«Olympics Has Fallen» ή, αλλιώς, χρυσό μετάλλιο στην παραπληροφόρηση: Τομ Κρουζ μέσω ΑΙ επιστράτευσε η Ρωσία για να σπείρει τον τρόμο για τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι [video]

A visual from the fake documentary Olympics Has Fallen. Photograph: Storm-1679/Microsoft Threat Analysis Center




Εναν ψεύτικο Τομ Κρουζ επιστράτευσε, μεταξύ άλλων, η Ρωσία προκειμένου να παραπληροφορήσει κατά των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, μέσω ενός ντοκιμαντέρ που επικρίνει την οργάνωση πίσω από τους αγώνες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Microsoft.

Η Microsoft δήλωσε ότι ένα δίκτυο ομάδων που συνδέονται με τη Ρωσία διεξάγει «κακόβουλες εκστρατείες επιρροής» κατά της Γαλλίας, του Εμανουέλ Μακρόν, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και των Αγώνων του Παρισιού, καθώς η διοργάνωση απέχει λιγότερο από 80 ημέρες. Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αν και ένας μικρός αριθμός Ρώσων αθλητών μπορεί να αγωνιστεί ως ουδέτερος.

Το ψεύτικο βίντεο του Κρουζ, το οποίο εμφανίστηκε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram πέρυσι, ονομάζεται Olympics Has Fallen και χρησιμοποιεί ήχο της φωνής του σταρ του κινηματογράφου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη για να παρουσιάσει ένα «παράξενο, ελικοειδές σενάριο» που υποτιμά τη ΔΟΕ. Το ντοκιμαντέρ, του οποίου ο τίτλος παραπέμπει στην ταινία δράσης του Τζεράρντ Μπάτλερ Olympus Has Fallen, ισχυρίζεται επίσης ψευδώς ότι έχει παραχθεί από το Netflix και προωθείται με ψεύτικες κριτικές πέντε αστέρων από τους New York Times και το BBC.

«Το βίντεο … σηματοδοτεί σαφώς ότι οι δημιουργοί του περιεχομένου αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στο έργο και επέδειξαν μεγαλύτερη επιδεξιότητα από τις περισσότερες εκστρατείες επιρροής που βλέπουμε», ανέφερε το κέντρο ανάλυσης απειλών της Microsoft, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Storm-1679

Το βίντεο δημιουργήθηκε από μια ομάδα που συνδέεται με το Κρεμλίνο και ονομάζεται Storm-1679, η οποία στο παρελθόν έχει εξαπατήσει Αμερικανούς ηθοποιούς, όπως ο Ελάιζα Γουντ, ώστε να καταγράψουν μηνύματα στο Cameo, έναν ιστότοπο όπου οι άνθρωποι μπορούν να πληρώνουν διασημότητες για εξατομικευμένα μηνύματα βίντεο, τα οποία στη συνέχεια μετατράπηκαν σε αντι-ουκρανική προπαγάνδα.

Η καμπάνια της Storm-1679 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον τελευταίο χρόνο περιλαμβάνει μια συλλογή βίντεο που διαδίδουν φόβους για βία κατά τη διάρκεια των αγώνων, οι οποίοι διεξάγονται από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Η ομάδα δημοσίευσε παραποιημένες ειδήσεις που μεταδόθηκαν από ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες, σύμφωνα με τις οποίες οι Παριζιάνοι αγοράζουν ασφάλειες ακινήτων εν αναμονή τρομοκρατικών επιθέσεων και ότι το ένα τέταρτο των εισιτηρίων έχει επιστραφεί λόγω φόβων για τρομοκρατία. Και τα δύο αποσπάσματα υποτίθεται ότι προέρχονταν από γνωστούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς Euro News και France24.

Λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με την Storm-1679 έχουν δείξει εικόνες που ισχυρίζονται ότι αντιπροσωπεύουν γκράφιτι στο Παρίσι που απειλούν με βία τους Ισραηλινούς που παρακολουθούν τους αγώνες. Αρκετές από τις εικόνες αναφέρονταν επίσης στις επιθέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 από Παλαιστίνιους τρομοκράτες, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 11 μέλη της ισραηλινής Ολυμπιακής ομάδας.

«Η Microsoft δεν επιβεβαίωσε από καμία ανεξάρτητη πηγή ότι τα γκράφιτι υπάρχουν φυσικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εικόνες πιθανώς δημιουργήθηκαν ψηφιακά», αναφέρει η έκθεση.

Μακρά παράδοση 

Η Ρωσία έχει μακρά παράδοση στην προσπάθεια υπονόμευσης των αγώνων, δήλωσε η εταιρεία τεχνολογίας, μεταξύ άλλων όταν η Σοβιετική Ένωση μποϊκοτάρισε τη διοργάνωση του 1984 στο Λος Άντζελες και μοίρασε διχαστικά φυλλάδια σε Ολυμπιακές επιτροπές σε χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, η Σρι Λάνκα και η Νότια Κορέα.

Μια άλλη ρωσική ομάδα, γνωστή ως Storm-1099 ή «Doppelganger», δημιούργησε ψεύτικους γαλλόφωνους ειδησεογραφικούς ιστότοπους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει διαφθορά στη ΔΟΕ και πιθανή βία στο Παρίσι. Οι ψεύτικες εκδόσεις των εντύπων Le Parisien και Le Point παρουσιάζουν επίσης τον Μακρόν ως μια πολιτική φιγούρα που αδιαφορεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι πολίτες.

Σύμφωνα με τη Microsoft, οι ρωσικές προσπάθειες θα επεκταθούν και σε άλλες γλώσσες με στόχο να κατακλύσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω αυτοματοποιημένων λογαριασμών, ενώ η χρήση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης – συστήματα που παράγουν εξαιρετικά πειστικό κείμενο, βίντεο, εικόνα και ήχο – είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί.

Τον περασμένο μήνα, η Microsoft εξέδωσε έκθεση που τεκμηριώνει παρόμοιες κινεζικές προσπάθειες παρέμβασης στις εκλογές στη Νότια Κορέα, την Ινδία και τις ΗΠΑ με τη χρήση υλικού που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη για την παροχή ψευδών πληροφοριών.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: