Ο πρώην αρχικατάσκοπος της Τουρκίας έστειλε τα μηνύματα του στην Αθήνα και τη Λευκωσία (video): Προετοίμασε το έδαφος για δυσάρεστες καταστάσεις, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν στην Ελβετία. Φωτογραφία από το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μελέτησα τη μετάφραση των δηλώσεων του ισλαμιστή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν στο κανάλι Haber Turk. Ελπίζω να έπραξαν το ίδιο η ελληνική και η κυπριακή διπλωματική υπηρεσία. Διότι, οι δηλώσεις του είναι ακραία απειλητικές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ελλάδας.

Το πρώην αφεντικό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) με τη γνωστή αλαζονεία που τον διακρίνει, αναφέρθηκε στη θητεία του για να δείξει ότι δήθεν γνωρίζει τι συμβαίνει παντού στην ευρύτερη γειτονιά μας μέχρι και σε όλη την Ευρώπη.

Ισχυρίστηκε, λοιπόν, ότι είναι αληθινές οι ψεύτικες κατηγορίες του Χασάν Νασράλα εναντίον της Κύπρου, ότι δηλαδή το νησί είναι βάση των Ισραηλινών και χρησιμοποιείται για τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς. Βεβαίως δεν ισχύουν, πρόκειται για fake news. Όμως έχει σημασία και πρέπει να αναλυθεί η απόφαση του Φιντάν να προσπαθήσει να «νομιμοποιήσει» αυτές τις έωλες κατηγορίες.

  • Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει, και δεν θα έχει άδικο, ότι οι ψεύτικες πληροφορίες στον Νασράλα δόθηκαν από την Τουρκία. Και ότι ο …πανέξυπνος υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής χώρας πιάστηκε στη δική του φάκα, που έστησε ο ίδιος για τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Κάποιος άλλος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι ψεύτικες κατηγορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για να ισχυριστεί ότι η δήθεν παρουσία των Ισραηλινών στην Κύπρο αποτελεί απειλή για τους Τουρκοκύπριους.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η συνέντευξη του Φιντάν πρέπει να άνοιξε τα μάτια και των τελευταίων δύσπιστων στη Λευκωσία και την Αθήνα, που ανοήτως πίστεψαν ότι η προσέγγιση του Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα, που ξεκίνησε μετά τους φονικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο του 2023, ήταν ειλικρινής. Δεν ήταν…

Αυτή η πολιτική ασκήθηκε για να λύσει ο Τούρκος ισλαμιστής πρόεδρος τα προβλήματα που είχε με τους Αμερικανούς και ειδικά τα μέλη του Κογκρέσου. Η δήθεν προσέγγιση χρησιμοποιήθηκε από τους ακριβούς λομπίστες της Άγκυρας για να πείσουν τους ανόητους της Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία σταμάτησε τις απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Δέχομαι ότι εδώ και 16 μήνες δεν γίνονται παραβιάσεις, και ειδικά υπερπτήσεις, πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Δεν πρόκειται για αλλαγή πολιτικής. Είναι μία παύση για να αποκτήσουν οι Τούρκοι και τα μαχητικά Eurofighters, αφού προχώρησε η συμφωνία με την Αμερική για τα F-16. Το γεγονός ότι «πάντρεψαν» αυτή την αγορά με την απόκτηση από την Ελλάδα των F-35, έπρεπε να υποψιάσει όλους. Αλλά, ο Ερντογάν τους έριξε στάχτη στα μάτια.

  • Έχουμε προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η μεγάλη πρόκληση του Ερντογάν για την Ελλάδα θα συμβεί στην Κύπρο. Εκεί θα τεστάρει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος καλώς πράττει και πάει στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της μαύρης επετείου της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Αλλά πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει στον Ερντογάν, ο οποίος στην κατεχόμενη Λευκωσία θα εορτάζει για την καταστροφή της Κύπρου.

Ετοιμάζει επίσημη ομιλία με ανακοινώσεις στην παράνομη «ψευτοβουλή» του ψευδοκράτους, για περαιτέρω τουρκοποίηση της Μεγαλονήσου. Και πρέπει η πρωθυπουργική απάντηση να είναι ισχυρή για να δώσει το μήνυμα σε όλο τον Ελληνισμό ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη.

Όταν η Τουρκία διασφαλίζει την κατοχή με χιλιάδες στρατιώτες του Αττίλα, δεν επιτρέπεται η Ελίτ των Αθηνών να εισηγείται την εγκατάλειψη της Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πράξει ακριβώς το αντίθετο και να «αναστήσει» το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί πρέπει να σκέφτονται στρατηγικά και να βοηθούν τους πολιτικούς να αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζονται και υποστηρίζονται τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Κύπρου.

Πιστεύω ότι εάν ο Ερντογάν εξασφαλίσει τους όποιους στόχους είχε θέσει τον Φεβρουάριο του 2023, θα δείξει τον πραγματικό του εαυτό. Στην κατεχομένη Κύπρο, στις 20 Ιουλίου, θα έχουμε μία πρώτη ιδέα για το πως θα προχωρήσει η κατοχική δύναμη, και σε ότι αφορά το νησί, αλλά και για το Αιγαίο και τον Έβρο.

Έχω μία ελπίδα ότι θα ξυπνήσουμε από τον κατευνασμό και θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις που θα αφορούν και την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα με θυμηθείτε: Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου θα φαντάζει ως μονόδρομος, όπως έπρεπε να είναι.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Χρωστάνε στην Κύπρο και οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί και να μην βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω: Έπρεπε από καιρό να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους, αλλά ποτέ δεν είναι αργά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: