Ο συμμορίτης Μπαρμπεκιου «προκαλεί» τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Αϊτής: Δολοφόνησε και έκαψε αστυνομικούς που περιπολούσαν στα μέρη του… [videos]

File Photo epa11389980 A woman walks next to an armored car of the National Police in Port-au-Prince, Haiti, 04 June 2024. EPA/ORLANDO BARRIA




Ο νέος πρωθυπουργός της Αϊτής Γκάρι Κονίλ καταδίκασε χθες Δευτέρα τη δολοφονία από μέλη συμμορίας τριών αστυνομικών που περιπολούσαν σε τομέα της πρωτεύουσας ελεγχόμενο από τον αρχικακοποιό Τζίμι «Μπάρμπεκιου» Σεριζιέ.

Ένοπλοι που φέρονται να είναι στη δούλεψη του «Μπάρμπεκιου» έστησαν ενέδρα σε περιπολία μελών μονάδας ειδικευμένης στην αντιμετώπιση συμμοριών στη συνοικία Ντελμά 18 κι έβαλαν φωτιά στο όχημά τους, ανέφερε η αστυνομία στο κράτος της Καραϊβικής.

Δυο αστυνομικοί σκοτώθηκαν επιτόπου και ακόμη δύο διακομίστηκαν εσπευσμένα από συναδέλφους τους σε νοσοκομείο που μετέβησαν για να τους ενισχύσουν· ο ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στο νοσοκομείο.

Ο κ. Κονίλ υποσχέθηκε κρατική βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ορκίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πρωθυπουργός, πάντως ακόμη δεν έχει ονομάσει νέα κυβέρνηση αφού ανέλαβε, κάπου τρεις μήνες αφού ο προκάτοχός του Αριέλ Ανρί ανήγγειλε την παραίτησή του.

Η «βάρβαρη» επίθεση πλήττει «την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας», είπε ο κ. Κονίλ σε διάγγελμά του, εκφράζοντας «βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των αστυνομικών (…) καθώς και στους συναδέλφους τους και στους φίλους τους».

Η συνδικαλιστική οργάνωση των αστυνομικών SYNAPOHA ωστόσο τόνισε σε ανακοίνωσή της πως δεν αρκούν τα λόγια και απαίτησε να ανακτηθούν τα πτώματα των πεσόντων.

Βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και φέρονται να μαγνητοσκοπήθηκαν από κακοποιούς εικονίζουν το καμένο όχημα των αστυνομικών και τον κλεμμένο οπλισμό τους.

Ο «Μπάρμπεκιου» προσωπικά μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο υποστήριξε πως οι αστυνομικοί είχαν πάει «να σκοτώσουν κόσμο στην κάτω Ντελμά» και ότι ήταν επίορκοι. Ο αρχικακοποιός, άλλοτε αξιωματικός της αστυνομίας, προκάλεσε εξάλλου τους άλλοτε συναδέλφους του να πάνε να πάρουν πίσω τα όπλα αν μπορούν.

Ο κενυάτης πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο είπε την Κυριακή ότι η διεθνής αστυνομική δύναμη υπό την ηγεσία της Κένυας θα αρχίσει να αναπτύσσεται στην Αϊτή για να υποστηρίξει τις αρχές να αποκαταστήσουν την τάξη σε μια ως δυο εβδομάδες.

Η ανάπτυξη της δύναμης αυτής είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση του κ. Ανρί το 2022, όμως το εγχείρημα να να συγκροτηθεί και να σταλεί αντιμετώπισε πολλές καθυστερήσεις.

Δεν είναι ως τώρα ξεκάθαρο πότε θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της δύναμης, που έλαβε τον Οκτώβριο έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κι αναμένεται να αποτελείται επίσης από αστυνομικούς διαφόρων κρατών (Μπενίν, Μπαχάμες, Μπανγκλαντές, Μπαρμπάντος, Τσαντ…), με επιχειρησιακή, επιμελητειακή και οικονομική υποστήριξη —αλλά όχι προσωπικό— από τις ΗΠΑ.

Η Αϊτή παραμένει βυθισμένη εδώ και δεκαετίες σε χρόνια πολιτική αστάθεια, όμως η κατάσταση χειροτέρεψε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το 80% της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς έχει πέσει στα χέρια συμμοριών, που κατηγορούνται για σωρεία φρικαλεοτήτων — δολοφονίες, βιασμούς, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα…

Ο πληθυσμός της χώρας είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπος με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή

Η Chiquita πληρώνει για τις αιματοβαμμένες μπανάνες της: $38,3 εκατομμύρια σε συγγενείς δολοφονημένων από παραστρατιωτική οργάνωση που στήριζε στην Κολομβία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: