Ομιλούν για ειρήνη αλλά σκέφτονται μόνο τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ, στη Βηρυτό και στην Ουάσιγκτον: Η ανταπόκριση-ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ φέρεται ότι είπε στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν ότι το Εβραϊκό Κράτος, θα προτιμούσε μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης με την Χεζμπολάχ, που όπως υπογραμμίζουν στην Ουάσιγκτον -και γνωρίζουμε διότι δεν κρύβονται- στηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από την Τεχεράνη…

Είναι μία εντυπωσιακή δήλωση αν την μετέφερε με ακρίβεια ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ. Αλλά, για να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοεί ο σκληρός Ισραηλινός υπουργός, πρέπει να γνωρίζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει…

Διότι, την ίδια στιγμή βλέπουμε χώρες όπως τον Καναδά, το Κουβέιτ, τη Γερμανία και άλλα κράτη να καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν αμέσως το Λίβανο. Μήπως γνωρίζουν κάτι περισσότερο από εμάς;

  • Είναι επίσης γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδιασμούς για την εκκένωση 100 χιλιάδων ανθρώπων -Αμερικανών πολιτών- από το Λίβανο, οι οποίοι προφανώς θα περάσουν μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.

Συμβαίνουν και άλλα πολλά, αλλά αυτό που διαρρέουν οι αξιωματούχοι εδώ στην Ουάσιγκτον είναι ότι ο πολεμοχαρής Γκάλαντ συζητά και την πιθανότητα λύσης χωρίς πόλεμο. Μακάρι να έχουν έτσι τα πράγματα, διότι ήδη έχει γίνει μετακίνηση πληθυσμών στα σύνορα του Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο και ένας πόλεμος θα προκαλέσει και πάρα πολλούς νεκρούς. Μετακινήθηκα πέραν των 100 χιλιάδων πολιτών.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, προειδοποίησε για τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου του Εβραϊκού Κράτους με την Χεζμπολάχ.

Οι αναλυτές αναμένουν ολοκληρωτικό πόλεμο, όχι απλά συνέχιση των συγκρούσεων. Δεν …παίζει εδώ ή το ένα ή το άλλο. Αν αποφασίσει να δράσει το Ισραήλ, θα δούμε επανάληψη της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν θα είναι πόλεμος ολίγων ημερών.

Ενώπιον του ανέκφραστου Γκάλαντ, ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε ότι «οι προκλήσεις της Χεζμπολάχ απειλούν να παρασύρουν το Ισραήλ και τον Λίβανο σε έναν πόλεμο που οι ίδιοι οι πολίτες δεν θέλουν. Ένας τέτοιος πόλεμος θα ήταν καταστροφή για τον Λίβανο και θα ήταν καταστροφικός για τους αθώους Ισραηλινούς και Λιβανέζους πολίτες», τόνισε ο Λόιντ Όστιν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, εξέφρασε τον φόβο του ότι ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο, που μπορεί να συμπεριλάβει και το Ιράν, και τη Συρία και τις φιλοιρανικές δυνάμεις του Ιράκ.

  • Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι σε αυτή την περίπτωση η Τεχεράνη θα σπεύσει να βοηθήσει τη Χεζμπολάχ. Όπως λένε, άλλο η Χαμάς, άλλο η Χεζμπολάχ, η οποία στην πραγματικότητα ελέγχει ένα κράτος, τον Λίβανο. Η Χαμάς αφέθηκε μόνη της να αντιμετωπίσει τον ισραηλινό στρατό.

Η αμερικανική πλευρά είναι βέβαιη, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι εάν ξεκινήσει ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ, το Ιράν θα αντιδράσει στρατιωτικά.

Πάντως, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τον τελευταίο λόγο πάλι θα έχει το Ισραήλ, αν και σημειώνουν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο θέμα της Ράφα, άκουσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη γνώμη μου το συμπέρασμα των τελευταίων συνεννοήσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Ισραήλ, εξάγεται μέσα από τις κουβέντες του υπουργού Άμυνας Γκάλαντ.

«Εργαζόμαστε στενά μαζί για να επιτύχουμε μια συμφωνία, αλλά πρέπει επίσης να συζητήσουμε την ετοιμότητα μας για κάθε πιθανό σενάριο» (ομιλεί φυσικά για στρατιωτικό σενάριο), τόνισε στον κ. Όστιν.

Χθες το βράδυ, πριν αναχωρήσει επιστρέφοντας στο Τελ Αβίβ, απείλησε όλους τους παίκτες που ασχολούνται με τις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, αλλά κυρίως τη Χεζμπολάχ, ότι ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να προκαλέσει στον Λίβανο τέτοια καταστροφή που θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα πίσω στη λίθινη εποχή (ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ).

Χθες από τη Γενεύη, ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε ότι βλέπει στο Λίβανο ένα σκηνικό αποκάλυψης.

Μια σύγκρουση που θα εμπλέκει τον Λίβανο, “θα φθάσει στη Συρία… θα φθάσει και στα άλλα” εδάφη της περιοχής, προειδοποίησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

“Το βλέπω αυτό σαν την σπίθα που θα πυροδοτήσει… (την ένταση). Θα είναι ενδεχομένως ένα σκηνικό αποκάλυψης”, είπε προσθέτοντας ότι ανησυχεί για πιθανή εξάπλωση του πολέμου της Γάζας σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης.

Εδώ βρισκόμαστε, λοιπόν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Αισχρή τουρκική απαίτηση που δυστυχώς δέχθηκε η Ελβετία: Αφαιρέθηκε η υπογραφή του Οικουμενικού Πατριάρχη από την κοινή διακήρυξη για την Ουκρανία

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνούν οι ΗΠΑ με τις ψεύτικες κατηγορίες του Χακάν Φιντάν εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: