Ο Σαρλ Μισέλ συνωμοτεί να εξοντώσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Βοούν οι Βρυξέλλες για την πλεκτάνη, τα παρασκήνια και τα πιθανά σενάρια λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen. EPA, OLIVIER HOSLET




Στις Βρυξέλλες οργιάζουν οι συζητήσεις που θέλουν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλνα προσπαθεί να εξοντώσει την νέμεσή του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πανίσχυρη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οκτώ διπλωμάτες της ΕΕ, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και εθνικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν στο POLITICO ότι φοβούνται πως ο Μισέλ είναι έτοιμος να οδηγήσει την Φον ντερ Λάιεν στο τέλος της προεδρίας και της μακροχρόνιας αντιπαλότητάς τους, επιχειρώντας να ματαιώσει μια πιθανή δεύτερη θητεία για τον επικεφαλής της Κομισιόν.

«Τρελαίνει τους πάντες, γιατί το παιχνίδι του είναι τόσο προφανές: Να κάνει την Φον ντερ Λάιεν να σκοντάψει και  ονειρεύεται τον εαυτό του στην κορυφαία θέση», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. Ο αξιωματούχος, όπως και άλλοι που επικαλείται το POLITICO, ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του προκειμένου να μιλήσει ελεύθερα και ειλικρινά για δύο από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της ΕΕ.

Στα παρασκήνια, ο πόλεμος εξουσίας μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραματίστηκε σε ακυρωμένα μεσημεριανά γεύματα που στην συνέχεια έγιναν στρατηγικές  off-the-record δηλώσεις .

  • Η τεταμένη σχέση βγήκε σε κοινή θέα σε μια επίσκεψη στην Άγκυρα το 2021, όταν ο Μισέλ άρπαξε τη μοναδική καρέκλα που ήταν διαθέσιμη δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας τη φον ντερ Λάιεν σε έναν κοντινό καναπέ, σε αυτό που έγινε γνωστό ως Sofagate.

Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι ο Μισέλ αναζητά τον ρόλο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, διαδεχόμενος τον Ζοζέπ Μπορέλ, με τον οποίο έχει καλές σχέσεις .

Η στρατηγική του θα είναι να κάνει στην άκρη τους αρχηγούς κρατών για να είναι ένας προς έναν αντί να συζητά τις κορυφαίες θέσεις μαζί με όλους τους παρευρισκόμενους, όπως παραδοσιακά γίνονται αυτές οι συμφωνίες, είπαν μερικοί από τους οκτώ διπλωμάτες και αξιωματούχους, που μίλησαν στο POLITICO.

Προς περαιτέρω περιπλοκή της κατάστασης, ο Μισέλ προεδρεύει της διαδικασίας κατανομής των κορυφαίων θέσεων εργασίας που θα λάβουν χώρα μετά τις εκλογές στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης των ηγετών της ΕΕ που θα μπορούσε να φέρει την  Φον ντερ Λάιεν να διορίζεται για δεύτερη θητεία.

«Δεν είναι υποψήφιος. Όπως ανέφερε πολλές φορές ο πρόεδρος, είναι και θα είναι πλήρως επικεντρωμένος στη δουλειά του ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώνοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων», δήλωσε  εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  • Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται ολοένα και πιο ανήσυχες για την πραγματική ατζέντα του Μισέλ.

«Πολλά κράτη μέλη ανησυχούν ότι ο Σαρλ Μισέλ δεν θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά θα επιδιώξει μια προσωπική ατζέντα εκδίκησης», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, αποτυπώνοντας τη διάθεση πολλών από τους συναδέλφους του. 

Καθώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζουν μια συμφωνία μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τους επόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και για τον επόμενο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, ορισμένοι φοβούνται ότι ο Μισέλ χρησιμοποιεί την ευκαιρία ως ώρα για εκδίκηση.

Στα χαρτιά, η 65χρονη Φον ντερ Λάιεν είναι η υποψήφια φαβορί για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τότε που ανέλαβε τη δουλειά το 2019, η φήμη της Φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο Μισέλ έχει γίνει αντικείμενο γκρίνιας, κριτικής και χλεύης. Η απόφασή του να εγκαταλείψει νωρίς τη δουλειά του για να είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού υποχωρήσει γρήγορα, αύξησε την ενόχληση σε όλο το μπλοκ με τον Βέλγο φιλελεύθερο.

Είναι επίσης δύσκολο να δει κανείς ποιος άλλος υποψήφιος έχει την ευκαιρία να τη διώξει από την “καρέκλα” της.

Θεωρητικά, λοιπόν, το προφανές παιχνίδι θα ήταν ο Μισέλ να κάνει μια γρήγορη συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις, κλείνοντας μια δεύτερη θητεία για τη φον ντερ Λάιεν και βάζοντας το υπόλοιπο παζλ της ηγεσίας.

  • Εκτός, φυσικά, αν λάβει κανείς υπόψη του τα άλλα υποτιθέμενα θέματα ατζέντας του Μισέλ: ανταρσία και περισσότερη εξουσία.

«Βλέπει τη σύγκριση με τη Φον ντερ Λάιεν ως θεμελιωδώς ψευδή και άδικη», είπε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η ομάδα της Φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μόλις η θητεία του Μισέλ λήξει την 1η Δεκεμβρίου, δεν μπορεί να ανανεωθεί και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου δεν έχει προφανή στρατηγική εξόδου. Λοιπόν, γιατί να μην επιδιώξουμε έναν άλλο ρόλο με κύρος, σε επίπεδο ΕΕ;

Και ο Μισέλ μπορεί να έχει αρκετούς αρνητές της Φον ντερ Λάιεν έτοιμους να βγουν μπροστά τις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Στις Βρυξέλλες, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις κατά της εξουσίας της Φον ντερ Λάιεν και του συγκεντρωτικού στυλ ηγεσίας της .

Η Γαλλία, της οποίας ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι μια από τις πιο σημαντικές φωνές γύρω από το τραπέζι των ηγετών, έδειξε την υποστήριξή του, πιθανώς για να αποσπάσει παραχωρήσεις ή ως ευκαιρία για να ανανεώσει το τραπέζι της κορυφής. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι, που αποτελούν μέρος του συνασπισμού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Φον ντερ Λάιεν, επιτίθενται ολοένα και περισσότερο στην πιθανή συνεργασία της με δεξιούς ηγέτες και κόμματα.

  • Ένας από τους διπλωμάτες της ΕΕ είπε ότι όλα καταλήγουν στο  “εγώ, ο εαυτός μου κι εγώ” όσον αφορά τον Μισέλ. 

Αλλά οι ίδιοι διπλωμάτες της ΕΕ που είπαν ότι ο Μισέλ είναι έτοιμος να εκδικηθεί αμέσως, θεωρούν απίθανο να μπορέσει ο Μισέλ να αρπάξει μια άλλη κορυφαία θέση.  Ο Μισέλ δεν θα έχει την ευκαιρία, είπαν.

Το τρέχον επικρατέστερο σενάριο, λένε οι ίδιες πηγές,  είναι ότι οι ηγέτες των 27 της ΕΕ θα παρακάμψουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον Μισέλ στη συζήτηση για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας όταν συναντηθούν για τις πιο επίσημες συζητήσεις στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου και στις 27-28 Ιουνίου.

Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ αναφέρθηκε με σαρκασμό σε μια φράση που χρησιμοποιεί μερικές φορές ο αρχηγός του προσωπικού γραφείου του Μισέλ για να απορρίψει μια πρόταση από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Δεν υπάρχει όρεξη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για αυτό το σενάριο».

Με πληροφορίες από POLITICO

Βουλιάζει η νότια Γερμανία από τις «πλημμύρες του αιώνα»: Φουσκώνει ο Δούναβης και σε Αυστρία και Ουγγαρία * Απειλείται η Σλοβακία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: