Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πτοείται από τα όχι, «σκουπίζεται» και επανέρχεται: Έστειλε τον Χακάν Φιντάν στη Ελβετία για να παραστήσει πάλι τον μεσολαβητή μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν

epa11412933 Swiss Federal President Viola Amherd (L) poses with Prime minister Kyriakos Mitsotakis of Greece (C) and Ukraine’s President Volodymyr Zelensky (R) during the Summit on Peace in Ukraine, in Stansstad near Lucerne, Switzerland, 15 June 2024. EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE / POOL EDITORIAL USE ONLY




Αρχηγοί και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από 90 χώρες συγκεντρώνονται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας σήμερα Σάββατο στη δήμερη σύνοδο κορυφής με στόχο να πιέσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά η απουσία ισχυρών συμμάχων της Μόσχας όπως η Κίνα θα αμβλύνει τον πιθανό αντίκτυπό της.

Δεκάδες σύμμαχοι της Ουκρανίας θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής, αλλά η Κίνα απέχει, αφού η Ρωσία πάγωσε τις διαδικασίες με την αιτιολογία ότι είχε απορρίψει την εκδήλωση ως χάσιμο χρόνου και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να συμμετάσχει. Χωρίς την Κίνα, οι ελπίδες για απομόνωση της Μόσχας έχουν ατονήσει, ενώ οι πρόσφατες στρατιωτικές ανατροπές έχουν φέρει το Κίεβο σε μειονεκτική θέση. Ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και της Χαμάς έχει επίσης αποσπάσει την προσοχή από την Ουκρανία.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε ευρύτερες ανησυχίες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο, όπως η επισιτιστική και πυρηνική ασφάλεια και η ελευθερία ναυσιπλοΐας. Προσχέδιο της τελικής διακήρυξης χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως τον επιτιθέμενο στη σύγκρουση, ανέφεραν πηγές.

Παρών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Παρών στη διάσκεψη θα είναι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένκσι. Η συμμετοχή του Πρωθυπουργού -όπως και της πλειονότητας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.- στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία αποτελεί μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στόχος της Διάσκεψης που συνδιοργανώνεται από την Ελβετία και την Ουκρανία και πιάνει το νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, είναι ο διάλογος για τους τρόπους επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Η Διάσκεψη εστιάζει σε τρεις θεματικές ενότητες

  • α) επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας,
  • β) πυρηνική ασφάλεια
  • γ) ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών),

οι οποίες έχουν ως βάση τη «Φόρμουλα για την Ειρήνη» (σχέδιο δέκα σημείων) που είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο του 2022.

Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, ζήτημα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις, τις οποίες έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει τη σημασία τόσο της ιστορικής πόλης ως του βασικού λιμανιού εξαγωγών προς την Ευρώπη και τον κόσμο, όσο και της διατήρησης ανοικτού διαύλου ναυσιπλοϊας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της, επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Στη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλλες και στο οποίο οι ηγέτες θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών την επόμενη πενταετία.

Παρόντες στο Μπούργκενστοκ θα είναι ακόμη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Επιτήδειος» μεσολαβητής και πάλι ο Ερντογάν

Όμως μεταδίζει για τη DW από την Κωνσταντινούπολη η Αριάνα Φερεντίνου μπορεί μεν ο Ερντογάν να μην βρίσκεται στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, όμως στην Ελβετία παρών είναι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ο οποίος, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, θα εκφράσει την ετοιμότητα της Άγκυρας να υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι ο Φιντάν κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Διάσκεψης θα υποστήριζε ότι ο καταστροφικός αντίκτυπος της σύγκρουσης στην Ουκρανία αυξάνεται και ότι οι αρνητικές συνέπειές της σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο βαθαίνουν.

Η τουρκική πλευρά τονίζει δε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου και προσφυγής σε όπλα μαζικής καταστροφής αυξάνεται και ότι η Τουρκία  υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

  • Η Άγκυρα θεωρεί ότι λόγω του διαμεσολαβητικού της ρόλου με τη Ρωσία υλοποιήθηκε η Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά το 2022 και ζητά άμεσο τέλος του πολέμου μέσω διπλωματίας διαπραγματεύσεων.

Πάντως ο Χακάν Φιντάν, που είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν  πριν από λίγες ημέρες στη Μόσχα, δήλωσε ότι οι τουρκορωσκές σχέσεις πηγαίνουν «εξαιρετικά καλά» και ότι Πουτιν και Ερντογάν θα συναντηθούν τον Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού της Σαγκάης.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέστρεψε στο μεταξύ από την Σύνοδο των G7 στην Απουλία, όπου κάθισε δίπλα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν χωρίς να υπάρξει πάντως κανονική συζήτηση. Συζήτησε το θέμα της Γαζας και με τον Σεΐχη των Εμιράτων αλλά και με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα και ζήτησε από τις χώρες των G7 μια πιο δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και ρεαλιστική προσέγγιση για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων και περιφερειακών συγκρούσεων.

Ο Ζελένσκι ελπίζει σε μια «δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό», κατά την έναρξη της πρώτης συνόδου κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που διεξάγεται στην Ελβετία, χωρίς τη Ρωσία.

«Όλα όσα συμφωνηθούν (σε αυτήν τη σύνοδο) θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη”, είπε ο Ζελένσκι προσθέτοντας: “Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής».

«Μαζί, κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «ο κόσμος είναι πιο ισχυρός» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χθες, Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος απαίτησε ουσιαστικά την παράδοση της Ουκρανίας πριν από οποιεσδήποτε συνομιλίες για ειρήνη.

«Αυτό που χρειαζόμαστε, δεν είναι μια υπαγορευμένη ειρήνη, αλλά μια δίκαιη ειρήνη που θα λαμβάνει υπόψη την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, απηχώντας τις καταδικαστικές ανακοινώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι απέρριψε το «τελεσίγραφο» α λα Χίτλερ του Ρώσου προέδρου, ο οποίος εξαπέλυσε εισβολή στη γειτονική χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

«Ευχόμαστε πως θα εμπνεύσουμε μια διαδικασία για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε η Ελβετίδα πρόεδρος Βιόλα Άμχερντ, δίπλα στον Ουκρανό ομόλογό της.

«Ως διεθνής κοινότητα, μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για απευθείας συναντήσεις μεταξύ των εμπολέμων πλευρών», είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να εμπνεύσουμε μια διαδικασία ειρήνης, η Ρωσία πρέπει επίσης να εμπλακεί κάποια δεδομένη στιγμή. Αυτό είναι σαφές για όλους».

Υπάρχουν σκέψεις για τη διεξαγωγή μιας δεύτερης συνόδου κορυφής, στην οποία το Κίεβο ελπίζει ότι θα συμμετάσχει μια ρωσική αντιπροσωπεία, είχε δηλώσει την Τρίτη ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ.

Η συνάντηση, που πραγματοποιείται στο πολυτελές θέρετρο Μπούργκενστοκ, πάνω από τη λίμνη των τεσσάρων καντονιών, θα αρχίσει με μια συνεδρία σε ολομέλεια σήμερα το απόγευμα, την οποία θα ακολουθήσει δείπνο.

Αύριο, Κυριακή, θα προσεγγιστούν τρία θέματα σε ομάδες εργασίας: πυρηνική ασφάλεια, ελευθερία της ναυσιπλοΐας και επισιτιστική ασφάλεια, και ανθρωπιστικές πτυχές, κυρίως η τύχη των Ουκρανόπουλων που μεταφέρθηκαν διά της βίας στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Reuters και AFP μεσω ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μπούργκενστοκ, Ελβετία

Συμπαγής ανένδοτος των G7 υπέρ της Ουκρανίας παρά τις επιμέρους διαφορές στην προσέγγιση: Βοήθεια και στην Αφρική για να μην πέσει στα… χέρια του Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: