Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας φοβάται ότι δεν έχει τύχη! «Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Μαρκ Ρούτε για τις πιθανότητές του να γίνει επικεφαλής του NATO

FILE PHOTO Dutch Prime Minister Mark Rutte arrives at a European People’s Party (EPP) leaders meeting in Brussels, Belgium, 17 June 2024. EPA, OLIVIER MATTHYS




Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα «συγκρατημένα αισιόδοξος» όσον αφορά την πιθανότητα η Ουγγαρία να τερματίσει την εναντίωσή της στο να αναλάβει το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του NATO, αφού συζήτησε το ζήτημα με τον ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν.

Ο κ. Ρούτε θεωρείται γενικά ο επικρατέστερος διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ, του Νορβηγού που θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού ως τα τέλη του 2024, αφού έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των περισσότερων κρατών μελών της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Όμως μέχρι σήμερα στην υποψηφιότητα του εναντιώνεται ο κ. Όρμπαν, ενώ έχει επίσης ανταγωνιστή, τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά την Ουγγαρία», δήλωσε ο κ. Ρούτε σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Όρμπαν, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Όρμπαν έχει δηλώσει διατεθειμένος να τερματίσει την εναντίωσή του στην υποψηφιότητα του κ. Ρούτε αν ο ολλανδός πρωθυπουργός ζητήσει συγγνώμη για σχόλια του σχετικά με την Ουγγαρία, τα οποία ο δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός θεώρησε προσβλητικά, κι αν η Βουδαπέστη εξαιρεθεί από τη σχεδιαζόμενη αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η συμμαχία στην Ουκρανία.

Ωστόσο ο κ. Ρούτε είπε πως ο κ. Όρμπαν «δεν αξίωσε συγγνώμες» και «υπογράμμισα πως ασφαλώς, κατέγραψα» την αντίδραση της ουγγρικής κοινωνίας «σε αυτό που είχα πει πριν από δυο χρόνια».

«Μείναμε εκεί, στο ότι καταγράφουμε, κοιτώντας προς το μέλλον, και δεν απαίτησε συγγνώμες», επέμεινε.

Τα κράτη μέλη του NATO θέλουν να κλειστεί συμφωνία για τον διάδοχο του κ. Στόλτενμπεργκ πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών τους στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βρυξέλλες, Belgium

Η αναγέννηση των γαλλικών Mirage 2000-5, οι πιθανοί «μνηστήρες» (για να τα αγοράσουν) και ένας γρίφος για όλους τους χρήστες του αεροσκάφους: Όχι στη μείωση των μαχητικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: