Ο ρωσικός κίνδυνος είναι δίπλα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, το Ισραήλ και άλλες μεσογειακές χώρες: Ολοκληρώθηκαν οι γενικές εργασίες της πρώτης μονάδας του Άκκιουγιου, στην Τουρκία

FILE PHOTO: epa09065585 Russian President Vladimir Putin (R) taking part in a video conference with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (on right screen) during the groundbreaking ceremony of the 3rd unit of the Akkuyu Nuclear Power Plant in the Turkish province of Mersin, in Moscow, Russia coast. EPA, ALEXEI DRUZHININ, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Οι γενικές εργασίες κατασκευής της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Άκκιουγιου στη Μερσίνα έχουν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η τουρκική Τζουμχουριέρ γράφει ότι ο Μπαράν Μπόζογλου, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CHP) και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μηχανικών Περιβάλλοντος TMMOB, δήλωσε ότι δεν έχουν κοινοποιηθεί συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το τι είδους προετοιμασίες έγιναν κατά τη διάρκεια των μελετών.

«Ερωτήματα όπως το πώς θα ενεργήσουν οι άνθρωποι σε περίπτωση ενδεχόμενου ατυχήματος, τι θα κάνουν οι δημόσιοι οργανισμοί, δεν έχουν διευκρινιστεί».

Ο κ. Μπόζογλου υποστήριξε ότι το θαλασσινό νερό που θα χρησιμοποιηθεί ως νερό ψύξης θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής.

Εξάλλου, ο Αχμέτ Κιρμιζί, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μηχανικών Περιβάλλοντος (TMMOB), ανέφερε ότι το έργο βασίζεται στη συμφωνία που έγινε με τη Ρωσία το 2010.

«Το έργο αυτό δεν είναι δικό μας έργο. Τα πάντα ανήκουν στη ρωσική Αρχή Ατομικής Ενέργειας. Η παραγωγή ανήκει στη Ρωσία, ενώ όλες οι επιπτώσεις από πιθανά ατυχήματα θα αντανακλώνται στην Τουρκία».

Η Τζουμχουριέτ γράφει επίσης ότι αντιπροσωπεία της Ρωσικής Δούμας πραγματοποιεί επαφές στην Τουρκία για θέματα ενεργειακής συνεργασίας και επισκέφθηκε τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου.

Στην αντιπροσωπεία, συμμετείχαν ο Pavel Zavalny, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, ο Otari Arshba, Συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Οι Zavalny και Arshba παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στη ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα την τελευταία ημέρα της επίσκεψης εργασίας τους, όπου έδωσαν πληροφορίες για τις διμερείς ενεργειακές και διακοινοβουλευτικές σχέσεις.

Ο Zavalny δήλωσε ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Άκκουγιου κατασκευάστηκε με ένα πολύ σπάνιο μοντέλο. «Το κόστος της κατασκευής εδώ καλύπτεται κατά 100% από τη Ρωσία. Η αποπληρωμή της κατασκευής εδώ θα γίνει με τη μορφή της λήψης ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία.

Ως εκ τούτου, ο σκοπός της επίσκεψής μας εδώ είναι να διασφαλίσουμε ότι εμείς, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, παρακολουθούμε επί τόπου πόσο σωστά χρησιμοποιείται και γίνεται σωστά η δαπάνη για ένα έργο που κατασκευάζεται με κονδύλια του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού».

ΚΥΠΕ – ΓΤΠ/ΡΠΑ/ΓΒΑ
Λευκωσία, Κύπρος

Η Κύπρος δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης των μεταναστών, λέει ο Χριστοδουλίδης: Είναι εύκολο για κάποιους από μακριά να κάνουν δηλώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: