Για όγδοη φορά ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ: Συνάντηση με Νετανιάχου σε μια mission impossible για συμφωνία με τη Χαμάς εν μέσω εκρηκτικού πολιτικού σκηνικού στο Τελ Αβίβ

epa11402556 A handout photo made available by Israel’s Government Press Office (GPO) shows Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) welcoming US Secretary of State Antony Blinken during a meeting in Jerusalem, 10 June 2024. Blinken and Netanyahu met in Jerusalem to discuss ongoing efforts to reach an ‘immediate ceasefire’ in the Gaza Strip as part of a hostage deal as well as the delivery of humanitarian aid to the Palestinian enclave, the US State Department said. EPA/AMOS BEN GERSHOM/GPO HANDOUT — BEST QUALITY AVAILABLE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ στο πλαίσιο μιας δύσκολης και περίπλοκης αποστολής με στόχο  για να πεισθεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής των ομήρων – πρόταση που εφόσον μετατραπεί σε συμφωνία θα μπορούσε  να οδηγήσει στο τέλος του πολέμου.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης έφτασε σήμερα το απόγευμα στο Τελ Αβίβ μετά από συναντήσεις λίγες ώρες νωρίτερα στο Κάιρο.

Ήταν προγραμματισμένη και βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ.

Ο Μπλίνκεν φτάνει στο Ισραήλ σε μια δύσκολη στιγμή, μετά την παραίτηση του Μπένι Γκαντς από το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο χθες Κυριακή. Ωστόσο, ο Μπλίνεκν αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γκαντς, αύριο Τρίτη.

Φτάνει επίσης δύο ημέρες μετά την ισραηλινή επιδρομή με την οποία ο ισραηλινός στρατός διέσωσε τέσσερις ομήρους και άφησε εκατοντάδες Παλαιστίνιους νεκρούς.

Τέλος, λίγη ώρα πριν την άφιξη Μπλίνκεν, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους.

Αυτό είναι το όγδοο ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Aκαι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνοδεύονται από στενούς συνεργάτες τους στη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ, αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι πλαισιώνουν τον Νετανιάχου, ενώ ο Μπλίνκεν συνοδεύεται από τον σύμβουλό του, Ντέρεκ Σολέτ.

Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί – Μετά την αποχώρηση Γκαντς

Ο υπουργός ΟικονομικώνΜπεζαλέλ Σμότριτς  δεσμεύτηκε να αποτρέψει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, ακριβώς τη στιγμή που ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν,  έφταωε στο Ισραήλ.

«Οι χώρες του κόσμου μπορούν να ανακοινώνουν μέρα και νύχτα ότι αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος», είπε ο Σμότριτς στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στην Κνεσέτ.

«Θα αποδείξουμε δεδομένα επί τόπου και θα εγγυηθούμε ότι δεν θα δημιουργηθεί ποτέ ένα παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σμότριτς, ο οποίος ηγείται του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος (RZP).

Μιλώντας μία ημέρα αφότου ο υπουργός Μπένι Γκαντς  παραιτήθηκε από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, ο υπουργός Οικονομικών έκανε σαφέστατο το πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο Νετανιάχου στο εσωτερικό του Ισραή. Πλέον η κυβέρνησή του διαθέτει 64 έδρες, στην αποτελούμενη από 120 μέλη Βουλή ή Κνεσέτ.

Η κίνηση του Γκαντς δεν οδήγησε σε κατάρρευση την κυβέρνηση,  αλλά άφησε στον πρωθυπουργό πολύ λίγα περιθώρια για διπλωματικούς ελιγμούς, δεδομένου ότι ο Νετανιάχου εμφανίζεται πλέον περισσότερο εξαρτημένος από κόμματα όπως το RZP [του υπουργού Οικονομικών]  και το Otzma Yehudit, με πολιτικές ατζέντες που έρχονται σε αντίθεση με εκείνη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

 

Με πληροφορίες από CNN/Jerusalem Post

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: