Ωχριά το Fauda: Λεπτό προς λεπτό η άκρως μυστική επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα * Iσραηλινοί πράκτορες με κελεμπίες και χιτζάμπ, καταδρομείς σε μάχες σώμα με σώμα με τη Χαμάς [videos]

FILE PHOTO: Η απίστευτη επιχείρηση μόλις έχει τελειώσει κι ένας εκ των 4 ομήρων που απελευθερώθηκαν οδηγείται πίσω στο Ισραήλ από τους καταδρομείς. Photo via X@IDF




Στις 12 Μαΐου, το Ισραήλ έλαβε πληροφορίες ότι εντοπίστηκαν τέσσερις όμηροι στην περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας.

Από εκείνη την ημέρα, κάθε κλάδος της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών εστίαζε στην περιοχή 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, για να εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία.

Έτσι ξεκινά το αποκαλυπτικό δημοσίευμά του στην αγγλόφωνη ισραηλινή ιστοσελίδα «Jewish Chronicle», με έδρα το Λονδίνο, ο δημοσιογράφος και πρώην καταδρομέας στην Ταξιαρχία Golani του IDF, Ίλον Πέρι, αποκαλύπτοντας με συγκλονιστικές λεπτομέρειες τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τελικά την πραγματοποίηση της μεγάλης επιχείρησης για την απελευθέρωση 4 Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς από δυο διαμερίσματα Παλαιστινίων στην αγορά Νουσεϊράτ της Γάζας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια ομάδα μυστικών «Mista’arvim» (μονάδες που αφομοιώνονται σε τοπικούς πληθυσμούς για να συγκεντρώσουν πληροφορίες) στάλθηκαν εκεί, κυρίως στην τοπική αγορά του Νουσεϊράτ.

  • Ο ρόλος τους δεν ήταν μόνο να συλλέγουν πληροφορίες από ντόπιους αλλά και να ελέγχουν πληροφορίες από τις ανακρίσεις των αιχμαλώτων τρομοκρατών. Επιπλέον, πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με εναέρια παρατήρηση και άλλα εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα.

Μετά από 19 ημέρες εντατικής συνεργασίας για τη συλλογή πληροφοριών, οι συνδυασμένες μονάδες κατάφεραν να συγκεντρώσουν στέρεες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία των Ισραηλινών ομήρων.

  • Διαπιστώθηκε ότι οι όμηροι κρατούνταν σε δύο ξεχωριστά κτίρια στην ίδια περιοχή. Η Νόα Αργκαμάνι κρατήθηκε στον πρώτο όροφο του ενός και άλλοι τρεις όμηροι βρίσκονταν σε άλλο κτίριο, 800 μέτρα μακριά, στον τρίτο όροφο.

Στις αρχές Ιουνίου, αυτές οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν στο Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο και ζητήθηκε από τον Αρχηγό του Επιτελείου του IDF [των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων]  και τον επικεφαλής της Shin Bet[εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών]  να παρουσιάσουν ένα σχέδιο διάσωσης.

  • Οι πληροφορίες κρατήθηκαν άκρως μυστικές. Ακόμη και οι άλλες ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων διοικητών, δεν ενημερώθηκαν σχετικά. Καθώς το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο συζητούσε επιλογές, άρχισαν οι προετοιμασίες και η εκπαίδευση για την επιχείρηση.

Προκειμένου να επαληθευτούν τελικά οι πληροφορίες και να προετοιμαστεί το έδαφος για την επιχείρηση, μια άλλη ομάδα μυστικών (συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών ντυμένων με χιτζάμπ και μακριά μαύρα φορέματα) στάλθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό .

Προσποιούμενοι ότι είναι δύο οικογένειες της Γάζας που αναζητούσαν ένα μεγάλο σπίτι στη Νουσεϊράτ, έφτασαν με δύο φθηνά παλιά αυτοκίνητα φορτωμένα με οικιακά είδη που είναι χαρακτηριστικά των οικογενειών που εκτοπίστηκαν στη Λωρίδα, όπως στρώματα και ρούχα πανομοιότυπα με αυτά των ντόπιων.

Όταν οι κάτοικοι του καταυλισμού της Νουσεϊράτ ρώτησαν τους μυστικούς από πού προέρχονταν και τι ήθελαν να κάνουν εκεί, εκείνοι απάντησαν ότι είχαν φύγει από τη Ράφα λόγω «φονικών βομβαρδισμών από τον ισραηλινό στρατό» και αποφάσισαν να νοικιάσουν ένα σπίτι στο η περιοχή.

Στη συνέχεια υπέδειξαν το κτίριο όπου κρατούνταν η Νόα Αργκαμάνι. Έδειξαν σε έναν από τους ντόπιους ένα μεγάλο ποσό μετρητών και προσφέρθηκαν να πληρώσουν το τριπλάσιο για το ενοίκιο. Ο ντόπιος συμφώνησε να βοηθήσει και μέσα σε τρεις ώρες βρήκε ένα μεγάλο σπίτι στον ίδιο δρόμο που κρατούνταν η Αργκαμάνι. Αυτό ήταν μόλις 800 μέτρα μακριά από το σημείο που κρατούνταν οι άλλοι τρεις όμηροι.

Λίγες μέρες αργότερα, αφού εγκαταστάθηκαν στο σπίτι και γνώρισαν την περιοχή και συνειδητοποίησαν ότι δεν κινούσαν υποψίες, οι μυστικοί ξεκίνησαν την αποστολή τους: επαλήθευση της τοποθεσίας όπου κρατούνταν οι όμηροι.

Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η μία ομάδα αποτελούνταν από δύο καταδρομείς, έναν άνδρα ντυμένο ως τυπικό ντόπιο της Γάζας και μια γυναίκα ντυμένη με μακρύ μαύρο φόρεμα και χιτζάμπ. Άρχισαν να περπατούν στο δρόμο προς το ιατρικό κέντρο «Al-Auda», όπου, σε ένα κοντινό κτίριο κατοικιών, 200 μέτρα από το νοσοκομείο, κρατήθηκε η Νόα Αγκραμανί. Οι μυστικοί περπατούσαν με απόλυτη αυτοπεποίθηση σαν να περπατούσαν σε έναν δρόμο στο Τελ Αβίβ. Για να ενισχύσουν την αυθεντικότητά τους, σταματούσαν κατά καιρούς σε πάγκους στις άκρες του δρόμου, δείχνοντας ενδιαφέρον για τα προϊόντα ενώ παραπονιόταν για τη δύσκολη κατάσταση στη Γάζα.

  • Αυτό έγινε σε άπταιστα αραβικά με τέλεια προφορά της Γάζας. Πίσω τους, περπάτησαν άλλοι τέσσερις μυστικοί άνδρες, οπλισμένοι για να δώσουν υποστήριξη σε περίπτωση που συμβεί μια κατάσταση «σε στυλ Fauda» (Fauda στα αραβικά σημαίνει απροσδόκητο χάος).

Η δεύτερη ομάδα αποτελούνταν από τέσσερις γυναίκες στρατιώτες ντυμένες ως τυπικές Αραβικές γυναικείες φορεσιές (η μία προσποιείται ότι είναι έγκυος) που κουβαλούσαν πλαστικές σακούλες γεμάτες με τρόφιμα και λαχανικά. Περπάτησαν ανα ζεύγη  (μια νεαρή μουσουλμάνα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί μόνη της) προς ένα κοντινό κτίριο κατοικιών, όπου, στον τρίτο όροφο, κρατούνταν οι τρεις άνδρες όμηροι. Πίσω τους περπατούσαν τέσσερις ακόμη μυστικοί άνδρες οπλισμένοι για να τις βοηθήσουν.

  • Εν τω μεταξύ, άλλα πέντε μέλη της μυστικής ομάδας έμειναν στο σπίτι για να το φρουρούν και να βεβαιωθούν ότι οι ομάδες δεν είχαν εκτεθεί και ότι δεν θα τους περίμεναν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τρεις ώρες αργότερα, στην προκαθορισμένη ώρα, οι δύο ομάδες επέστρεψαν στο νοικιασμένο σπίτι και άρχισαν να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που είχαν λάβει. Τώρα επιβεβαιώθηκε: οι τέσσερις όμηροι κρατούνταν σε δύο σπίτια οικογενειών της Γάζας. Ο διοικητής της δύναμης επιβεβαίωσε στο Ισραήλ ότι οι δύο τοποθεσίες ήταν σωστές.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να δράσει.

Είκοσι οκτώ κομάντο από τη «Yamam», μια μονάδα καταδρομέων που ειδικεύεται στην καταπολέμηση τρομοκρατών και τη διάσωση ομήρων, άρχισαν να εκπαιδεύονται σε δύο ειδικά κατασκευασμένα μοντέλα – αντίγραφα των δυο κτιρίων όπου   κρατούνταν οι όμηροι.

Μετά από τρεις ημέρες εκπαίδευσης, ο διοικητής της δύναμης ενημέρωσε τον αρχηγό του επιτελείου του IDF, Χέρζι Χαλεβί,  ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε τον Υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ,  ότι ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση. Αφού ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου και δόθηκε η άδεια να ξεκινήσει την επιχείρηση, μπόρεσε να προχωρήσει.

Η έναρξη της επιδρομής

Το βράδυ της Πέμπτης, 5 Ιουνίου, οι μυστικοί έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού χωρίς να κινήσουν υποψίες, αν και τέσσερις παρέμειναν να παρακολουθούν τα κτίρια για να βεβαιωθούν ότι οι όμηροι δεν θα μεταφερθούν σε άλλη τοποθεσία.

  • Μόνο εκείνη τη στιγμή ενημερώθηκαν για την επιχείρηση ανώτεροι Ισραηλινοί διοικητές και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Το πρωί της Παρασκευής, 6 Ιουνίου, οι 28 καταδρομείς της μονάδας «Yamam» άρχισαν να κατευθύνονται σε δύο ομάδες προς τα δύο κτίρια στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ. Για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το στοιχείο του αιφνιδιασμού, οι άνδρες της μονάδας ταξίδευαν κρυμμένοι σε δύο φορτηγά.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί οι καταδρομείς έφτασαν με ακριβή χρονισμό στους δύο στόχους και περίμεναν την εντολή για επίθεση.

Παρατηρήσεις και μέτρα τεχνολογικής επιτήρησης από αεροσκάφη της IDF ανέφεραν ότι η περιοχή ήταν «καθαρή», χωρίς ύποπτες κινήσεις κοντά στα δύο κτίρια.

  • Οι πληροφορίες και η ζωντανή κάλυψη των στενών και του δρόμου μήκους 800 μέτρων που χώριζε τα δύο κτίρια-στόχους μεταδίδονταν απευθείας στις οθόνες σε δύο δωμάτια διοίκησης και ελέγχου στο Ισραήλ από τα οποία εποπτευόταν η επιχείρηση.

Στις 11.00 ακριβώς οι καταδρομείς έλαβαν την εντολή να προχωρήσουν και εισέβαλαν και στα δύο κτίρια ταυτόχρονα σε πλήρη συντονισμό, για να αποτρέψουν τους τρομοκράτες να θέσουν σε κίνδυνο τους ομήρους και ολόκληρη την επιχείρηση.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες εξολόθρευσαν τους τρομοκράτες που φρουρούσαν τη Νόα Αργκαμάνι και μέσα σε έξι λεπτά την έσωσαν αβλαβή από το διαμέρισμα. Στη συνέχεια την οδήγησαν σε ένα ελικόπτερο που περίμενε το οποίο την μετέφερε αμέσως πίσω στο Ισραήλ.

Όμως, ενώ η διάσωση της Αργκαμάνι εξελίχθηκε ομαλά, το έργο της διάσωσης των άλλων τριών ομήρων στον τρίτο όροφο του δεύτερου κτιρίου έγινε πολύπλοκη.

Κρατούνταν στο σπίτι του Δρ Ahmed al-Jamal, γιατρού, ο οποίος ήταν ακτιβιστής της Χαμάς. Στο διαμέρισμα έμενε και ο γιος του, Αμπντουλάχ, δημοσιογράφος που έγραφε για το Al-Jazeera .

Μερικοί από τους καταδρομείς χρησιμοποίησαν μια σκάλα για να μπουν απευθείας στο δωμάτιο όπου κρατούνταν οι τρεις όμηροι. Αυτό συνέπεσε με την είσοδο της υπόλοιπης δύναμης που ανέβηκε τις σκάλες από την κύρια είσοδο του κτιρίου.

Αλλά η ομάδα του διοικητή Άρνον Ζαμόρα, η οποία εισέβαλε στο διαμέρισμα επικεφαλής της δύναμης, αντιμετώπισε τεράστια πυρά από περίπου τριάντα τρομοκράτες της Χαμάς στο διαμέρισμα. Πυροβόλησαν με πολυβόλα, πέταξαν χειροβομβίδες και μερικοί έριξαν ακόμη και πυραύλους με ρουκέτες στους έκπληκτους Ισραηλινούς .

  • Έτσι σκοτώθηκε ο Άρνον Ζαμόρα.

Το γεγονός της παρουσίας 30 τρομοκρατών στο διαμέρισμα δεν ήταν γνωστό στις μυστικές ομάδες που είχαν αναφέρει τις πληροφορίες για τον εντοπισμό των ομήρων πίσω στο Ισραήλ. Εικάζεται ότι οι τρομοκράτες έφτασαν στο διαμέρισμα μόλις εκείνο το πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, για να ενισχύσουν τη φύλαξη των τριών ομήρων.

Παρόλα αυτά, οι έμπειροι Ισραηλινοί κομάντο δεν πτοήθηκαν από τον θανάσιμο αιφνιδιασμό και συνέχισαν να πολεμούν με αποφασιστικότητα τους τρομοκράτες από κοντινή απόσταση, μαζί με τους άλλους στρατιώτες που περίμεναν έξω από το διαμέρισμα.

Οι τρεις όμηροι χρειάστηκε να κρυφτούν στο μπάνιο του διαμερίσματος, προστατευόμενοι από αρκετούς Ισραηλινούς στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της μάχης. Δεν υπήρχε τρόπος να φύγει κανείς από το διαμέρισμα λόγω των μαζικών απροσδόκητων πυροβολισμών καθώς ήταν δυνατόν να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ομήρων.

Μετά από πολύωρη μάχη πρόσωπο με πρόσωπο, οι Ισραηλινοί κατάφεραν να εξοντώσουν όλους τους τρομοκράτες στο διαμέρισμα. Αλλά κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών από δεκάδες όπλα μέσα σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων, ο Άρνον Ζαμόρα, χτυπήθηκε και έπεσε στο πάτωμα αιμορραγώντας, ενώ τρεις νοσηλευτές και ένας γιατρός έγειραν πάνω του, κάτω από σφοδρά πυρά, προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή του.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες τρομοκράτες βγήκαν από τις σήραγγες γύρω από το κτίριο και άρχισαν να πυροβολούν τα ισραηλινά στρατεύματα με πολυβόλα και πυραύλους RPG.

Οι Ισραηλινοί άρχισαν να βγαίνουν από το κτίριο (ορισμένοι από αυτούς κουβαλούσαν τον Ζαμόρα σε φορείο), περνώντας μέσα από σοκάκια γεμάτα καπνό και την κοντινή αγορά που ήταν γεμάτη από χιλιάδες κατοίκους της Γάζας που δεν θα δίσταζαν να τους λιντσάρουν. Οι ισραηλινές δυνάμεις προσπάθησαν, υπό συνεχή πυρά, να φτάσουν στο όχημα διάσωσης που τους περίμενε, αλλά χτυπήθηκε από δύο πυραύλους RPG.

Στη συνέχεια, ο διοικητής της επιχείρησης στο Ισραήλ ενεργοποίησε το «Σχέδιο Β», το σχέδιο διάσωσης που είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων: μια τολμηρή επιχείρηση υπό μαζικά, πολύ κοντινά πυρά του εχθρού, καλυμμένη από ισραηλινά πυρά από έδαφος, θάλασσα και αέρα.

  • Με τη βοήθεια αρμάτων μάχης, εκατοντάδες στρατιώτες (από τις ταξιαρχίες πεζικού και αλεξιπτωτιστές Golani και Givati) επιτέθηκαν πεζοί  στον προσφυγικό καταυλισμό, δίνοντας μάχες πρόσωπο με πρόσωπο με τρομοκράτες της Χαμάς, ενώ πλοία του πολεμικού ναυτικού τους κάλυπταν από τα δυτικά και ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας από την ανατολή. Πυρά από αέρος έπληξαν τους τρομοκράτες μόλις δέκα μέτρα από τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Οι δυνάμεις ενίσχυσης και η αεροπορία κατάφεραν να απομονώσουν τη σκηνή της μάχης, παρέχοντας ασφαλή οδό διαφυγής για την κύρια δύναμη που συνόδευε τους τρεις ομήρους.

Στο τέλος μιας εξαντλητικής και συνεχούς μάχης, οι Ισραηλινοί εξάλειψαν όλες τις ένοπλες απειλές στο πεδίο της μάχης.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης στους πολυσύχναστους δρόμους του προσφυγικού καταυλισμού, σκοτώθηκαν 274 Παλαιστίνιοι. Ωστόσο, το IDF λέει ότι 104 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν – όλοι τους ήταν τρομοκράτες της Χαμάς ή ένοπλοι πολίτες που συνεργάστηκαν με την τρομοκρατική οργάνωση.

Μετά τη μάχη, οι τρεις απαχθέντες (που είχαν διατηρήσει την ψυχραιμία τους σε όλη τη διάρκεια) οδηγήθηκαν από τους στρατιώτες σε ένα από τα ισραηλινά ελικόπτερα που τους περίμενε και τους μετέφεραν στο Ισραήλ.

  • Εν τω μεταξύ, τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν το κτίριο το οποίο κατέρρευσε μέσα σε δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια, οι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων επιβιβάστηκαν στα άλλα δύο ελικόπτερα που απογειώθηκαν πίσω προς το Ισραήλ. Οι προσπάθειες να γίνει ανάταξη στον Αρνόν Ζαμόρ  συνεχίστηκαν στη σύντομη πτήση, αλλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του κατά την άφιξη στο νοσοκομείο.

 

Με πληροφορίες από Jewish Chronicle

 

Έσπασε το ταμπού της Χαμάς το «Λαϊκό Μέτωπο» των κομμάτων της Αριστεράς στη Γαλλία: «Τρομοκρατική οργάνωση» και «σφαγές» οι επιθέσεις στο Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: