμματος, η οποία καλείται πλέον να καθορίσει και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν δεν θέλει, να διαιωνίζεται η όλη συζήτηση.

Η πρώτη συνεδρία συλλογικού οργάνου για τον ΔΗΣΥ θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου με το Πολιτικό Γραφείο.

Σε αυτή αναμένεται ότι θα γίνει μία ανασκόπηση της εκλογικής αναμέτρησης, όπου αναμένεται ότι θα υπάρξει κριτική για τις τοπικές εκλογές, όπου, σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές, το κόμμα είχε σημαντικές αποτυχίες. Ουσιαστικά πέραν του Φαίδωνος στην Δημαρχία της Πάφου, δεν κέρδισε κανένα άλλο από τους μεγάλους Δήμους. Αναμένεται όμως ότι στη συνεδρία θα τεθεί ως ερώτημα και το ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το κόμμα και πώς προχωρά. Στις σκέψεις, όπως πληροφορούμαστε φαίνεται να είναι η διενέργεια ενός πολιτικού ή και καταστατικού συνεδρίου.

Πηγή: philenews.com – Φρίξος Δαλίτης

Συνεδριάζουν οι επιτροπές της Βουλής στην Κύπρο για Interconnector, LNG στο Βασιλικό, αποζημιώσεις πυρόπληκτων και ΟΠΑΠ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: